Quantcast
Channel: Henrik Christensen (web-redaktør) – SaebyAvis.dk – lokale nyheder fra Sæby
Viewing all 16153 articles
Browse latest View live

Vil du være ugens højdepunkt?…

$
0
0

BesoegsvenBliv besøgsven og gør en forskel, der kan mærkes. En der bare lytter og hjælper.

Som besøgsven får du hurtigt et helt specielt forhold til hende eller ham, du besøger. Når du banker på døren første gang, er du sikkert lidt nervøs. Men inden længe er venskabet i fuld gang, og du vil opleve glæden ved at være besøgsven, og hvor let det egentlig er at gøre et andet menneske glad.

Du er savnet, når du ikke er der, og værdsat for det du gør. En grå tirsdag bliver pludselig lys. Det er op til dig at finde ud af, hvad I vil lave de par timer, I har sammen. Du kan godt glæde dig. Dit besøg er et af ugens højde punkter.

Har du det i dig?
Ja, hvis du har hjertet på rette sted og sans for at hjælpe, hvor du kan, og mod på at få en ny ven

Du har tid og overskud en gang om ugen i et par timer

Du er ansvarsfuld og nærværende

Du respekterer andre mennesker, som de er

Du overholder Røde Kors` regler for besøg, bl.a. tavshedspligten

Du er over 18 år

Du vil mødes og have en god snak med besøgslederen i afdelingen

Det I kan lave:
Tale om vind og vejr, læse bøger eller aviser, gå en tur, kigge i album eller spille spil.

Hver uge er der 56 frivillige besøgsvenner i Sæby Kommune. Her bryder de ensomheden hos mennesker, der savner selskab. Nogle fordi familie eller venner bor langt væk, andre fordi de gerne vil have én at snakke med. Måske trænger de til at have en at gå tur med, måske i kørestol eller bare et frisk pust i hverdagen.

Sådan bliver du besøgsven
Du kontakter besøgsleder Lillian Christensen i din lokale afdeling i Sæby på tlf. 9846 5029 eller via Røde Kors Hjemmeside www.drk.dk.

”Vi mødes og taler om, hvad det vil sige at være besøgsven og hvilke tanker, du har gjort dig om det.

Du kommer med i Røde Kors` netværk af besøgsvenner, og får rollen som besøgsven ind under huden.

Vi aftaler, hvornår og hvordan du mødes med din besøgsmodtager første gang”, fortæller Lillian Christensen, der igennem mange år har været besøgsleder i Sæby afdeling.

Lillian Christensen samarbejder med Sæby gamle kommunes ældrecentre og plejehjem. Det er personalet, som er tilknyttet ældre- og handicapområdet, pårørende og ganske få ældre, som ringer for at få besøg.

”Jeg har fået besøgstjenesten til at udvikle sig med flere nye besøgsvenner. Det er sket ved hjælp af gode historier i aviser og annoncer, prik på skulderen til venner, naboer eller folk, som jeg synes kunne have de medmenneskelige kvaliteter, som jeg lige har brug for. I de 27 år, som jeg har været besøgsleder, er der opstået en god fortrolighed mellem leder, besøgsmodtager og besøgsven. En fortrolighed, som er alfa og omega”, slutter Lillian Christensen.

Som besøgsven er du registreret som frivillig, og der med forsikret via Røde Kors.


Konkurrence i folkedans for par i Manegen

$
0
0

folkedansRegion Nord Danske Folkedansere afholder konkurrence i folkedans i Nordjylland.

Folke­dans er mere end hyggeligt, socialt samvær. Der er også mulighed for at dygtiggøre sig med hensyn til danseudførelse, musikudnyttelse, holdning, trin og udstråling. Det er en konkurrence i pardans med 2 bundne danse og en fri dans.

Der er tilmeldt 8 par. Danserne kommer fra 5-6 forskellige foreninger i Regionen. Landsforeningens konkurrenceudvalg stiller med dommere og spillemand, og der bliver medaljer til de tre bedst placerede par.

Regionsmesterskabet finder sted  søndag den 23. marts kl. 14 i Sæby Kulturhus, Rådhusvej, Sæby, og der er åbent for publikum mod entré og med­bring selv kaffekurven. Der er ingen tilmelding.

 

Færre unge søger ind på gymnasierne

$
0
0

Hoerby 2014_600x250Som ventet er ansøgertallet til de nordjyske gymnasier lidt lavere end sidste år. De mindre ungdomsårgange ser ud til at begynde at slå igennem i forhold til søgningen til ungdomsuddannelserne. Der er dog store forskelle mellem de gymnasiale uddannelsesretninger samt i forhold til, hvor i regionen, uddannelsesinstitutionerne ligger.

Fristen for at søge ind på ét af de 4 gymnasiale hovedområder – stx, hf, hhx og htx – udløb d. 15. marts 2014. Efter flere år med stigende søgning til de gymnasiale uddannelser, ser billedet, som ventet, mere blandet ud i år.

I alt har 5220 unge søgt ind på et gymnasium i Nordjylland. Det er 4 % færre end i 2013 svarende til 244 unge.

Men er der store såvel uddannelsesmæssige som geografiske forskelle på, hvordan de unge har søgt i år. Det er især de tekniske gymnasier, som har fået færre ansøgere – hele 18 % færre end i 2013. Også hf-uddannelsen tiltrækker færre unge, her er søgningen faldet med 12 %. Som den eneste gymnasiale uddannelse, kan handelsgymnasiet se en fremgang i antallet af ansøgere på 8 %.

Geografisk set er søgningen i Aalborg status quo, mens at søgningen i Vendsyssel, Himmerland og Thy, Mors og Jammerbugt er faldet.

- Vi har gennem flere år set stigende søgning til ungdomsuddannelserne i Region Nordjylland, hvilket har resulteret i, at vi nu er den region i Danmark, hvor den største andel af unge forventes at få en ungdomsuddannelse (93 % ifølge Uni-C). Men vi ved også, at befolkningsudviklingen ikke er med os i Nordjylland, og at vi ikke kan undgå at se færre unge på uddannelserne, simpelthen fordi der er færre af dem i regionen. Det er et faktum, som vi må forholde os til, siger Otto Kjær Larsen, formand for Udvalg for Vækst, Innovation og Kompetencer i Region Nordjylland. Ungdomsuddannelserne gør allerede meget for at tiltrække så mange af de unge som muligt, og den indsats må fortsættes i årene, der kommer, for at modvirke de faldende befolkningstal i regionen.

