Quantcast
Channel: Henrik Christensen (web-redaktør) – SaebyAvis.dk – lokale nyheder fra Sæby
Viewing all 16003 articles
Browse latest View live

Bil endte i grøften på Dybvadvej…

$
0
0

Kraftige haglbyger over det Nordjyske har snydt mange billister, og det er formegentlig også årsagen til at en bil i dag ved middagstid kørte tværs over Dybvadvej og ned i en grøft, igennem nogle træer og buske for til sidst at væltede om på siden.

Falck fra Østervrå og Brønderslev rykkede ud med to køretøjer, da der var meldt om fastklemte, men ingen kom dog alvorlig til skade.

Foto: Ejvind Pedersen Foto: Ejvind Pedersen

Samarbejde baner vej for bedre bredbåndsdækning

$
0
0

InternetBusiness Region North Denmark (BRN) samler nu Regionen og de nordjyske kommuner om fælles regler for opstilling af master og nedgravning af bredbåndskabler. Initiativet styrker samarbejdet med private teleleverandører og baner vej for bedre dækning med bredbånd og mobiltelefoni i Nordjylland.

BRN’s bestyrelse, som består af de 11 nordjyske borgmestre samt formanden for Regionsrådet, har besluttet at udarbejde en fælles politik for opstilling af master samt fælles retningslinjer for gravetilladelser ved etablering af kabelforbindelser med bredbånd. De fælles regler baner vej for et stærkere samarbejde med private teleleverandører omkring dækning med bredbånds internet og mobiltelefoni til glæde for virksomheder og borgere i Nordjylland.

Fremtidssikret digital infrastruktur til virksomheder og borgere
Det nye initiativ indeholder flere dele, som alle har til formål at fjerne administrative barrier og lette procedurerne ved opstilling af master eller nedgravning af bredbåndskabler. Med fælles regler og én samlet nordjysk indgang for teleleverandørerne vil kommune- og regionsgrænserne ikke længere være en forhindring for den digitale infrastruktur. Det forklarer Lene Kjelgaard Jensen, borgmester i Thisted Kommune og bestyrelsesformand for BRN: 

– For de private teleleverandører er grænserne på kortet jo mest til besvær, fordi de skal søge om tilladelser flere steder og ofte efter forskellige regler. Derfor giver vi dem nu et klart grundlag for et tæt samarbejde, så flest mulige virksomheder og borgere på sigt kan tilbydes en fremtidssikret digital forbindelse til omverdenen, siger Lene Kjelgaard Jensen.

Fælles retningslinjer giver positive forventninger i telebranchen
I telebranchen er der positive forventninger til den fælles mastepolitik og retningslinjerne for gravetilladelser, som i øvrigt begge er udarbejdet med afsæt i en løbende dialog med branchen. Resultatet bliver en løftestang for bredbånds- og mobildækningen i Nordjylland, lyder det fra Jakob Willer, direktør i Teleindustrien: 

– Med en ensartet praksis mellem kommunerne, lavere omkostninger og fokus på muligheder i stedet for barrierer, skabes et langt bedre grundlag for udbygningen af infrastrukturen, siger Jakob Willer.

Fakta
Den kommende fælles nordjyske mastepolitik samt retningslinjer for gravetilladelser vil indeholde tre hovedelementer: 

• Etablering af én indgang i den enkelte kommune til spørgsmål og ansøgninger om maste- og antennetilladelser samt en til gravetilladelser.

• Krav til mastetyper er formuleret ud fra det de skal opfylde, som f.eks. naturhensyn, tilstrækkelig dækning, så få master som muligt, fornuftig økonomi mm. i stedet for krav om en specifik mastetype.

• Ensartet model for lejepriser hos kommunerne og Region Nordjylland. Modellen er anbefalet af Energistyrelsen og lægger sig op af den model, som også Byregion Fyn og kommunerne i Region Sjælland har valgt.

BRN’s bestyrelse har principgodkendt oplæg til den fælles mastepolitik og de fælles retningslinjer for gravetilladelser. Disse skal nu færdigbearbejdes og derefter godkendes i de enkelte kommuner.

Business Region North Denmark (BRN) er et samarbejde mellem Nordjyllands 11 kommuner og Region Nordjylland. Sammen vil vi skabe fælles vækst og udvikling for hele vores region.

www.businessregionnorthdenmark.dk

Hver tredje tyv kommer ind gennem vinduet

$
0
0

Knap hver tredje indbrudsramte fortæller, at tyven kom ind gennem et stuevindue.
Det gælder især for parcelhuse og villaer, hvor 37 procent af indbruddene skete ad denne vej.

For beboere i lejligheders vedkommende skete 45 procent af indbruddene via hoveddøren (se tabel og mere info her).

Tyvene leder efter svage punkter, hvor de kan komme ind – og ikke mindst ud med tyvekosterne igen – hurtigt og uden alt for meget besvær.

Oplysningerne kommer fra Stopindbrud.dk, som er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd, SikkerhedsBranchen og Forsikring & Pension.
Det Kriminalpræventive råd virker for forebyggelse af kriminalitet.
SikkerhedsBranchen er Den Danske Brancheforening for Sikkerhed og Sikring.
Forsikring & Pension er erhvervsorganisation for forsikringsselskaber og pensionsselskaber.

Standerhejsning i Understed IF…

$
0
0

Lørdag den 27. februar kl. 13.00, indledes sæson 2016 med standerhejsning for seniorer, dameseniorer, ungdom og oldboys. Understed IF byder såvel nye som gamle medlemmer velkommen til opstart af den nye sæson. Efter at flaget er hejst, er der en let gang træning, og bagefter serveres der øl/sodavand og Pølsemix i klubhuset.

Førsteholdstræner for Serie 5 er stadig Ole Nielsen ligesom sidste år, for dameseniorer er det også stadig Jan Magnusson, der er træner, og for oldboys er det Henrik Slagter og Rene Olesen.

De håber på stort fremmøde, og de har stadig kommunens billigste kontingent for folk under 25 til kun 350 kr. pr. halvsæson.

Understed IF er kendt for at have plads til alle, og de vil rigtig gerne have mange flere. Det er en rigtig hyggelig klub at være i, og der hersker et stort fællesskab i klubben bl.a. med fællesture, arbejdsdage osv.

