Der lades ingen tvivl om, at indsigelser og protester imod planerne om en havvindmøllepark er klart i overtal, når man gennemgår de mange høringssvar, som er indsendt og meget snart offentliggøres.
Sæby Avis har søgt om og få aktindsigt i de mange høringssvar og vil i et par artikler orientere om for og imod – i denne artikel ses på de relativt få anbefalinger.
Vejdirektoratet skriver i sine bemærkninger, at man er indstillet på efter ansøgning og på tekniske vilkår at godkende, at de pågældende statsvejs-strækninger underbores for fremføring af kabler i tilknytning til projektet. Der er tale om 2 krydsninger af motorvej E45 i en sydlig og en nordlig korridor samt af statsvejen mellem Frederikshavn og Hjørring i en nordlig korridor.
Vejdirektoratet peger på, at krydsning af kabler skal ske vinkelret på vejen. Eventuel parallelføring langs vejen må ikke ske i vejarealet. En parallelføring uden for vejareal, men inden for vejbyggelinje, vil kræve Vejdirektoratets dispensation.
Det må ligeledes påregnes, at Vejdirektoratet vil stille krav om, at samtlige arbejder udføres fra privat grund – og ikke via direkte vejadgange fra motorvejen –, og at eventuelle kabelstationer og andre bygværker skal placeres mindst 50 m fra midten af motorvejen, uden for motorvejens byggelinjer efter vejloven.
Grundlæggende vil kabler/ledninger på vejareal skulle ligge efter ”gæsteprincippet”, som er gældende for ledninger i (eller over) vej og private arealer, med mindre ledningsejeren har betalt for at have ledningen liggende i arealet, eller der eksplicit er indgået en aftale med grundejeren om, at gæsteprincippet ikke finder anvendelse. Gæsteprincippet er således et spørgsmål, som alene afklares mellem grundejer og ledningsejer.
Vendsyssel Energi- og Miljøforening anbefaler, at planlægningen for den kystnære havmøllepark ved Sæby fortsættes. Med i foreningens overvejelser har været, at Frederikshavn Kommune ser positivt på projektet. ”Vi er enige med kommunen i de af kommunens fremsendte forslag til forbedring af den fremlagte VVM-redegørelse,” hedder det.
Vendsyssel Energi- og Miljøforening arbejder for omstilling til 100 % vedvarende energi, der gerne må opnås tidligere end Danmarks langsigtede plan for udfasningen af fossile brændsler frem mod 2050.
Foreningen anerkender lokalbefolkningens og sommerhusejeres ret til at være imod, at deres kystområde er udpeget som muligt område til kystnære havmøller, men man har ikke set tilstrækkelig dokumentation, der godtgør, at møllerne vil bidrage til lavere huspriser og fald i turisme, eller at generne overskrider det acceptable. Foreningen vurderer, at møllerne kommer til at ligge så langt fra kysten, at støj og skygger ikke bliver et problem, og vinden vil i sommerperioden oftest blæse væk fra kysten og boligområderne.
”Vi er opmærksomme på de forskellige indsigelser fra borgerne i Sæby, som følger det samme mønster, som vi kender fra debatten, når møllerne skal opstilles på land,” lyder det i henvendelsen fra energi- og miljøforeningen. Man anbefaler, at der så harmonisk som muligt opstilles så få møller som muligt med størst mulig effekt på 8 MW eller større, hvis det er muligt.
Danmarks Naturfredningsforenings holdning til planerne om Sæby Havmøllepark er grundlæggende positiv som en naturlig konsekvens af foreningens energipolitik, hvori indgår en målsætning om 100 % vedvarende energiforsyning i 2040, og DN’s holdning er, at vindkraft skal udgøre en meget betydelig del af fremtidens energiforsyning.
Samtidig er DN positiv over for, at udpegede kystnære havarealer udnyttes som beskrevet i Energiforliget til en kapacitet på i alt 350 MW. Set i lyset af den voldsomme modstand mod landvindmøller fra berørte borgere mange steder i landet, kan de kystnære havmøller efter foreningens opfattelse også til dels ses som erstatning for en endnu større udbygning på land.
DN skriver også, at man ikke er blind for, at mølleparken vil medføre betydelige ulemper, og vi skal anmode Naturstyrelsen om at tage disse konsekvenser med i sin afgørelse, ligesom det prismæssige aspekt er væsentligt. Endvidere er vi i DN meget kritiske over for de projekter, der måtte komme ind via ”åben-dør”-muligheden, da vi mener, at der er behov for en overordnet planlægning. Desuden peges på, at Sæby er en gammel købstad med en harmonisk fremtræden og stor attraktionsværdi for såvel fastboende som turister.
Ved en placering ud for Sæby finder DN, at den indtil nu uforstyrrede horisont, når man kigger ud over havet, vil blive væsentligt forstyrret af mølleparkens lysmarkeringer. De visuelle gener heraf bør reduceres mest muligt, om muligt ved brug af ”on demand” belysning, der kun tændes, når der er fly i nærheden.
Som formodentlig en af de få købstæder i Danmark fremtræder byen med kirken som den højeste og mest markante bygning, der dermed er medvirkende til at definere byens proportioner. Dette forhold vil blive ændret, når byen bliver ”nabo” til møller med en evt. højde på op til 250 m.
Endelig ser DN problemer for fugletræk fx fra Lofoten, og man finder, at der bør gives mulighed for, at private borgere kan købe andele i mølleparken.
Frederikshavn Kommune – med underskrift af borgmester Birgit Stenbak Hansen – skriver, at man ser positivt på en eventuel etablering af Sæby Havvindmøllepark, idet kommunen ønsker at bidrage til omstilling til vedvarende energi.
Desuden vurderes det, at etablering, servicering og vedligehold af vindmølleparken vil understøtte den lokale arbejdsstyrke.
Kommunen understreger, at man ønsker, at etablering af møllerne sker så langt væk fra kysten som muligt under hensyntagen til fiskerierhvervets fremtidsmuligheder. Endvidere ønsker man møllerne samlet i klynger, så der ikke opleves en visuel barriereeffekt. Kommunen nævner også i sin anbefaling, at der gøres muligt for borgerne at købe andele i vindmøllerne, samt at de statslige myndigheder med ansvar for projektet intensiverer arbejdet med at informere og kommunikere med borgerne i de berørte lokalsamfund.
I en anden artikel orienteres om det store antal indsigelser, der er fremsendt imod planerne om at etablere en stor havvindmøllepark få km ud for Sæby.
Tekst af Per Rye