Tallene kommer heller ikke bag på formanden for Fordelingsudvalget, rektor Søren Hindsholm, som udtaler:
- I vores sektor glæder vi os over, at mange unge i Nordjylland får en ungdomsuddannelse, og over at vi er dem, der kan opfylde flest unges uddannelsesønske. Vi havde forventet lidt færre ansøgere til stx, fordi årgangene nu bliver mindre, og fordi vi i forvejen jo er den uddannelse, der har allerflest ansøgere. Det er gået som beregnet med et lille fald, og det er vi forberedte på. Faldet på hf er større, og det var som altid med hf sværere at forudse. Hf-ansøgertallet svinger nemlig meget med mulighederne for at få job: Nogle unge vælger nemlig hf, hvis de ikke kan få et job – og de mangler så, når ledigheden falder. Men det er jo positivt, at der er et opsving på vej i Nordjylland. Jeg forudser, det bliver nemt at fordele de unge, og at næsten alle vil få deres 1. ønske opfyldt. Det kan vi takke en decentral gymnasie- og hf-struktur for: Der ligger jo altid et godt lokalt gymnasium i nærheden af den unges hjem.

Udviklingsprojekter kan gøre en afgørende forskel!

En af de muligheder, som Region Nordjylland har for at medvirke til at øge uddannelsesniveauet, er at yde tilskud til udviklingsprojekter på ungdomsuddannelserne.

Siden 2007 har Regionsrådet bevilget 98 mio. kr. til 74 udviklingsprojekter, som alle på den ene eller anden måde har til formål at bidrage til, at Nordjylland når de uddannelsespolitiske målsætninger om, at 95 % skal have en ungdomsuddannelse, 60 % en videregående uddannelse, at flere vælger en erhvervsuddannelse, samt at der sikres en bedre praktikpladsbalance i Region Nordjylland. Projekterne arbejder med de politiske målsætninger på forskellig måde, bl.a. arbejder nogle projekter med at øge overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne og gøre de unges oplevelse af ungdomsuddannelserne så god som muligt.

Ét af udviklingsprojekterne, har Aalborg Handelsgymnasium stået i spidsen for. Projektet hedder ”Innovations- og videnelevatoren” og præsenterer eleverne i folkeskolen for innovation og den innovative tilgang til opgaveløsning. På den måde får såvel lærere og elever i folkeskolen kendskab til fag og arbejdsmetoder, som er centrale elementer på handelsgymnasiet. De innovative forløb udvikles, så de passer til den enkelte folkeskole og klasse, så det faglige udbytte sikres. Lige som en elevator, der fører mennesker fra én etage til den næste, præsenterer innovationselevatoren eleverne for idéudvikling og iværksætteri allerede i grundskolen og kombinerer dette med brobygningsaktiviteter, der gør elevatorturen til næste uddannelsestrin mere overskuelig.

Med i projektet er regionens øvrige erhvervsgymnasier samt en del af de tekniske gymnasier.

Og det virker! Aalborg Handelsgymnasium har oplevet en stor stigning i antallet af ansøgninger. Aalborg Handelsgymnasium har i år fået 550 ansøgere. Det er flere end nogensinde, og en stigning på 20 % ift. 2013.

- Det betyder, at vi efter sommerferien kommer til at oprette mindst 20 nye 1.g. klasser, hvilket er 3 klasser mere end vores hidtidige rekord. Sådan fortæller Jens Otto Petersen, som er rektor for Handelsgymnasiet Aalborg.

- Jeg synes det er dejligt, at vi i år kan byde velkommen til endnu flere elever. Det er jo et tegn på, at vi har forstået at skabe et attraktivt gymnasium, som mange gerne vil være en del af, fortæller Jens Otto Petersen.

Det er tydeligt, at interessen for Aalborg Handelsgymnasium især er steget på de folkeskoler, som har deltaget i projektet ”Innovations- og videnelevatoren”.

- Specielt fra de skoler, som vi har samarbejdet med i forbindelse med ”Innovations- og videnelevatoren” har vi oplevet en ekstra stor stigning i ansøgerantallet. Succesen på Aalborg Handelsgymnasium skal i høj grad ses i lyset af de tildelte midler fra Regionsrådets udviklingspuljer. Midlerne har muliggjort, at vi har kunnet afsøge og prøve ”nye veje” i forhold til at skabe endnu bedre sammenhæng mellem grundskolen og handelsgymnasierne. Udviklingsmidlerne kan derfor betragtes som risikovillig kapital til projekter, som uddannelsesinstitutionerne ikke selv ville have turdet begive sig i kast med. På baggrund af succesen, kan projektet nu videreføres med handelsgymnasiets egne midler.

- Det er glædeligt at se, at de udviklingstiltag, vi sætter i gang fra Regionsrådets side, har så positive effekter, siger Otto Kjær Larsen. Det ligger os meget på sinde, at alle unge, der kan og vil, tager en ungdomsuddannelse. Det gælder både for gymnasierne og for erhvervsuddannelserne. Og så er vi meget optagede af, at man arbejder med innovation og kreativitet på ungdomsuddannelserne. Hvis Nordjylland skal være med helt fremme i kampen om at tiltrække arbejdspladser til regionen, så kan en innovativ og kreativ arbejdsstyrke gøre en afgørende forskel.

Kommende arrangementer i Sæby og omegn

$
0
0

Vandmoelle_600x250SaebyAvis.dk har modtaget nedenstående arrangementskalender fra Sæby Turistbureau.
Kalenderen løber fra onsdag den 19. marts og frem til søndag den 30. marts, og indeholder både nye og faste arrangementer.
Kender du til andre arrangementer der ikke er nævnt her, kan oplysningerne sendes til avisen på info@saebyavis.dk
De vil herefter blive tilføjet kalenderen.

Onsdag 19. marts
kl. 14.00: Foredrag ved Anne Marie Morris, Løgumkloster højskole ”fortælling og musik” i Sæby Kulturhus – Manegen.

kl. 19.00: Lokalhistorisk Forening for Lyngså og omegn afholder mødeaften i Værestedet, Østkystvejen, Lyngså.

Torsdag 20. marts
kl. 14.00: Beate Højlund Hirtshals taler over emnet ”Tro – håb – og havregrød”, i Musikhuset, Skolegade 6, Sæby.

kl. 19.00: Foredrag ved Troels Kløvedahl i Manegen i Sæby Kulturhus. Han fortæller om rejserne til Kina og viser lysbilleder. Tilmelding senest 17.03 tlf.21 73 30 54 Dorthe – Aktive Kvinder.

Fredag 21. marts
kl. 14.30: Kirkens dagligstue i Mariehuset i Sæby, hvor vi hører om skurbyen i Aalborg, et projekt der drives af Kirkens Korshær.

Søndag 23. marts
kl. 14.00: Regionsmesterskaber i Fokedans for par fra hele Nordjylland, i Sæby Kulturhus, Manegen. Kom og kig og tag kaffekurven med. Entré.