 

Borgmesterens træffetider i marts 2016

$
0
0

birgit_hansen_600x250Borgmester Birgit S. Hansen kan træffes på rådhuset i Sæby, onsdag den 30. marts kl. 10.00 – 11.00

Aftal møde med borgmesteren
For at ingen skal gå forgæves, skal man aftale tid forud for et møde.
Kontakt borgmestersekretær Lene Axelsen på mail:
leax@frederikshavn.dk eller tlf 98 45 90 05.

I starten af hver måned annonceres månedens træffetider her på avisen – dog ikke i juli måned.

Klostergydens Fisk har startet foråret i Sæby

$
0
0

Klostergydens Fisk_600x250_2Den 18. februar begyndte forårs- og sommersæsonen hos Klostergydens Fisk på havnen i Sæby.

Helene Aaen fortæller, at det er en helt utrolig velkomst de har fået, både fra kunder i forretningen, men også med ordre på klostergydens-fisk.dk. ”Der har været kunder fra hele landet, og det gør, vi har rigtig travlt, men det er bare så skønt at komme i gang igen”.

Det er 11. sæson, hvor Helene Aaen, som er ejer af Klostergydens Fisk, står som den store forårsbebuder, og der er masser af spændende tilbud i forretningen og på nettet. Der ud over vil der blive lavet nogle hyggelige tiltag i deres gårdhave med byens smukkeste udsigt over åen, så det er bare med at kigge forbi på havnen eller klikke ind på klostergydens-fisk.dk.

De har nogle super tilbud i uge 8
Stenbiderrogn (første forårs tegn) 100 gr renset stenbider rogn 45 kr.
10 danske håndflådede rødspætte filet 90 kr.
Dagens fiskeret til 2 per. 95 kr.

Hele ugen er der smagsprøver på rørt stenbider rogn, og så er der jo altid kaffe på kanden.

Til sidst fortæller Helene, at hun har et stort og meget hemmeligt projekt i ærmet, men det kan man læse mere om, når hun synes tiden er til det – så bare vent.

Jobannonce: Teamplayer til farestald

$
0
0

Svinefarm_600x250Til større sobesætning i det østlige Vendsyssel søges en erfaren medarbejder til farestalden. Du skal stå for at passe grisene fra de er 10 dage gamle og indtil fravænning. Arbejdet koordineres og planlægges i samarbejde med afdelingslederen.

På bedriften lægges der vægt på et godt teamwork og godt humør.
Ugentlig arbejdstid 40 timer, og weekendarbejde hver 3 uge.

Det er en forudsætning, at du kan tale engelsk, da personalemøderne afholdes på engelsk.

Er du interesseret i at høre mere om jobbet kontakt svinerådgiver og HR-konsulent Mette Holst Tygesen på mail mht@landbonord.dk eller telefon 2128 2218

Stadig færre ledige smede i Nordjylland

$
0
0

_DSC2557_svejserAlle nordjyske Metalafdelinger har oplevet fald i ledigheden fra januar 2015 til januar 2016. Samlet set er ledigheden blandt nordjyske metalarbejdere faldet med 20,9 pct. i perioden, og ledigheden er nu 4,7 pct.

Der er fortsat stor efterspørgsmål på smede, mekanikere, industriteknikere og it-supportere i Nordjylland. Således har samtlige seks nordjyske Metalafdelinger oplevet et fald i ledigheden fra januar 2015 til januar 2016. Antallet af fuldtidsledige metalarbejdere i regionen er faldet fra 657 i januar 2015 til 520 i januar 2016 svarende til et fald på hele 20,9 pct. Det viser nye tal fra Dansk Metal.

Det er især i Metal Sæby og Metal Thy-Mors, at ledigheden rasler ned. I Metal Sæby blev ledigheden mere end halveret i perioden fra januar 2015 til januar 2016, og i Metal Thy-Mors faldt antallet af ledige fra 67 til 46 svarende til et fald på hele 31,6 pct. Metal Aalborg har oplevet det største faktiske fald i antallet af fuldtidsledige. I januar 2015 var der 265 ledige i metalafdelingen, men året efter var det tal faldet til 200.

– I takt med, at økonomien kommer mere og mere op i gear oplever vi større efterspørgsel på dygtige faglærte inden for stort set alle vores brancher. Og jeg er sikker på, at ledigheden vil fortsætte med at falde, siger Jan Gregersen, der er afdelingsformand i Nordjyllands største Metalafdeling, Metal Aalborg.

Tabel 1. Bruttoledighed i Dansk Metal fordelt på Nordjyske afdelinger

Afdeling Fuldtidsledige i januar 2016 Ændring ift. januar 2015 Fuldtidsledige i januar 2016 i pct. Ændring ift. januar 2016 i pct.
Metal Brønderslev 22 -3 4,7 -11,4
Metal Himmerland 105 -25 5,5 -19,1
Metal Sæby 11 -12 3,5 -50,3
Metal Thy-Mors 46 -21 3,0 -31,6
Metal Vendsyssel 135 -13 5,5 -8,7
Metal Aalborg 200 -64 4,7 -24,3
Nordjylland i alt 520 -138 4,7 -20,9

 

Drop nedskæringer og uddan flere
At ledigheden fortsat ser ud til at falde understreger behovet for at få uddannet flere faglærte til at varetage fremtidens job. Og her spiller både virksomheder og politikere en rolle, pointerer Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal.

– Vi glæder os naturligvis over, at ledigheden fortsætter nedad, men vi er allerede på bagkant i forhold til at følge med fremtidens efterspørgsel efter det vigtigste råstof i produktionen – nemlig faglærte. Derfor skal både virksomhederne og myndighederne forstå, at det er lige nu og her, der skal tages flere lærlinge og sikres bedre uddannelsesmuligheder, siger Thomas Søby.

På landsplan er den sæsonkorrigerede ledighed blandt metalarbejdere nede på 3,4 pct.


Kommende arrangementer i Sæby og omegn

$
0
0

Vandmoelle_600x250SaebyAvis.dk har modtaget nedenstående arrangementskalenderfra Sæby Turistbureau.
Kalenderen løber fra onsdag den 24. februar og frem til onsdag den 9. marts, og indeholder både nye og faste arrangementer.
Kender du til andre arrangementer der ikke er nævnt her, kan oplysningerne sendes til avisen på info@saebyavis.dk.
De vil herefter blive tilføjet kalenderen.

