Vred borgmester indkalder til krisemøde, efter Total til morgen blev påbudt at stoppe prøveboringen, kun halvandet døgn efter, de gik i gang.
Demonstrationerne mod prøveboringen efter skifergas ved Dybvad accelerer i dag, efter Energistyrelsen i morges påbød Total at stoppe arbejdet, fordi det franske firma har brugt et kemikalie, som man ikke har tilladelse til.
Det handler om produktet Null Foam, som ikke er nævnt i den VVM-redegørelse, som Frederikshavn Kommune fik udarbejdet forud for prøveboringerne.
Det får borgmester Birgit Hansen op i det røde felt, og nu har hun indkaldt til krisemøde i eftermiddag.
”Det her er en meget alvorlig sag. Total hævder, at de troede noget andet, men det er ikke begreber, man skal arbejde med i sådan en sag”, siger Birgit Hansen til TV2/Nord.
”Det vil vi simpelthen ikke finde os i, så jeg har indkaldt til krisemøde i eftermiddag, hvor vi skal diskutere sagen. Vi skal tilbage til staten og snakke med dem om de fremtidige boringer. Det er vigtigt, at vi sikrer, at aftalerne og tilladelserne bliver overholdt”, siger borgmesteren.
Også i Danva, som er sammenslutningen af vand- og spildevandsforeninger, er man rystet over det franske energiselskab Totals lemfældige brug af tilladelsen til at foretage prøveboringer ved Dybvad.
Direktør Carl Emil Larsen fra Danva mener, at tilliden til Total er svækket markant, efter at Energistyrelsen har stoppet boringen for at undersøge, hvad der er op og ned i sagen.
”Boring efter skifergas er et hedt emne, der diskuteres over hele verden, og i Totals hjemland Frankrig kan man slet ikke få lov til at gøre det. Derfor kan jeg heller ikke forstå, at man laver en fodfejl som den her”, siger direktør Carl Emil Larsen, og forsætter:
”Vi er bekymrede over, at de europæiske regler for godkendelse af kemikalier slet ikke tager højde for, hvordan stofferne anvendes, og derfor mener vi, at der er særlig grund til at undersøge dette stof og dets påvirkning på vandmiljøet til bunds. Og det gælder også de andre kemikalier, der bliver brugt. Problemet er, at man ikke kan være sikker på at holde kemikalierne væk fra grundvandet. Der er jo højt tryk nede i jorden, og derfor vil det bevæge sig opad, og derfor er der risiko for, at det vil ramme de grundvandsmagasiner, vi udnytter. Så jeg er ikke tryg”, siger direktøren.