Tirsdag 25. marts
kl. 10.00: Børge Larsen underholder i Aktivitetshuset på Sæby Ældrecenter.

kl. 19.00: Møde med Professor Bent Jensen på Stidsholt Efterskole ”Danmark under den kolde krig”. Pris kr. 80,00.

kl. 19.30: Mød op på Sæbygårdskolen, Sæbygårdvej i Sæby, og lær at danse les lancier. Instruktør Vita Ugilt. Entré.

Onsdag 26. marts
kl. 14.00: Musik ved ”Det grå guld”, et 11mands orkester, i Sæby Kulturhus – Manegen.

Torsdag 27. marts
kl. 13.30: Bankospil og Amerikansk Lotteri i Aktivitetshuset på Sæby Ældrecenter.

kl. 14.30: Arkivar Jørgen Peter Clausager fortæller om en glemt tragisk præsteskæbne fra Albæk sogn, i Lyngså kirkehus, Østkystvejen.

Søndag 30. marts
kl. 14.30: Søndagstræf på Østervrå Ældrecenter, med musik og sang af Jytte og Ole. Pris pr. deltager kr. 25,00 inkl. kaffe med brød.

Åbningstider:

Kunsthåndværkere
Galleri 133: Frederikshavnsvej 133, Sæby. Bliv kunstner for en dag – besøg værkstedet og mal dit eget billede. Alle materialer findes på stedet og alle kan være med, både børnefamilier, voksengrupper, klubber, personalegrupper mm. Ring og aftal tid hos Billedkunstner Margit Rasmussen tlf. 27 38 95 66.

Glashuset: Gasværksvej 40 b, Sæby. Arbejdende værksted med glaskunst. Åbent mandag, onsdag og fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 11-13.

Heile Keramik – Snedkergaarden: Algade 10, Sæby. Åbent mandag – fredag kl. 10-17.30 og lørdage kl. 10-13.

Kunstneren Finn Jakobsen: Udstiller malerier hos Frisør A på Havnen 12, Sæby. Åbent tirsdag kl. 09-19, onsdag-fredag kl. 09-17 og lørdag kl. 08-12.

Ravsliberen: Algade 12 A, Sæby. Arbejdende værksted og Ravmuseum. Åbent onsdag-fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 10-13.

Gallerier
Galleri Lene Nürnberg: Algade 14, Sæby. Arbejdende værksted med kunsthåndværk. Åbent tirsdag – fredag kl. 10.30-16.30 og lørdag kl. 09.30-12.30.

Galleri Nordenvind: Algade 14, Sæby. Åbent kl. 12-16 onsdag-søndag, eller efter aftale på 21 75 64 09.

Galleriet: I den gamle transformatorstation, Pindborggade, Sæby. Åbent hver lørdag kl. 10-13 eller efter aftale på tlf. 29 92 53 00.

Museer
Katrins Dukkemuseum: Mølholtvej 104, Mølholt. Åbent efter aftale på tlf. 40 42 73 97.

Sæby Miniby: Solsbækvej 39, Sæby. Åbent alle hverdage undtagen torsdag kl. 08-12. Entré: 20,- kr. voksne..

Sæby Museum: Algade 1-3. Åbent: mandag-fredag kl. 11-15. Udstilling: turisme, byens- & egnens historie, Sæbykunst samt skolehistorie. Skattejagt og Historiestien for hele familien. Særudstilling: ”Arvesølv”. Du kan også tage med Bæltedyret Bent på en gådefuld skattejagt gennem museet med opgaver om museets samlinger.

Aktiviteter
Banko i Mølholt Forsamlingshus: Hver mandag kl. 19.

Banko i Skjolds klubhus Sæby: Hver torsdag kl. 19.

Banko i Skæve Idrætsforenings klubhus: Hver onsdag kl. 19.30.

Banko i Understed forsamlingshus: Hver onsdag kl. 19.30.

Bibliotek – Sæby: Rådhuspladsen 1. Åbningstid med personale: Mandag, tirsdag og torsdag kl. 10-17, fredag kl. 10-14 og lørdag kl. 10-12.30. Åbningstider uden betjening: Alle ugens dage kl. 07-21.

Bibliotek – Østervrå: Vrængmosevej 2 B. Åbent mandag kl. 14-17 og torsdag kl. 15-19.

Byhistorisk arkiv: Algade, Sæby. Åbent efter aftale – tlf. 98 46 10 77.

Forårsbutikken: Havensvej, Dybvad. Påske- og forårspynt m.m. Åbent i marts og april: onsdag kl. 13-18 og lørdag kl. 10-15.

Hotel Viking Aqua Spa & Wellness Resort: Sæby. Åbent alle dage kl. 09-19. Se alle arrangementer på www.hotelviking.dk

Hørby Lokalhistorisk Forening: Nørregade 40, Hørby. Åbent kl. 19-21 hver onsdag i lige uger.

Netcafé: Krystalgade 3 1. sal (over Røde Kors butik). Hjælp til PC eller iPad. Hver tirsdag kl. 14-15.30.

Svømmebad – Sæby: Rådhusvej. Wellness og Fitnesafdeling. Åbent: Mandag og onsdag kl. 06-15, tirsdag, torsdag og fredag kl. 06-17 og lørdag – søndag kl. 08-15.

Thorshøj Lokalhistorie: Klubhuset Hjørringvej 222, Thorshøj. Åbent torsdage i ulige uger fra kl. 19-21.30.

Voerså Lokalhistorisk Forening: Voerså Museum. Åbent hver tirsdag kl. 19-22.

Østervrå Lokalhistoriske Forening: Den gamle pedelbolig ved Torslev skole. Åben mandag den 24.3 kl. 19-21.45.

Østervrå – Svømmehal: Åbningstider: Mandag kl. 19-21., tirsdag kl. 09-10 (forbeholdt voksne), onsdag kl. 18.30-20 ( kl. 20-21 forbeholdt voksne). Fredag kl. 18.30-20, lørdag kl. 08-09 (forbeholdt voksne) og kl. 14-15.30, søndag kl. 09-11.30.

Øvrige
Krystalcaféen: Krystaltorvet, Sæby. Åbent alle hverdage kl. 10-12 og 14-16 og lørdag kl. 10-12. Mødested for alle. Ældre Sagens og Sæby Handicapgruppens frivillige serverer kaffe.

Nellemanns Have: Langtvedvej, Sæby. Her findes Nordeuropas største samling af paradistræer. Åbent alle dage. Der er legeplads, borde og bænke samt toilet i haven. Gratis entré.

Sæby Kirke: Strandgade. Åbent hverdage kl. 08-16 og søndag kl. 09-12.