Til og med lørdag 27. februar
Kunstudstilling af børn – for børn i Retfærdigheden, Sæby. Temaet er ”Modige mennesker” og er et samarbejde mellem billedkunstner Margit Rasmussen, samt 5.a og 5.d med deres billedkunstlærere fra Sæbygaardskolen i Sæby. Gratis. Åbent mandag-fredag kl. 10-16 og lørdag kl. 10-13.

Mandag 22. til og med onsdag 24. februar
kl. 10.00-16.00: Igen i år er der Hoppeland i Sæby Fritidscenter & Hostel. Som noget nyt, vil der være legeland for de 0-5 årige. Billetter bestilles i centret eller købes ved indgangen på dagen. Entré kr. 60,- for børn.

Til og med lørdag 27. februar
kl. 10.00-13.00: På med superheltedragten og kom ind og få en lille overraskelse på Sæby Bibliotek. Du kan også være med i en quiz og se om du kender dine superhelte. Gratis.

Onsdag 24. februar
kl. 10.00-12.00: Lær at finde rav på stranden sammen med Ravsliberen, Algade 12 A, Sæby. Først lidt teori, så til stranden, tilbage på værkstedet slibes ravet. Pris: Kr. 60,-. Tilmelding nødvendig senest kl. 17.00 dagen før på tlf. 98 44 55 27.

kl. 10.00-15.00: Kom ind i Glashuset, Gasværksvej 40 B, 9300 Sæby og lav et eller flere små huse til at hænge på en gren, sætte rundt om et bloklys eller som et lille vedhæng til en gave. Pris pr. hus kr. 10,-.

kl. 13.00-14.30: Sæby Bibliotek – med Nomertræning får børn muligheder for at lege og digte videre på historierne. For 3-8 årige børn og deres familier. Pris: Kr. 25,-. Tilmelding: bbib@frederikshavn.dk køb kun billet til dit barn.

kl. 14.00: Banko i Manegen, Sæby Kulturhus. Arr. Sæby Pensionist & Efterlønsklub.

Torsdag 25. februar
kl. 10.00-11.00: På Sæby Bibliotek kan du møde en af de sejeste superhelte, en brandmand. Fra 3 år. Gratis. Tilmelding: bbib@frederikshavn.dk

kl. 13.30: Bankospil og Amerikansk lotteri i Aktivitetshuset på Sæby Ældrecenter. Arr. Husets Venner.

kl. 14.00-16.00: I Hyggeklubben, Musikhuset, Skolegade 6 i Sæby, fortæller Thorkild Yde Nielsen Østervrå ”om at være naver”.

Fredag 26. februar
kl. 10.00-15.00: Kom ind i Glashuset, Gasværksvej 40 B, 9300 Sæby og lav et eller flere små huse til at hænge på en gren, sætte rundt om et bloklys eller som et lille vedhæng til en gave. Pris pr. hus kr. 10,-.

kl. 12.00-16.00: Galleriernes dag – kik forbi Retfærdigheden, Algade 14 i Sæby, og se hvad Galleri Nordenvind helt specielt har fundet på i dagens anledning. Gratis.

Lørdag 27. februar
kl. 10.00-12.00: På Sæby Bibliotek kan dit barn høre om hvad Bamsehospitalet er. Gennem leg lærer børn at læger ikke er hvide kittelbærende monstre, men at de kan hjælpe når man er syg. Gratis.

kl. 10.00-15.00: Loppemarked på Sæby Rideklub, Sølystvej 26 i Sæby. Det koster kr. 30,- pr. bod og du skal selv stå for borde, stole og oprydning. Opstilling af bod kl 9-10. Tilmelding senest 26.2 via sms på 22 38 38 17.

Tirsdag 1. marts
kl. 10.00: Husorkestret spiller op til syng sammen i Aktivitetshuset på Sæby Ældrecenter. Arr. Aktivitetshuset.

kl. 12.30-13.45: Gratis retshjælp i Krystalcafeen, Krystaltorvet i Sæby. Arr. Ældre Sagen Sæby.

kl. 14.00: Foredrag af dykker Flemming Sørensen i Lokalhistorisk Forening, Sæby Museum. Om vrag og forlis på Østkysten, herunder blandt andet Stensnæs og vraget Hamanna.

kl. 15.00-17.30: Kreativ tirsdag hos Frigga, Vestergade 14, Sæby. Kom ind i butikken med dit strikketøj, hækletøj, perlesyning, korssting osv.

kl. 19.00: I Hørby Sognehus kan du høre Merete Bonde Pilgaard fortælle om sit engagement i foreningen ”Venligboerne”.

kl. 19.00: I Manegen, Sæby Kulturhus er der foredrag af sundhedsfaglig konsulent Christina Brønner. ”Hvad sker der, når man trykker 112”. Arr. Hjerteforeningen i Sæby. Gratis.

kl. 19.30: Folketingsmedlem Naser Khader besøger Hotel Viking i Sæby. Foredraget har udgangspunkt i hans nyeste bog. Entré. Arr. Lions Club Sæby.

Onsdag 2. marts
kl. 14.00: Foredrag ved Familie på Farten ”4 måneder og 22.000 km. rundt i den sydlige del af Afrika”, i Manegen, Sæby Kulturhus. Arr. Sæby Pensionist & Efterlønsklub.

Torsdag 3. marts
kl. 19.00-21.00: Foredrag i Manegen, Sæby Kulturhus, med Inez Gavilanes. Med udgangspunkt i bogen ”Hej Smukke”, vil hun fortælle om skønhed. Billetter til kr. 50,- bestilles på bbib@frederikshavn.dk

kl. 19.30: ”Kender du Kræftrådgivningen i Frederikshavn?” – Kræftens Bekæmpelse i Sæby inviterer til foredrag med leder af Kræftrådgivningen i Frederikshavn Susanne Frydkjær. Gratis entré og kaffe.

Fredag 4. marts
kl. 19.00: Syng sammen i Manegen, Sæby Kulturhus. Underholdning med Harmonikavennerne fra Frederikshavn. Pris kr. 25,- inkl. kaffe/brød. Tilmelding på tlf. 98 46 77 71 eller 98 46 24 27. Arr. Ældre Sagen.

