Nordjyske Bank offentliggjorde i går sit første kvartalsregnskab efter fusionen med Nørresundby Bank. Kvartalsregnskabet for Danmarks nu 11. største bank viser et solidt resultat på 112 millioner kroner før fusionsomkostninger, og det understreger ifølge bankens bestyrelse og ledelse det store potentiale, som den nye bank rummer.
Fusionen mellem Nordjyske Bank og Nørresundby Bank blev en realitet med generalforsamlingernes godkendelse den 31. marts 2015, og resultatet blev Danmarks 11. største bank med et samlet forretningsomfang på 28 milliarder kroner og 130.000 erhvervs- og privatkunder primært fra Nordjylland.
I går kunne den nye bank så offentliggøre sit første kvartalsregnskab.
I regnskabet kan man konstatere, at den nye Nordjyske Bank er kommet godt fra start. Banken har for 1. kvartal 2015 realiseret et resultat på 112 millioner kroner før fusionsomkostninger og et resultat efter fusionsomkostninger på 92 millioner kroner mod 88 millioner kroner i 1. kvartal sidste år. Resultatet svarer til en forrentning af egenkapitalen pr. 31. marts 2015 på 19,4 %:
- Vi er mange, der har arbejdet hårdt for fusionen, og vi er naturligvis meget tilfredse med at være kommet så godt fra start. Den positive effekt af sammenlægningen af to solide nordjyske banker er med regnskabet for 1. kvartal 2015 allerede begyndt at vise sig, og det lover bestemt godt for fremtiden, forklarer adm. direktør Claus Andersen fra Nordjyske Bank.
Fusionsprocessen kører allerede på sit højeste, og i øjeblikket arbejder Nordjyske Bank blandt andet på at finde egnede lokaler til et nyt erhvervscenter i Aalborg med henblik på at udnytte de forretnings-muligheder, der er i området.
Positiv basisudvikling
Resultatet for 1. kvartal 2015 er blandt andet opnået via en meget tilfredsstillende udvikling i basis-indtægterne, der er steget med 30 millioner kroner til 253 millioner kroner. Stigningen kan primært tilskrives stigende konverteringsaktivitet, der alene i 1. kvartal 2015 havde et omfang på 3 milliarder kroner. Et positivt værdipapirmarked har endvidere resulteret i positive kursreguleringer på knap 37 millioner kroner.
På udgiftssiden er driftsudgifterne steget med 4 millioner kroner. Hertil kommer ekstraordinære fusionsomkostninger på 20 millioner kroner. Samlet set er basisindtjeningen før fusionsomkostninger steget med 26 millioner kroner i forhold til 1. kvartal 2014.
Harmonisk eksponering
Banken kan desuden notere sig et mindre behov for nedskrivninger og en mere jævn brancheeksponering:
- Behovet for nedskrivninger på udlån m.v. falder med 4 millioner kroner til 27 millioner kroner, og med landbrugets udfordring in mente anser vi det for et acceptabelt niveau. Derudover er det glædeligt at konstatere, at fusionen har haft en positiv indflydelse på balancesammensætningen, da den branchemæssige udlånssammensætning falder betydeligt inden for udfordrede brancher som landbrug og fast ejendom. Vores samlede eksponering inden for dansk erhvervslandbrug og ejendomme er faldet til henholdsvis 9 % og 13 %, siger Claus Andersen videre.
I det hele taget har fusionsprocessen allerede haft en række positive sideeffekter. Hertil kommer den egentlige økonomiske fusionsgevinst på ca. 50 millioner kroner, som forventes at få effekt fra 2016.
Fakta om fusion og aktieemission
Fusionen mellem Nordjyske Bank, som det fortsættende selskab, og Nørresundby Bank som det ophørende selskab blev endelig godkendt på generalforsamlinger i Nordjyske Bank og Nørresundby Bank den 31. marts 2015.
Købsprisen for alle aktier i A/S Nørresundby Bank beløb sig til godt 2 milliarder kroner og for at sikre et fortsat stærkt og robust kapitalgrundlag er bankens bestyrelse bemyndiget til, at forhøje bankens aktiekapital til markedskurs eller favør kurs med op til nominelt 66,0 mio. kroner ad en eller flere omgange indtil 13. juni 2016. Jyske Bank har garanteret en fortegningsemission til en kurs på 115 kroner pr. aktie, hvilket vil give et provenu på cirka 700 mio. kroner. Det forventes, at emissionsprospektet offentliggøres primo juni 2015.