Sæby Turistbureau og Feriehusudlejning: Algade 14. Åbent mandag-fredag kl. 09.30-16 og lørdag kl. 10-13. Vi sælger Sæby Handelsstandsforenings gavekort og mange andre gaveidéer.

Læs mere på www.visitsaeby.dk

Husk indlevering af arrangementer skal ske senest fredag kl. 12.00 til amp@turisthusnord.dk – Sæby Turistbureau.

Rentefald: Konvertér dig til store besparelser

$
0
0

Spar-Nord_skilt_600x2501Krim-krisen og økonomiske skuffelser fra USA og Kina har sendt renten på danske boliglån ned i det laveste niveau i næsten et år. Dermed har boligejerne lige nu en konverteringsmulighed, der kan være hundredtusindvis af kroner værd.

Renterne på danske boliglån er endnu en gang sendt i gulvet og ligger nu på det laveste niveau siden maj sidste år, hvor alle tiders bundrekord blev nået.

De seneste måneders udvikling har blandt andet sendt det 15-årige 2 procents boliglån tæt på kurs 100. Dermed har danske boligejere lige nu en exceptionel god mulighed for at konvertere sig til store besparelser og låse renten fast på bare 2 procent.

- Hvis du kan finde lidt flere penge til den månedlige ydelse, så er 2 procents lånet lige nu en oplagt mulighed for at forkorte løbetiden og derved spare en masse penge samlet set, siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm.

Spar 88.000 kroner
Martin Lundholm nævner som eksempel et 4 procents boliglån på 1 million kroner med 20 års restløbetid. Hvis du konverterer det til et 15-årigt boliglån på 2 procent i rente betyder det en besparelse efter omkostninger på hele 88.000 kroner i lånets løbetid.

- Ved den manøvre stiger din månedlige ydelse efter skat med cirka 1.050 kroner. Men til gengæld udgør afdraget nu en betydelig større del af din ydelse, så du nedbringer din gæld med ekstra 2.150 kroner hver måned. Og på den måde slipper du i sidste ende billigere, uddyber Martin Lundholm.

Han vurderer tilsvarende, at 2 procents lånet er værd at overveje for boligejere med F1-lån:

- Hvis du i dag har et F1-lån med 20 års restløbetid, så koster det dig kun 550 kroner efter skat i månedlig merydelse at skifte F1-lånet ud med et 20-årigt 2 procents boliglån og dermed få sikkerhed for renten i hele lånets løbetid, pointerer han.

Midlertidigt rentedyk
Det er de geopolitiske spændinger omkring Krim-halvøen, der sammen med en række skuffende nøgletal fra USA og Kina har fået de danske renter til at dykke.

Både i USA og i Kina er antallet af positive overraskelser fra økonomien styrtdykket, og i Kina ligger antallet af positive overraskelser lige nu på det laveste niveau siden finanskrisen. Det viser det såkaldte ”surprise indeks”, der opgør antallet af positive henholdsvis negative overraskelser fra verdens største økonomier.

- Den økonomiske udvikling er blandt andet blevet forstyrret af en ualmindelig hård vinter i USA, og det har været til at presse renterne ned, siger Martin Lundholm.

Han er dog overbevist om, at det aktuelle rentedyk er af midlertidig karaktér:

- Renterne er uholdbart lave og vil derfor begynde at normalisere sig, men det er meget vanskeligt at sige, hvornår det sker, siger Martin Lundholm og slutter:

- Som boligejer gælder det derfor om at forholde sig beslutsomt til de muligheder, der lige nu er tilgængelige.

Om Spar Nord
Med flere end 360.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 76 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2013 et overskud før skat på 670 millioner kroner.

Spar Nord ejes af cirka 125.000 aktionærer.

For yderligere information se www.sparnord.dk

 

Sølvmedalje i økologi til Idrætsefterskolen Stidsholt

$
0
0

Stidsholt - soelvmaerke_600x250Mandag den 17. marts var køkkenleder Klaus Kjærgaard, forstander Steen Jensen og eleverne Kamilla Asp, Mathias Rævskjær og Kevin Kiis – alle fra Stidsholt Idrætsefterskole til fødevaremessen FoodExpo i Herning, hvor de af Fødevareminister Dan Jørgensen fik overrakt Fødevareministeriets økologiske sølvmærke.

Det økologiske spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at bl.a. kantinen eller storkøkkenet på f.eks. hospitalet, plejehjemmet, institutionen eller skolen satser på økologi. Spisemærket findes i både guld (90-100 % økologi), sølv (60-90 % økologi) og bronze (30-60 % økologi). Spisemærket er udviklet af Økologisk Landsforening i samarbejde med Fødevareministeriet.

Spisemærket uddeles til 60 køkkener under Øko-træet, men det er ikke bare sådan at komme i betragtning. Man skal selv søge om deltagelse – og i form af bl.a. et meget detaljeret regnskaber for sine indkøb af økologiske vare – kunne dokumentere, at man lever op til de strenge regler, der er i økologiens verden.

Køkkenleder Klaus Kjærgaard fortæller, at Stidsholt Idrætsefterskole er de eneste, nord for Limfjorden, der har været med i ”Det Økologiske Spisemærke”, så en rigtig flot præstation.

Stidsholt_400x600

Pakkeløsninger skal lokke turister ud på cykel

$
0
0

cykel turist_600x250En rigtig god cykel. En madpakke. Og ikke mindst en dejlig seng. Eller måske endda rabatkuponer til restauranter og billetter til museer, gallerier og andre seværdigheder.

Dette er hovedingredienserne i målrettede cykelpakker, som skal få flere turister ud på cykel. Panorama og VisitNordjylland samler nu det nordjyske turisterhverv for at styrke cykelturismen i regionen.

Globalt vokser interessen for cykelturisme markant. Og Danmark er verdenskendt som et cykelland. En massiv satsning på cykelturisme skal få flere turister ud på cykeloplevelser.

Turister vil cykle
Tirsdag den 25. marts 2014 samles repræsentanter for det nordjyske turisterhverv til en konference med udgangspunkt i Hirtshals. Målet er at udvikle flere nye nordjyske cykelprodukter målrettet turister. Konferencen foregår i bus – og på cykel. Deltagerne skal nemlig ud og opleve konkrete muligheder i det nordjyske landskab.

- Hver tredje udenlandske turist har cykling som et af motiverne for at holde ferie i Danmark. Det viser helt nye undersøgelser. Samtidig har Nordjylland et meget veludbygget net af cykelruter. Denne infrastruktur skal bruges til at give mere omsætning i turisterhvervet og de tyndt befolkede områder, fortæller Michael Levisen Nielsen, cykelturismekonsulent i Nationalpark Thy.