Søndag 6. marts
kl. 10.00: Hos Frigga, Vestergade 14, Sæby, er der undervisning i vævestrik. Der efter fortæller Lasse Uno Hollen om sit liv som mandlig strikker. Han er kendt fra den store strikkedyst fra TV2-syd. Entré kr. 80,-. Tilmelding på tlf. 61 74 46 98.

Mandag 7. marts
kl. 19.00-21.00: Åbent hus på Hørby Efterskole. Kom og få en rundvisning og en snak. Læs mere på www.hørbyefterskole.dk

kl. 19.00-22.00: Hos Frigga, Vestergade 14, Sæby, er der Hakkekursus (tunesisk hækling) ved Daisy Tyron. Entré kr. 129,-. Tilmelding på tlf. 61 74 46 98.

kl. 19.00: I Musikhuset, Skolegade 6 i Sæby, kan du høre Kjell Bergman fra Frelsens hær i Aalborg – ønsker du fornyelse og tryghed i dit liv. Arr. Jesus Gruppen.

Tirsdag 8. marts
kl. 15.00: Seniortræf i Værestedet, Østkystvejen i Lyngså. Rejseforedrag til Irland ved John Vognsen. Dørene åbnes kl. 13 og der startes med kaffe/the kl. 14.30.

kl. 19.00: Filmen ”Blue Jasmine” fra 2013, vises i Manegen, Sæby Kulturhus. Arr. Sæby Bio.

Onsdag 9. marts
kl. 14.00: Musik og sang med Thorup Spillemændene i Manegen, Sæby Kulturhus. Arr. Sæby Pensionist & Efterlønsklub.

kl. 18.00: Forårs modeshow på Hotel Viking, arrangeret af Aktive Kvinder Sæby. Der startes med en let anretning og kl. 19 er der modeshow med kaffe/kage. Pris kr. 120,-.

kl. 19.00: Vi bladre i arkivalierne i Værestedet, Lyngså. Arr. Lokalhistorisk Forening for Lyngså og omegn.

Åbningstider:

Kunsthåndværkere
Galleri 133: Frederikshavnsvej 133, Sæby. Bliv kunstner for en dag – besøg værkstedet og mal dit eget billede. Alle materialer findes på stedet og alle kan være med, både børnefamilier, voksengrupper, klubber, personalegrupper, enkeltpersoner mm. Ring og aftal tid hos Billedkunstner Margit Rasmussen tlf. 27 38 95 66.

Glashuset: Gasværksvej 40 b, Sæby. Arbejdende værksted med glaskunst. Åbent mandag, onsdag og fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 11-13.

Ravsliberen: Algade 12 A, Sæby. Arbejdende værksted og Ravmuseum. Åbent tirsdag-fredag kl. 11-17, lørdag kl. 11-13.

Gallerier
Galleri Lene Nürnberg: Algade 14, Sæby. Åbent i februar md.: tirsdag og torsdag kl. 11-16. Fra 1.3 åbent tirsdag-fredag kl. 11-16 og lørdag kl. 10-13.

Galleri Nordenvind: Algade 14, Sæby. Åbent kl. 12.30 -16.30 torsdag-søndag, eller efter aftale på 21 75 64 09. Se mere på www.nordenvind.dk.

Museer
Katrins Dukkemuseum: Mølholtvej 104, Mølholt. Åbent efter aftale på tlf. 40 42 73 97.

Minibyen Sæby: Solsbækvej 39, Sæby. Åbent mandag, tirsdag, onsdag, fredag kl. 08-12. Entré: 20,- kr. voksne. Minibyen er en original model af Sæbys gamle bydel anno 1900 i forholdet 1:10. En oplevelse for hele familien. Guider til stede i hele åbningstiden. Gratis adgang for børn ifølge med voksne.

Sæby Museum: Algade 1-3. Åbent: mandag-fredag kl. 11-15. På museet fortælles om middelalderen, turismens tidlige historie og Sæbys guldalderkunst.

Aktiviteter
Aktivitetshuset, Sæby Ældrecenter: Linedance for begyndere hver mandag kl. 13.30-15.
For pensionister og efterlønner.

Banko i Mølholt Forsamlingshus: Hver mandag kl. 19.

Banko i Skjolds klubhus Sæby: Hver torsdag kl. 19.

Banko i Skæve Idrætsforenings klubhus: Hver onsdag kl. 19.30.

Banko i Understed forsamlingshus: Hver onsdag kl. 19.30.

Bibliotek – Sæby: Rådhuspladsen 1. Åbningstid med betjening: Mandag, tirsdag og torsdag kl. 10-17, fredag kl. 10-14 og lørdag kl. 10-13. Åbningstider selvbetjening: Åbent alle ugens dage kl. 07-21. Adgang til internet.

Bibliotek – Østervrå: Vrængmosevej 2 B. Åbent mandag kl. 14-17 og torsdag kl. 15-19.

Byhistorisk arkiv: Algade, Sæby. Åbent torsdage kl. 13-16.

Bowling for seniorer: Sæby Bowling, Ålborgvej 81 B, Sæby. Hver mandag kl. 13-14.30 og kl. 14.30-16. Og hver onsdag kl. 13-14.30. Arr. Sæby Senior Bowling.

Hotel Viking Aqua Spa & Wellness Resort: Sæby. Åbent alle dage kl. 09-19. Se alle arrangementer på www.hotelviking.dk

Hørby Lokalhistoriskforening: Nørregade 40, Hørby. Åbent onsdag i lige uger kl. 19-21.

Kroket: Dybvad Kroketklub, sportspladsen ved Dybvad Hallen. Hver torsdag kl. 13.00.

Kroket: Sæby Kroket hver tirsdag og fredag kl. 13.30 og mandag kl. 18.30 på IF Skjolds baner, Kjeldgårdsvej 25, Sæby.

Lokalhistorisk Forening i Voerså: Voerså Museum. Åbent hver tirsdag kl. 19-22.

Netcafé: Krystalgade 3, 1. sal (over Røde Kors butik). Hjælp til PC og Tablet. Hver tirsdag kl. 10-11.30. Arr. Røde Kors og Ældre Sagen.

