I sidste uge skrev vi om idrætsskader og andre skader i almindelighed. I denne weekend vil vi se lidt mere på hvad man selv kan gøre hvis man får en akut skade i forbindelse med f.eks. idræt.
Årsagen til skaden er en for høj belastning. Den opstår pludselig – det kan være en forstuvning, et brud, slag eller en fibersprængning. Det er smertefuldt, men ofte fortager smerterne sig i løbet af nogle få dage.
Når man får en sådan skade, skal man naturligvis overveje, om det er noget man selv kan klare – evt. med lidt hjælp fra træner/venner – eller man skal søge læge. Er der mistanke om et knoglebrud, er der ingen tvivl, om at man skal kontakte lægen (egen læge eller vagtlægen) for at blive henvist til skadestuen. Er der tale om en forstuvning, slag eller fibersprængning kan man ofte selv gøre en god indsats.
Metoden kaldes RICEM – og står for:
Ro – Stop aktiviteten og hold den skadede legemsdel i ro.
Is – nedkøl det skadede område – det dæmper smerterne, man kan bruge isvand, isposer (engangs eller genbrugs) eller en pose frosne ærter. Læg kølingen uden på et elastikbind, og pas på ikke at lave forfrysninger – læg f.eks. et viskestykke omkring isposen. Køl 10 minutter hver anden time i et til tre døgn.
Compression (tryk): læg et elastikbind – det er vigtigt, for kompressionen forhindrer udsivning af væske i det skadede væv, mindsker hævelsen og forkorter genoptræningsperioden. Juster forbindingen – den skal være stram, men ikke mere stram end at man kan få en finger ind mellem huden og forbindingen – huden må ikke blive blå eller føles ”død”. Tag bindet af om natten! – husk bindet skal lægges ”udefra” og ind mod hjertet.
Elevation – Inden for de første 24 -72 timer skal det skadede sted holdes over hjertehøjde så ofte som muligt, det mindsker hævelse og aflaster.
Mobilisering – Det er vigtigt at det nye væv belastes så hurtigt som muligt. Begynd med at bevæge de nærmeste led – f.eks. tæer og knæ ved en ankelforstuvning. I takt med at du kan bevæge det skadede sted, kan belastningen øges, men lyt til kroppen, og overbelast ikke, pas også på med at overbelaste andre led, fordi man kompenserer det skadede område. Vær dog altid opmærksom på ikke at gå hurtigere frem, end kroppen kan være med! Overhører man kroppens signaler, kan skaden blive værre, og det kommer til at tage længere tid at komme over igen. Du kan få brug for hjælp fra en fysioterapeut til at lave et godt genoptræningsprogram, det kan især være umagen og pengene værd ved større skader, eller skader der kommer igen.
I den akutte fase kan det være hensigtsmæssigt, at bruge et mildt smertestillende lægemiddel, f.eks. paracetamol eller ibuprofen. Spørg os på apoteket, hvad der vil være hensigtsmæssigt for dig. Husk på, at smertestillende lægemidler ikke helbreder noget, men dæmper blot smerterne, så man skal ikke gå for hårdt i gang på smertestillende lægemidler, det kan medføre forværring af skaden.
God og sikker weekend.
Apoteket