Cykelgæster giver overskud
Og cykelglæden hos gæsterne får positive effekter i Nordjylland: Når cykelhjulene snurrer, så ringer kasseapparaterne i turisterhvervet. I gennemsnit er cykelturister nemlig rigtig gode forbrugere. De holder længere ferier, de køber ind lokalt hos købmanden, de nyder forfriskninger i caféer og de besøger kunstnere i ferielandet. Cyklende turister følger små lokale biveje og ruterne fører dermed gæsterne gennem de tyndt befolkede områder, hvor lokale butikker kan få nye kunder. Cykelturismen giver også andre fordele: De cyklende turister aflaster veje og parkeringspladser. Og endelig giver cykelturismen fordele for miljø og sundhed.

Cyklen skal være det nemme valg
Bag konferencen står VisitNordjylland og et stort nationalt cykelturisme-projekt, Panorama, der skal øge indtjeningen på cyklende turister i Danmark:¨

- Vores konference skal gøre cykeloplevelser til et endnu nemmere valg for turisterne. En cykel er ideel til at opleve naturen, møde mennesker og komme tæt på Nordjylland. Derfor skal vi som erhverv gøre det endnu nemmere at leje gode cykler, og vi skal tilbyde pakker med cykelruter, overnatning, seværdigheder, bespisning samt service til cyklen og cyklisten, forklarer Lars Enevold Pedersen, direktør for VisitNordjylland.

- Vi har allerede nu en række spændende cykelpakker i Nordjylland. Men efterspørgslen vokser. På vores fælles konference vil vi udvikle idéer til nye opskrifter og hente ny inspiration fra udlandet, hvor cykelturismen er i næsten eksplosiv vækst i disse år, fortsætter Lars Enevold Pedersen.

- Jeg er sikker på, at turisterne i Nordjylland allerede i de kommende måneder kan se frem til flere cykeloplevelser i Nordjylland, mens de handlende kan glæde sig over mere omsætning på de cyklende turister, slutter Lars Enevold Pedersen.

Fakta om cykelturismen

  • Undersøgelser viser, at 31 % af de udenlandske turister vurderer, at ”mulighed for at cykle” er af stor betydning for valg af feriedestination.
  • Cyklende turister i Nordjylland er meget tilfredse med cykelruterne: Hele 95 % af de cyklende turister vil anbefale nordjyske cykeloplevelser til andre. Det viser en undersøgelse fra 2013.
  • Naturen og lokalområder med mindre byer, landsbyer og landbrug er vigtige mål for de cyklende feriegæster. Også samværet og sundheden spiller en vigtig rolle, når turisterne vælger cyklen.
  • En stor del af de turister, som ikke cykler under deres nordjyske ferie, kan motiveres til at cykle ved at synliggøre cykling som en oplagt ferieaktivitet og ved at gøre det nemt at drage på cykeloplevelse (f.eks. let adgang til cykler, cykelkort og pakkeløsninger).

Hyggeaften på Stensnæsskolen…

$
0
0

PICT0031 - KopiFællesbestyrelsen for Stensnæsskolen i Voerså inviterer elever, søskende og forældre fra både skole og børnehave i Voerså til et særligt arrangement.

Det finder sted tirsdag 1. april fra 17.30 – 19.30, og her skal der blandt andet være fællesspisning i klasselokaler og børnehave, leg for børnene samt information om bestyrelsesarbejdet, kommende valg og den nye skolereform.

Med hensyn til fællespisningen kaldes det en ”Livret-aften”. Her skal hver familie medbringe en livret til fælles buffet samt service. For at skylle det hele ned sælger forældrerådet drikkevarer til middagen.

Aktiviteter for børnene
Legepatruljen arrangerer aktiviteter for børnene, og elevmæglerne vil være til stede. Knud Søhane spejderne laver hygge omkring bål, og repræsentanter fra Voerså IF arrangerer lege og små kampe i hallen og på sportspladsen.

Information til forældrene
I årsberetningen orienteres om, hvad fællesbestyrelsen har arbejdet med, det sidste år. Information om kommende valg til fællesbestyrelsen, samt et elektronisk valg som foregår senere. Skolereformen og hvad den betyder for skolen med ændringer, der gælder allerede fra august i år.

Fællesbestyrelsen håber alle bakker op om arrangementet, så det bliver en rigtig hyggelig aften, hvor alle er samlet omkring børnenes hverdag.

IMG_5487 IMG_5743 - Kopi


Scanning af huden hos BB Lingeri & Helseriet

$
0
0

600x250_BBFredag den 21. marts kan man hos BB Lingeri & Helseriet få en scanning af huden. Det er Beauté Pacifique, der står for denne scanning, og som noget nyt tilbyder de denne dag en gratis ansigtsbehandling lige ledes med Beauté Pacifique produkter.

”Er man forhindret i at komme på fredag, skal man ikke fortvivle”, fortæller Birgitte fra BB Lingeri & Helseriet. ”Vi er nemlig i gang med et nyt tiltag, hvor man kan få en demo-behandling på udvalgte dage. Denne behandling koster 50 kr. og der skal bestilles tid. Her får man en hudanalyse, sammen med informationer om, hvilken hudtype man har og hvilke produkter, der vil passe netop til ens hud”.

”Vi er i gang med flere nye tiltag, men dem vil vi ikke rigtig løfte sløret for endnu, men alle er velkommen til at komme ind i butikken og høre, hvad vi har gang i, eller hente et skema over de dage vi køre demo-behandlinger”, slutter Birgitte.

 

 

 

30.000 afføringsprøver årligt til Sygehus Vendsyssel

$
0
0

Sygehus_600x250Klinisk Biokemisk Afsnit i Frederikshavn skal årligt modtage 30.000 afføringsprøver fra alle de nordjyder, der deltager i det nye screeningsprogram for tarmkræft. Ved at teste for blod i afføringen findes svar på, om borgerne skal indkaldes til kikkertundersøgelse.

En sæk fra Post Danmark lander hver morgen på bordet på Klinisk Biokemisk Afsnit i Frederikshavn. I sækken ligger kuverter med afføringsprøver fra hele Nordjylland.

Det lyder ulækkert, men er det slet ikke. Prøverne er nemlig forsvarligt forseglet og de åbnes først, når prøverne befinder sig i Diana. Diana bærer efternavnet OC- sensor, og hun er et analyseapparat, der selv prikker hul i beholderne med en mikroskopisk mængde afføring og tester dem for spor af blod.
Prøvebeholderne indeholder en væske, så lugtgenerne fjernes helt, bakterierne dræbes og eventuelt blod stabiliseres.