Petanque: Bredgade – bag Østervrå Hallen. Hver mandag kl. 14.

Petanque: Hørby Petanque klub spiller hver tirsdag kl. 14 på Hørby petanquebane.

Stavgang i Sæby: Clasens Have, Algade 3, kl. 09.30-10.30 hver torsdag. Udstyr kan lånes. Alle er velkommen. Arr. Ældre Sagen.

Strikkecafé: Hver torsdag kl. 13.00 – 16.00: Her kan du komme og man samles til et par timer i strikketøjets tegn – Manegen, Sæby Kulturhus.

Sysselklubben: Skolegade 6, Sæby. Hver mandag kl. 14-16.

Sæby-Svømmebad & Wellness: Rådhusvej 3. Åbent: mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 6-18, onsdag kl. 6-20, lørdag og søndag kl. 8-15. Se kalenderen på www.greenpool.dk/

Thorshøj lokalhistorie: Hjørringvej 222. Thorshøj. Åbent hver torsdag i ulige uger kl. 19-21.30. Den 17. marts foredrag med Kriminaltekniker Kim Larsen.Kl. 18 serveres der flæskesteg.

Østervrå Lokalhistoriske Forening: Den gamle pedelbolig ved Torslev skole. Åbent mandag den 29.2 kl. 19-21.45. Den 7.3 kl. 14 foredrag i Kulturhuset af Runa Christensen fra Flauenskjold.

Østervrå – Svømmehal: Åbningstider: Mandag kl. 19-21, tirsdag kl. 09-10 (forbeholdt voksne), onsdag kl. 18.30-20 og kl. 20-21 (forbeholdt voksne). Fredag kl. 18.30-20, lørdag kl. 08-09 (forbeholdt voksne) og kl. 14-15.30. Søndag kl. 08.30-11.

Øvrige
Krystalcaféen: Krystaltorvet, Sæby. Åbent alle hverdage kl. 10-12 og 14-16 og lørdag kl. 10-12. Mødested for alle. Ældre Sagens og Sæby Handicapgruppens frivillige serverer kaffe.

Nellemanns Have: Langtvedvej, Sæby. Her findes Nordeuropas største samling af paradisæbletræer. Åbent alle dage. Der er legeplads, borde og bænke samt toilet i haven. Gratis entré.

Sæby Kirke: Strandgade. Åbent mandag – søndag kl. 09-16.

Sæby Turistbureau og Feriehusudlejning: Algade 14. Åbent mandag-fredag kl. 09.30-16 og lørdag kl. 10-13. Vi sælger Sæby Handelsstandsforenings gavekort og andre gaveidéer. Adgang til gratis internet.

873 nordjyder har skrottet gammel brændeovn

$
0
0

BrændeovnDet er for tiden muligt at opnå skrotningspræmie for at afinstallere gamle, forurenende brændeovne fra før 1991. Præmien kan være på op til 2.150 kr., og det er især jyderne – heraf 873 nordjyder – som indtil nu har benyttet sig af muligheden og ladet sig friste af den gunstige ordning.

Det skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside, hvoraf det også fremgår, at mere end 6.500 brændeovnsejere pr. medio februar har valgt at lade deres gamle brændeovn pensionere.

De gamle ovne forurener i gennemsnit op til 5 gange så meget som en ny brændeovn. Skrotning og udskiftning af gamle ovne vil få betydning for partikeludledningen og forbedre luftkvaliteten.

Der er afsat knap 45 mio. kr. til ordningen, som løber frem til udgangen af 2016, eller når puljen er tom. Så det kan stadig nås at søge om skrotningspræmie. Der er på nuværende tidspunkt til at støtte omkring yderligere 10.000 gamle ovne. Der findes rent faktisk omkring 150.000 brændeovne fra før 1991 rundt om i Danmark. Kun lidt over ¼ af alle brændeovne er i dag svanemærket som tegn på, at de lever op til miljøkravene. Typisk kan man spare 15 – 25 % af brændeforbruget med en ny ovn i forhold til en fra før 1991.

Via dette link kan man læse mere om skrotningsordningen samt om, hvorledes man søger. En ansøgning tager udgangspunkt i, at skorstensfejeren skriver en skrotningsattest, som bekræfter alderen på din ovn:

http://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2016/feb/jyderne-skrotter-flest-braendeovne/

Tekst af Per Rye

 

Endnu en sejr til Sæbys 1. divisions damer

$
0
0

Saeby BasketKampen udviklede sig til en ren ”gyser” i slutminutterne. Sæby havde været et skridt efter Odense det meste af kampen, men nordjyderne slog til på det rigtige tidspunkt, og holdet kunne også denne weekend hente en sejr hjem i de to holds andet opgør.

Første periode: De to hold følges ad frem til ottende minut til stillingen 11-11. Herefter får Odense løsnet lidt op i Sæbys ellers udmærket forsvar. Hjemmeholdt havde taget ved lære fra sidste weekends opgør, og kunne denne gang spille sine høje spillere fri under Sæbys kurv. Odense scorer 7 point de sidste minutter, mens Sæbys afslutninger ikke er præcise nok, så Odense vinder perioden 18-11.

Anden periode: Sæbys forsvar bliver til starten af perioden ”finjusteret”, og samtidig prøver Sæbys angribere nu at ”drive” noget mere på Odenses kurv. Det virker, og Sæby trækker hurtigt en del fejl på modstandene og kommer på straffelinen. Her har spillerne succes, og i løbet af seks minutters spil har Sæby hentet ind på Odense til stillingen 24-21, men som i første periode slutter hjemmeholdet bedst og kan gå til halvleg med en føring på 38-27.

Tredje periode: Sæby starter perioden som ”lyn og torden”. Forsvaret tager næsten alle returboldene, så Odense kun får et forsøg i hvert angreb. Til gengæld lykkes det for Sæby at få fat på flere returbolde under Odenses kurv, og de bliver omsat til scoringer. Specielt Sæbys højeste spiller Michelle Dyer har en god tredje periode, hvor hun får sat en del scoringer. Sæbys forsvar står også godt, og Odensespillerne skal bruge fem minutter, før de scorer. Sæby har i mellemtiden hentet ind på Odense til stillingen 38-36. De to hold spiller lige op i slutminutterne, og stillingen ved periodens slutning er 44-42.

