Det var menuen, da Albæk-Lyngså menighedsråd fejrede fastelavn onsdag 5. marts.
Sidst på eftermiddagen var der indkaldt til fastelavns-gudstjeneste i Lyngså kirke, og her havde medarbejderen ved kirken, Tina Houmann, pyntet stolebænkene med farvede fastelavnsris, der dannede en festlig ramme om de 92 børn og voksne, hvor rigtig mange var i finurlige og gennemtænkte udklædninger.
Sognepræst Helge Morre Pedersen fortalte kirkegængerne om flæskemandag, hvide tirsdag og askeonsdag, samt om fasten der skulle vare 40 dage, og hvor man helst ikke måtte spise ret meget.
Det hele blev koblet sammen med livets træ, som man jo også kunne sige, Jesus var. Han var jo en mystisk person, der gemte sig bag en maske. Ikke nogen synlig maske, men forstået på den måde at han havde nogle evner, som folk ikke kunne se.
Og netop livets træ blev sognepræsten midt i gudstjenesten klædt ud som. Børnene ventede spændt på, hvordan sognepræsten skulle klædes ud, for han havde i starten af gudstjenesten fortalt, at han skulle klædes ud. Ved hjælp sin kone, Esther Pedersen, blev han iklædt en dragt og dukkede pludselig op som et træ, og nu blev børnene stillet nogle opgaver om livets træ, som de havde en del fornøjelse af.
I forbindelse med sognepræstens udklædning og det at gemme sig bag en maske, blev der sunget en fastelavnssang på 6 vers. Ikke den som vi kender, men første vers lyder sådan her.
Fastelavn er mit navn! Maske man nu bærer, gemmer sig bag skæg og pjat og bliver rigtig sære.
Gudstjenesten sluttede med salmen om livstræet: Der er så meget, der kan trykke.
Spisning og tøndeslagning
I Lyngså kirkehus havde menighedsrådets aktivitetsudvalg sørget for pizza til alle, som især børnene bifaldt med stor appetit, og efter spisningen kom der gang i tøndeslagningen.
Selv om der var mange børn om at tæske løs på tønden, så viste den sig at være solid og holdbar. Endda så holdbar at en voksen forælder måtte træde til og give den nogle ordentlige bask, for at børnene kunne gøre en ende på det hele, for alle skulle jo gerne hjem og se fodboldlandskampen mod England i tide. Det lykkedes 8 årige Simon Jørgensen at få tønden slået i stykker, og han blev kåret som konge. Det hele blev i familien, for hans 4 årige lillebror Mathias E. Jørgensen blev dronning.
Livets træ
Sognepræstens udklædning skulle i alt bruges en halv time i kirken. Fru Esther havde fremstillet dragten og brugt mindst 5 timer på fremstillingen. Esther Pedersens far var bager, og for at udklædningen skulle blive siddende, havde hun brugt hendes fars gamle bagerhue til at lime selve dragten på, og det lykkedes præsten at styre det hele uden fejl.
Kom ikke og sig, der ikke bliver gjort noget frivilligt arbejde for børnene i kirkesognet.