Jo tidligere, jo bedre
Blod i afføringen behøver ikke skyldes kræft. Det kan være eksempelvis skyldes hæmorider. Men det kan også være tyk – og endetarmskræft, der er den tredjehyppigste kræftform i Danmark.

- Det giver derfor rigtig god mening at deltage i screeningen. Tarmkræft giver desværre ingen særlige symptomer, før tarmen begynder at lukke til, og der er sygdommen så fremskreden, at kun cirka halvdelen bliver helbredt. Det tal kan screeningsprogrammet ændre på, fordi tarmkræften eller forstadierne til denne opdages i tidligt, siger ledende overlæge Peter Hindersson fra Klinisk Biokemisk Afsnit.

200.000 nordjyder mellem 50 og 74 år vil over de næste fire år modtage tilbuddet om screening.

- Vi forventer, at kun 60 procent af de inviterede borgere vælger at deltage, men vi håber på 100 procent. For der er ingen god grund til at lade være. Det kan redde dit liv, siger Peter Hindersson.

De første er indkaldt
Når screeningsprogrammet kører på fulde omdrejninger vil 1150 nordjyder ugentligt få tilsendt et prøvesæt.

Den netop overståede opstartsuge lagde dog forsigtigt ud med 85 breve. Af dem er 34 kommet retur med fæcesprøver. Og af de 34 prøver indeholdte to så meget blod i afføringen, at de to afsendere er indkaldt til kikkertundersøgelse.

Ud af 100 deltagere, der har blod i afføringen, regner man med, at 25 har normal tarm, 66 kan have polypper i tarmen og cirka ni personer har kræft. På baggrund af screeningen forventer man årligt at kunne finde godt 100 nordjyder med tarmkræft.

Ukendt afsender
Deltagerne i screeningsprogrammet får svar indenfor 10 dage.

- Vi har desværre været ude for at modtage en prøve, hvor afsenderen ikke har sat mærkaten med stregkode på, og dermed har vi ingen mulighed for at vide, hvem prøven er fra. Så det er vigtigt, at man følger instrukserne i brevet nøje, siger bioanalytiker Lisbeth Thomsen fra laboratoriet i Frederikshavn.

Finder laboratoriet for høj andel af blod i afføringen, indkaldes borgeren til en kikkertundersøgelse indenfor to uger. En sådan undersøgelse kan også afsløre polypper, der på sigt kan udvikle sig til kræft, og fjerne disse i forbindelse med kikkertundersøgelsen.

Yderligere informationer

Screening for tarmkræft i Region Nordjylland

Penge til udbedring af Voerså børnehave

$
0
0

Voersaa BoernehaveMeget tyder på, at der er penge på vej til udbedringer af børnehaven i Voerså.

Som beskrevet i en tidligere artikel har Arbejdstilsynet givet en række påbud, som betyder, at der skal ske forskellige udbedringer af børnehaven.

Børne- og Kulturudvalget nåede på sit møde den 4. marts frem til, at man finder det vigtigt at sikre forholdene for børn og personale. Samtidig ønskede udvalget flere analyser. Sagen var på ny til behandling på udvalgets møde den 18. marts.

På dette møde valgte udvalget at følge en indstilling fra direktøren med ansvar for Børn og Kultur, som betyder en anbefaling over for Økonomiudvalget og Byrådet om at benytte den mindre model, som vil koste ca. 640.000 kr., og som vil kunne udbedre de aktuelle påbud.

Børne- og Kulturudvalget anbefaler samtidig, at pengene finansieres og frigives via Økonomiudvalgets udviklingspulje til skolernes fysiske rammer.

Tekst af Per Rye

 

Elevtal til de kommende børnehaveklasser

$
0
0

Boernebongo copyPå sit seneste møde skulle Børne- og Kulturudvalget drøfte indskrivningen af elever til børnehaveklasserne i kommunens skoler i skoleåret 2014-15.

I alt er der indskrevet 544 børn, hvoraf 77 har ønsket en anden skole end egen distriktsskole. 44 elever har søskende på den ønskede skole.

Den kommunale administration har efterfølgende dannet de nye børnehaveklasser i henhold til styrelsesvedtægterne. Det har bl.a. bevirket, at 10 elever ikke har kunnet få opfyldt deres ønske.

På skolerne i Sæby gamle kommune er tallene således fordelt: Hørby-Dybvad 1 klasse med 25 elever (+4), Stensnæsskolen 1 klasse med 12 elever (+2), Sæby Skole 2 klasser med 46 elever (+7), Sæbygårdskolen 2 klasser med 49 elever (-4) og Torslev Skole 2 klasser med 35 elever (+4).

I udvalgets beslutning indgår, at et flertal ikke kan anbefale en børnehaveklasse til kun 3 elever, som er indskrevet på Jerup Skole; de kan i stedet, såfremt de ønsker det, få lov at gå på Strandby Skole. 2 medlemmer af udvalget kunne ikke tilslutte sig dette.

 

Tekst af Per Rye

 

Sæbygarden har fået ny formand…

$
0
0

Ny-Gammel-FormandOnsdag i forrige uge afholdte Sæbygarden generalforsamling i Manegen. Ved samme lejlighed afholdt foreningen Sæbygardens Venner deres generalforsamling. Mange var mødt for at deltage, men også for at høre Sæbys store harmoniorkester krydre den årlige generalforsamling med en ”værkstedskoncert”.

Sæbygardens Venners generalforsamling blev indledt af Jane Vestergård, der i sin beretning kunne redegøre for mange støtteaktiviteter for Sæbygarden i årets løb, både praktiske og økonomiske. Ved valget indtrådte 3 nye forældre i Sæbygardens Venners arbejde, hvilket er rigtigt positivt for begge foreningers virke.

Efter Vennernes generalforsamling afholdt Sæbygarden deres. Formand Henning Melgaard kunne igen i år berette om et fantastisk år for Sæbygardens virke og lagde megen vægt på glæden ved at kunne opretholde et talstærkt og velspillende orkester og forening – i en tid hvor mange andre ellers må sige farvel til medlemmer. Endvidere kunne formanden berette om en fantastisk deltagelse i den Internationale Musikfest i Sæby 2013 samt diverse koncerter i årets løb. Takkede endvidere for godt samarbejde med Handelsstandsforening og diverse musikforeninger samt for samarbejdet med Frederikshavn Musikskole.

Henning Melgaard havde forinden generalforsamlingen besluttet at trække sig fra et over 20 år langt hverv som formand for Sæbygarden. Henning har været en fantastisk kraft i orkestret og trækker sig dog heldigvis heller ikke helt tilbage.

Som formandskandidat var Kristian Nørbjerg klar til at tage over for Henning Melgaard. Kristian Nørbjerg er 25 år gammel og har været medlem af Sæbygarden, han er en dygtig barytonsaxofonist i orkestret, arbejdsom og særdeles vellidt af alle medlemmer.