Fjerde periode: I løbet af de første par minutter kommer Sæbys Line Ypkendanz og Signe Brandt i fejl- problemer og må holdes ude på bænken. Odense øger nu afstande en smule til Sæby til stillingen 51-45. Sæby forsøger sig nu med en ny forsvarsopstilling, og Odense har ikke rigtigt et modtræk til at løse op i Sæbys forsvar. Dette gør, at Sæbyspillerne får et par ”steals”, som bliver omsat til hurtige scoringer inden Odense når på plads i deres forsvar. Fynboernes forsvar har nu svært ved at holde Sæbys hurtige spillere væk fra kurven, og i frustration begår Odense holdet en del fejl, som giver straffekast til Sæby. Her er Henriette Sørensen sikkerheden selv i straffeskuddene. Med kun 2 minutter tilbage er det nu lykkedes Sæby at bringe sig foran til stillingen 53-54, men med kun et minut tilbage må Sæbys Signe Brandt udgå med sin femte fejl. Sæbyspillerne holder dog hovedet koldt kampen ud og kan trække sig ud som vinder med resultatet 55-59.

Scoringer for Sæby: Michelle Dyer 23 point, Henriette Sørensen 13, Line Ypkendanz 6, Signe Brandt 5, Louise Munch 5, Charlotte Simonsen 3, Nina Munck 2 og Tina Hansen 2 point.

“Jeg er rigtig glad for, at vi nu har en god bred bænk. Vi havde flere spillere, som kunne afløse hinanden på de forskellige pladser, og dermed kunne vi sætte et højt tempo i kampen. Til denne kamp var Louise Munch blevet klar efter at havde været skadet hele sæsonen. Louise satte et godt tempo og viste vejen for Sæby ved at hente en del returbolde under Odenses kurv. Godt at have hende med igen. Alle spilerne fortjener ros for deres indsats i denne kamp. Helt fantastisk at vi kunne komme igen i slutminutterne, og holdet kunne spille så klogt, som de gjorde. Denne sejr gjorde, at vi ligger godt til at beholde fjerdepladsen i divisionen”, udtaler træner Henrik Hansen efter kampen.

Næste Weekend bliver det AUS fra Århus, som Sæby tager imod i Sæby Fritidscenter. AUS er rækkens suveræne nr. 1, så det bliver en meget vanskelig opgave for Sæbys damer at hente point i denne kamp, men!!.

 

U-messe med rockmusik, lysshow og grillpølser

$
0
0

Er sociale medier godt eller skidt for de unge? Virker det isolerende at benytte sociale medier? Kan man blive afhængig af lige at skulle tjekke sin mobil – måske endda uden at vide, at man er afhængig? Der blev stillet mange spørgsmål om sociale medier, da godt 200 unge samledes til U-messe i Abildgård Kirke i Frederikshavn, ledsaget af bl.a. rockmusik, lysshow og grillpølser.

Blandt andre 130 efterskoleelever fra Hørby Efterskole var en kold torsdag aften i starten af februar til U-messe i Abildgård Kirke i Frederikshavn sammen med andre unge fra byen og en god flok konfirmander fra Skagen. U-messen var en anderledes gudstjeneste, hvor de unge var i fokus, og hvor temaet denne aften var sociale medier. Et tema, hvor alle de unge kunne være med, idet de alle havde værdifulde erfaringer og holdninger om et emne, der ofte bringes til debat.

Ungdomspræst ved Abildgaård Kirke, Kristian Brogård, fungerede som både præst, vært og en slags konferenciers gennem aftenen, der bød på alt lige fra lysshow, gospel, rockmusik, bønner indsendt pr. sms, pølser og saftevand, konkurrencer og fællessang til kirkelig nadver og prædiken. Men U-messen, der set udefra godt kan lyde som en værre omgang sammenblanding af koncepterne, fungerede meget godt, idet temaet henvendte sig til målgruppen og faktisk ramte dem i øjenhøjde.

  • Vi var lidt skeptiske inden aftenen, for vi går normalt ikke i kirke, fortalte en flok af efterskoleeleverne efter U-messen. – Men det viste sig jo at være en ret god aften, for det hele handlede ikke kun om Gud, men også om os, lød det efterfølgende fra eleverne, der også aktivt deltog i arrangementet.

Gustav Søe Ottesen, der går på Hørby Efterskole, var med i en af aftenens indslag, da han skulle fortælle lidt om sin brug af sociale medier. Her fortalte Gustav bl.a., at han sagtens kan benytte sociale medier uden at det ødelægger hans mulighed for at være nærværende og til stede i en gruppe socialt:

  • Jeg har da næsten altid min mobil på mig, sagde Gustav, men det betyder ikke, at jeg kigger i den hele tiden. Facebook fylder meget i min hverdag, men det er ikke noget, der styrer mig, det er også vigtigt at være sammen med sine venner. På Hørby Efterskole bliver vi gjort bevidste om, at vi også godt må være kritiske, både i forhold til det, der sker på Facebook og vores egen måde at bruge sociale medier på, forklarede han til Kristian Brogård i et interview foran deltagerne.

“Hvordan kommunikerer Gud?” var også et af aftenens emner. Der var enighed om, at Gud kommunikerer på mange måder, og at det handler om at mærke ham gennem f.eks. musikken, hvor mange mennesker kan føle hans nærvær. Der var netop også meget musik til U-messen. Inden aftenen havde et kor af unge øvet sange, som de sang fra en scene. De stod også i spidsen for fællessange. Fra scenen lød også rockmusik med musiker Joakim Hejslet med band.

IMG_0209 IMG_0235 IMG_0256

 

Aktive Kvinder byder foråret velkommen

$
0
0

Modeshow Viking_600x250Foråret står for døren og dermed også den nyeste mode. Så Aktive Kvinder Sæby er på banen med et kæmpemæssigt modeshow, der afvikles på Hotel Viking onsdag den 9. marts.

Her vil hele 16 forretninger, de 12 fra Sæby og 4 fra Frederikshavn, præsentere forårets og sommerens mode indenfor bl.a. tøj, sko, frisurer, hudpleje, lingeri, smykker, børnetøj, strik og briller. Det sker igen med formanden for Sæby Handelsstandsforening, Hans Ole Kalhøj, som konferencier.

Modetrenden til hele familien vil blive vist af lokale mannequiner og dressmen i alle aldre.
De enkelte butikker kan deltage med tre modeller, og Jette Din Frisør vil sætte modellernes hår, inden de går på scenen, mens Jannis Hudpleje vil forestå en let sminkning af modellerne.

Der indledes med en let anretning inden første del af modeshowet. I pausen bliver der serveret kaffe og kage, inden der tages fat på sidste afdeling. I aftenens løb vil der blive lodtrækning af mange gevinster skænket af de deltagende forretninger.

Aktive Kvinder Sæby har gjort det til en tradition at afvikle modeshow hvert forår og efterår i samarbejde med forretninger i både Sæby og Frederikshavn og det hver gang med stor tilslutning.

De 16 medvirkende forretninger er Annette, Kjolegården, Mix-it, Mr. Tage Rasmussen, Kalhøj, Brunø, Sanne C, Zjoos, Den Blå Giraf, Wiberg Strik, Torvets Ure- og Optik, Jette din Frisør, Kertehuset Lillelys (med tøj), Spar Dame Frederikshavn, Nyholmstrand Sko og Jannis Hudpleje.

Aktive Kvinder Sæby forventer stor tilslutning til showet, hvor alle i øvrigt er velkommen. Tilmeldingen, som er i fuld gang og slutter torsdag den 3.marts, skal ske til Dorthe tlf. 21733054 eller til Elsebeth tlf. 30560265.

Skal vi være kulturvenner?…

$
0
0

Bibliotek & Borgerservice ønsker at samle et netværk af frivillige, som vil hjælpe med at udbrede kultur og litteratur. Derfor inviterer Bibliotek & Borgerservice alle interesserede til informationsmøde om projektet tirsdag d. 8. marts kl. 19-21 på Frederikshavn Bibliotek – alle er velkomne.

Projektet ’Kulturvenner’ har til formål at samle en gruppe af mennesker, der på forskellig vis har lyst til at hjælpe med at udbrede kultur og litteratur i hele Frederikshavn Kommune.

Mange forskellige opgaver til kulturvennerne
”Vi er meget glade for den hjælp, vi har fået af de frivillige, og vi oplever samtidig, at de frivillig er glade for det fællesskab, de bliver en del af. Vi vil gerne have mange flere med i fællesskabet, og derfor har vi nu startet projektet Kulturvenner” udtaler Anette Ravnholt, der er centerchef i Bibliotek og Borgerservice.

Som kulturven har man selv mulighed for at vælge hvilke aktiviteter, man ønsker at deltage i, og man er velkommen til selv at komme med forslag til aktiviteter. På hjemmesiden kulturvenner.dk er alle de aktiviteter, hvor der er brug for kulturvenner.

I Østervrå er de tyvstartet
Kulturvenner skydes først for alvor i gang efter informationsmødet, men i Østervrå har de første frivillige allerede været i gang.

Bibliotekar Knud Hjørnholm fortæller, at da biblioteks arrangementskatalog udkom i januar, tog han kontakt til byens læsekreds. ”De ville heldigvis meget gerne hjælpe mig med at få kataloget delt ud i hele byen”. Derfor har alle husstande i Østervrå fået kataloget i postkassen, og forhåbentlig kan det inspirere dem til at deltage i et af de mange spændende arrangementer.

At være kulturven er en god mulighed for at skabe glæder og aktiviteter for andre samtidig med, at man selv bliver en del af et fællesskab.

 

REJSEBREV: Mit valg – at bo på Mallorca

$
0
0

Susanne Lynch Donvild fortæller: Tidligere havde min mand Tonni og jeg møbelforretningen ”En Anderledes Møbelbutik” først nær Astrup i Hjørring Kommune og siden på havnen i Sæby.

Det startede da vi, på en stor møbelmesse i Køln, blev totalt betagede af et ergonomisk stolekoncept som hed FALTO.  Det blev vores passion, og vi etablerede os de første år ”hjemme på gården” Teklaborg ved Astrup, siden flyttede vi både forretningen samt os selv til Sæby, hvor vi var indtil min mand i 2012 desværre måtte opgive en ret hård kamp mod hele tre forskellige typer cancer.

Inden da havde vi så småt etableret en lille filial af vores forretning i Alcudia på Mallorca, vi havde besluttet, at vi ville forsøge at dele os og vores liv mellem Danmark og Mallorca, og så på et senere tidspunkt bosætte os der mere permanent. Vi havde stadig en dejlig forretning i Sæby, og forskellige andre ting som gjorde, at vi ikke sådan bare lige kunne eller havde lyst til at tage det store skridt.

Men – så gik det hele lige pludselig alt for stærkt, livet ændrede sig markant på alle områder, og jeg stod i en situation hvor jeg var nødt til at afvikle forretningen i Sæby og finde ud af hvad jeg SÅ havde af muligheder, jeg var jo heller ingen årskylling mere, var fyldt 60 år.

Mallorca nærmest råbte på mig… forretningen der var der jo stadig, og både Tonni og jeg var enormt glade for at være der, vi trivedes og havde så småt etableret os med lejlighed, gode bekendtskaber og planen havde jo været, at flytte dertil mere permanent på et senere tidspunkt.

Tidspunktet var blevet rykket frem, og selvom det at flytte til et andet land, jo ikke er noget man bare gør ved et knips med fingrene, så var der ikke ret mange øjeblikkes tvivl, jeg higede efter at komme ned til Tonnis og min oase, denne skønne ø som har så meget at byde på – det største problem har nok været, at ”efterlade” min ikke helt unge mor i Danmark, men det er nu gået rigtig fint, og selvom det ikke er det samme som at være der, så har SKYPE gjort, at vi stort set dagligt, kan både se og tale med hinanden, det kan og gør jeg jo også med min søn, og alle andre som har lyst.

Der har jo været mange andre ting i hele denne proces, men det er uinteressant, slutresultatet blev, at jeg i begyndelsen af 2013 pakkede min bil med alt muligt inklusiv to hunde og en kat, og så kørte jeg til Barcelona, hvor jeg tog færgen over til Palma – kørte til Port de Alcudia, og så var jeg hjemme.