Som sin tidligere formand står Kristian ganske klart for at inddrage medlemmerne i arbejdet og beslutningerne i Sæbygarden. Det har igennem alle årerne været til alles gunst, orkestrets spilleglæde og fortsatte udvikling.

Kristian fik alles opbakning til formandsarbejdet med løfte fra alle om støtte til sit virke. Henning Melgaard ønskede at trække sig tilbage med titlen som ”forretningsfører” – dette med et smil på læben – men samtidig en indikation af at kunne være Kristian behjælpelig.

Sæbygarden takkede Henning Melgaard for mangeårigt arbejde for orkestret.

 

Årets flotte drikkedunk fra Forsyningen

$
0
0

Vanddunk_600x250Mandag den 24. marts kl. 8.15 bliver årets drikkedunk fra Frederikshavn Forsyning A/S afsløret. I år for 5. gang med en ny børnetegning på.

Det er som sædvanligt hemmeligt, hvem der vinder – det bliver først afsløret på dagen.

Hanne Lauritsen fra Forsyningen fortæller, at hun kan komme med det hint, at det nok mest er folk fra den sydlige del af kommunen, der skal vise interesse for denne oplysning.

SaebyAvis.dk er naturligvis på pletten ved overrækkelsen.

 

Inspirationsdag for foreninger…

$
0
0

PICT0037_600x250Det er foreningslivet i den gamle Albæk Kommune, der her er tale om, og det dækker områderne Voerså, Lyngså, Præstbro, Albæk, Mølholt, Engbæk, Sørå, Fæbroen, Nordost og Rugtved.

Arbejdsgruppen bag Den lokalt forankrede folkeskole står bag arrangementet, og det er gruppens håb, at dagen kan bane vej for et stærkere fællesskab og samarbejde på kryds og tværs. Derfor opfordrer gruppen også foreningerne stærkt til at deltage med flere personer fra hver forening, så idéerne kan blomstre i tiden efter, og debatten kan fortsætte.

Inspirationsdagen finder sted på Stensnæsskolen i Voerså lørdag 5. april fra 10 – 14, og programmet er omfattende.

Straks efter velkomsten er der oplæg ved Venstres byrådsmedlem Mogens Brag fra Kultur- Fritidsudvalget.

Oplæg ved Jimmy Damsgaard, Conventus. Oplæg ved Tove Marquardsen fra Landsbyrådet i Skallerup, Vennebjerg og Lønstrup samt oplæg ved Barbara Diklev fra Udkantsforeningen.

Dagens nøgleord er inspiration, netværk, samarbejde, debat og Workshops, mens der i oplæggene skulle fremkomme informationer om Frederikshavns Kommunes fremtidsvision for foreningslivet og forventninger til foreningerne, ligesom der kommer oplæg om organisation, fortælling fra et landsbyråd samt vilkårene i udkantsområderne.

PICT0035 PICT0050 PICT0046 - Kopi PICT0042 - Kopi


Frederikshavn Kommune skal spare yderligere 25 mio. kr.

$
0
0

Frederikshavn_kommune_600x250Ud over de 100 millioner kroner som kommunen allerede har vedtaget, der skal spares, har man i Frederikshavn Kommune vedtaget endnu en besparelse på 25 mio. kr. Det vil altså sige, at der samlet skal spares i alt 125 millioner kr.

Økonomiudvalget har besluttet, at de 100 mio. kr. skal findes ved at spare 3 % af serviceudgifterne i alle kommunens udvalg.

Borgmester Birgit Hansen siger, at den yderligere besparelse på 25 mio. kr., er for ikke altid at leve ”på kanten”, men at der med den yderlige besparelse er en reel chance for at få en roligere økonomi. Alle områder kan blive ramt, og besparelsen skal findes på baggrund af en undersøgelse, hvor man sammenligner kommunens udgifter med tilsvarende kommuners.

 

 

474 indbyggere i kommunen forventes ramt af kræft i år

$
0
0

kraeftens_bekaempelse_vis_flaget_600x250Antallet af danskere, som får kræft, stiger år for år. Her i Frederikshavn kommune vil ca. 474 mennesker blive ramt af kræft i år. Men heldigvis sker der fremskridt i både forskning og behandling, så flere overlever eller lever længere med sygdommen. Søndag den 6. april holder Kræftens Bekæmpelse landsindsamling for at styrke kampen mod kræft.

”Hver tredje dansker bliver ramt af kræft, før de bliver 75 år. Derfor er det vigtigt, at så mange som muligt er på gaden den 6. april, og hjælper os med at samle penge ind til forskning og for at hjælpe de mennesker, som har fået kræft”, siger Emmy Jakobsen formand for Kræftens Bekæmpelses lokaludvalg i Sæby.

Tallene viser, at kampen mod kræft er vigtig. I Frederikshavn kommune er der allerede omkring 3112 mennesker, som lever med kræft. I løbet af 2014 vil 474 nye blive ramt af sygdommen. Det viser beregninger, som Kræftens Bekæmpelse har foretaget ud fra landstallene for kræft. I hele landet vil omkring 40.000 blive ramt af kræft i år.

”Der er selvfølgelig lidt variation i tallene rundt om i de forskellige dele af Danmark, men samlet kan vi se, at der nu er flere danskere, som dør af kræft end af hjertestop og andre hjertesygdomme.  Kræft er den sygdom, som koster flest liv i Danmark”, siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, overlæge Hans H. Storm.

Flere overlever kræft
Men de seneste tal viser heldigvis, at kampen mod kræft nytter. Kræftens Bekæmpelse har lavet en gennemgang af alle patienter, som fik kræft i perioden 2009-2011. Den såkaldte et-års overlevelse – altså den andel af patienterne, som er i live et år efter diagnosen – er steget markant i forhold til de tre foregående år. For både mænd og kvinder er et-års overlevelsen for alle kræftformer steget med henholdsvis tre og fire procentpoint til 75 procent for mænd og 77 procent for kvinder.

”Det er overraskende, at vi på så kort en årrække kan se, at et-års overlevelsen er steget betydeligt. Det tyder på, at de aktiviteter, der er sat i værk over en årrække – kræftplaner og heriblandt kræftpakkerne, som skal sikre hurtige behandlingsforløb – har en betydning for, om patienterne overlever”, siger Hans H. Storm.

”Vi skal intensivere forskningen og udviklingen for at fastholde den positive udvikling. Samtidig betyder den øgede overlevelse, at der kommer flere og flere kræftoverlevere, som kan have behov for hjælp og støtte. Både overleverne og de nye kræftpatienter skylder vi at gøre, hvad vi kan. Derfor vil jeg opfordre alle her i kommunen til at hjælpe, enten ved at melde sig som indsamler eller ved at have penge klar til den indsamler, som kommer forbi søndag den 6. april”, siger Emmy Jakobsen.

Meld dig som indsamler på tlf.  9846 1073 eller 7012 2014 eller indsamling.dk.

 

 

 

 

Gækkebrev-værksteder på Kommunens Biblioteker

$
0
0

Bibliotek_600x250Gækkebreve er en gammel dansk tradition, og i april måned kan både store og små komme på bibliotekerne i Skagen, Frederikshavn og Sæby og lave gækkebreve.

Vi finder en masse papir frem i flotte farver, og saksene ligger klar til, at du kan lave nogle super fine gækkebreve. Vi har også bøger med rim i, så du har inspiration til teksten i dine gækkebreve.

Vi vil gerne udstille de færdige resultater i en kortere periode – hvis vi må låne dem – og vi belønner det sjoveste eller smukkeste gækkebrev med en mindre præmie

Værkstederne er for børn fra 7 år. Hvis du er yngre, skal du have en voksen med til at hjælpe dig. Det er gratis at lave gækkebrevene, og du behøver ikke tilmelde dig. Medbring gerne din egen saks.

Du kan være med i gækkebrev-værkstederne her:
Skagens Bibliotek: Torsdag den 3. april kl. 13:00-17:00
Sæby Bibliotek: Tirsdag den 8. april kl. 14:00-17:00
Frederikshavn Bibliotek: Tirsdag den 15. april kl. 11.00-14.00

Har du lyst til at høre mere, er du meget velkommen til kontakte:
Henriette Olesen, Sæby Bibliotek, telefon 98 45 91 48, e-mail hnoe@frederikshavn.dk

 

Foråret er nået til Sæby Havekreds…

$
0
0

HAvekredsSæby Havekreds byder den 2. april foråret velkommen med et spændende påske- og forårsarrangement med Jeppe Urban. Iflg. planen skulle de have været hos Agaven i Frederikshavn, men dette er desværre blevet aflyst.

De har her i syvende time allieret sig med Jeppe Urban fra Anne Just´s Have, også kendt som Haven i Hune. Jeppe er uddannet blomsterdekoratør hos Tage Andersen i København, han har både arbejdet i Holland, Berlin, Botanisk Have samt haft egen forretning i Hjørring, inden han uddannede sig til landskabsarkitekt.

Jeppe vil i løbet af aften fortælle og vise, hvorledes man kan skabe nogle flotte påske- og forårsdekorationer/krukker i naturmaterialer.

I pausen vil der være amerikansk lotteri, med Jeppes flotte kreationer som gevinster.

Arrangementet afholdes onsdag den 2. april kl. 19.00 hos Nordjysk VVS`s festlokale, Skovalléen 19, i Sæby.

Pris: 60,- for medlemmer og 80,- for ikke medlemmer, prisen er incl. kaffe og kage.

Tilmelding: Senest d. 28. marts til 9846 3977/2859 3977 eller mail@bejrevision.dk

HUSK: Alle er meget velkommen.

Læs denne uges Finansbarometer lige her

$
0
0

250x600 Finans6SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Lav inflation og skrøbelig fremgang på boligmarkedet

Danmark

I sidste uge fik vi tal for inflationen. Inflationen i februar var lavere end forventet og endte på 0,5 % å/å, hvilket er et fald fra 1,0 % å/å i januar. Faldet skyldes først og fremmest, at priser på tøj og sko steg langt mindre end normalt i februar. Sidste år var stigningen på 7,7 %, men i år var stigningen på kun 2,4 %. Desuden steg huslejerne, som vægtes med ca. 20 % i det samlede forbrugerprisindeks, mindre end normalt i februar. Vi har derfor nedjusteret vores inflationsskøn i år til 1,0 %, hvilket stadig er lavt – også selvom det er højere end i 2013, hvor inflationen endte på 0,8 %.

Der kom også nye tal for betalingsbalancen i sidste uge, som i januar satte ny rekord. Set over de seneste 12 måneder er betalingsbalanceoverskuddet nu 136,3 mia. kroner. Overskuddet skyldes dels et betydeligt overskud på samhandlen med udlandet, men også et stort bidrag for løn- og formueindkomst fra udlandet, dvs. det afkast vi hiver hjem på investeringer i udlandet. Udover tal for betalingsbalancen kom der også nye tal for eksporten i januar. Tallene viste, at eksporten steg 1,1 % (sæsonkorrigeret) i forhold til december sidste år, hvilket er en pæn stigning. Dette bliver dog trukket ned af et betydeligt fald, når vi ser på perioden november-januar i forhold til august-oktober. Skal vi tage de positive briller på, så er der i øjeblikket fremgang på de danske eksportmarkeder, hvilken kunne indikere, at eksporten vil stige yderligere i den nærmeste fremtid.

Sidst men ikke mindst blev home’s prisstatistikker for huspriser- og ejerlejlighedspriser for februar måned offentliggjort. Home’s prisstatistikker er en pålidelig indikator for den helt aktuelle udvikling på boligmarkedet. Huspriserne steg 0,6 % fra januar til februar, når man korrigerer for sæson og måler som et tre måneders glidende gennemsnit. Prisen på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm var i februar 1.680.000 kr. og huspriserne er nu 1,8 % højere i forhold til samme måned sidste år. Selvom tallene dækker over regionale forskelle, så er det dog stadigvæk opløftende at se, at der er fremgang på boligmarkedet. Det ser ud til, at det værste er overstået, selvom fremgangen selvfølgelig stadigvæk er skrøbelig. De lave renter og den lidt højere økonomiske aktivitet er med til at trække priserne op. Vi forventer, at boligmarkedet vil fortsætte sin fremgang, når vi ser lidt længere ind i fremtiden, men at fremgangen stadigvæk vil være langsom. At boligboblen sprang har haft en enorm betydning for bl.a. det private forbrug, så forhåbentlig vil privat forbruget begynde at vokse lidt igen i takt med, at huspriserne vokser lidt. Betragtes ejerlejlighedsprisindekset, så steg det 0,9 % fra januar til februar, når man korrigerer for sæson og måler som et tre måneders glidende gennemsnit. Det betyder, at en gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm nu koster 1.800.000 kr. i gennemsnittet. Over det seneste år svarer det til en stigning på 8,2 % og priserne er nu 16,8 % lavere end toppen i 2006. Især for ejerlejligheder er den overordnede prisudvikling trukket væsentligt op af prisudviklingen i København og Aarhus, der voksede hhv. 0,5 % og 1,8 % fra januar til februar.

Viewing all 16153 articles
Browse latest View live