De første cirka halvandet år blev jeg boende i Port de Alcudia, hvor Tonni og jeg havde lejet en lejlighed.  Jeg elskede at sidde på terrassen og kigge ud over havnen med lystbåde og turbådene som, i sæsonen, sejlede tusindvis af turister ud på forskellige oplevelsesture.  Starten af den kendte Alcudia bugt strand var 300 meter fra lejligheden, så hundene og jeg gik mange ture langs stranden, nu og da endda alle cirka 14 kilometer til den anden ende og Can Picafort, det var dog uden for sæsonen hvor jeg kunne tage hundene på stranden, og hvor temperaturene var egnede til motion i dagtimerne.

Det første lille års tid forsøgte jeg at finde gejsten til at køre vores forretning i Alcudia videre, men Tonni og jeg var et team, og jeg mistede simpelthen motivationen efter jeg blev alene, og placeringen af den lille forretning var heller ikke optimal, viste det sig da jeg først var der fuldtids. Så, jeg tog en svær men efterfølgende god beslutning, og lukkede butikken.

Hvad gør man så…. man går på efterløn! Og så er det, at mange ser for sig, disse billeder som blandt andet pressen har vist hen ad vejen – af midaldrende mennesker, som mere el. mindre alkoholiserede, sidder og får tiden til at gå på barer og cafeer. Men nej, sådan er virkeligheden kun for fåtallet… de fleste har et  hyggeligt, sjovt, aktivt og også helt almindeligt liv med  hvad en hverdag også i Danmark ville bestå af, indkøb, madlavning, rengøring osv., men – alligevel er meget jo anderledes her.

Jeg kan stadig have lidt svært ved, at man mest mødes på cafeer og restauranter, og relativt sjældent hjemme privat. Det er ganske hyggeligt, og man får også, overfladisk, en større berøringsflade med mange mennesker på denne måde, men det kan også være en smule upersonligt, og svært at få mere dybde i relationerne på den måde… men hen ad vejen løser det sig på forskellig vis.

Klimaet her på Mallorca gør, at udendørslivet stortrives, undtagen måske lige i juli og august, hvor vi nemt kan have uger med 40-45 grader. Pludselig opdager man, at man opholder sig i skygge så meget som muligt, og kigger ud på den ene overstegte turist efter den anden, og mindes dengang man selv kun havde en uge eller to til at få sol og farve.

Alle har jo forskellige interesser, personligt har jeg kørt denne skønne ø tynd… nok især på Tramuntana bjergkæde siden. Dvs., selvom jeg har udforsket HELE øen, så ligger mit hjerte her i vest og nord…fra Palma til Alcudia bugtens område og så cirka halvvejs ind i land.

For lidt over et år siden flyttede jeg fra Alcudia området og lidt ind i landet… jeg var simpelthen blevet lidt træt af at bo lige midt i det store turistområde, og så var det dyrt, for dyrt for mig efterhånden, man bliver jo ikke ligefrem rig af at gå på efterløn, men det er ok.

Som sagt, jeg flyttede men kun cirka 20 minutters kørsel fra Alcudia, 40 minutter fra Palma, 10 minutter til Inca, 5 minutter til Sa Pobla og alt efter humør, så kan jeg gå til bjergene. Min by hedder Búger, og er en totalt autentisk Mallorkinsk landsby med kun små 1000 indbyggere, hvoraf der faktisk er en del udlændinge også. Lige de første par måneder tog jeg mig gentagne til hovedet og tænkte ”hvad har du dog gjort”, her sker jo ikke en dyt, og jeg kender ikke et øje, jeg var allerede begyndt at fortryde, og spredte ordet om, at jeg nok ville flytte tilbage igen – til Alcudia området.

Men – lige så stille begyndte der at ske noget… det blev forår og der begyndte at komme liv i byen,  cyklister  og vandrefolk fra hele verden kom gennem på vej til bjergruterne, og stoppede ofte på de to cafeer og hos bageren. Jeg indså, at jeg selv måtte ud af lejligheden hvis jeg ville lære nogen at kende, så jeg begyndte at gå ned på cafeerne flere gange om dagen, og det var der jo mange andre som også gjorde, inkl. flere af de andre udlændinge, og pludselig var jeg blevet en del af byens borgere, og havde også mødt flere som gerne ville øve deres engelske, og jeg det spanske, så vi mødtes ofte og skiftedes til at tale det ene el. andet sprog.

Lige inden jeg flyttede fra Port de Alcudia, havde jeg anskaffet mig en tredje hund, en herlig Labrador hvalp. Da hun fyldte et år her i efteråret, var hun parat til at følge med på de vandreture som jeg glædede mig enormt til at komme på sammen med hende…og så startede en hel ny tilværelse.

Jeg havde mødt flere andre som både cyklede og vandrede, så pludselig var jeg afsted flere gange om ugen, og ikke blot ud af landevejen, men efterhånden også ret så udfordrende bjergvandringer. Jeg som stort set aldrig har dyrket nogen form for struktureret motion, befinder mig pludselig, i en alder af 63  på høje bjergtinder, i  alle mulige fantastiske landskaber, højt og lavt… man bliver simpelthen afhængig.

Så – jeg tænkte, hvorfor skal jeg ikke dele disse oplevelser med andre, måske nogen har lyst til at læse om det og se billeder fra mine ture. Så jeg oprettede en Facebook side som hedder Oplev Mallorca/Experience Mallorca, hvor jeg lægger billeder og ruter ind når jeg har været afsted…. hvilket jeg har flere gange om ugen, altid sammen med min hund, og oftest sammen med venner og bekendte, jeg går for eksempel aldrig i bjergene alene.

Dette er blandt andet, hvad jeg bruger min tid på her på Mallorca. Men der er jo så meget andet også. I morgen f.eks. skal jeg med nogle tyske venner, til Orgel koncert i den store Katedral i Palma. I det hele taget er Palma et utroligt kulturelt sted hvor der foregår rigtig meget i forhold til kunst, musik, foredrag, teater og så videre.

En del udlændinge her, især englændere og tyskere, har det med at lave små ”enklaver”, mange har f.eks. boet her i mange år, men taler stort set ikke et ord spansk, simpelthen fordi de kun er sammen med andre englændere el. tyskere. Det kunne jeg slet ikke holde ud… så jeg har venner og bekendte af en del forskellige nationaliteter, og en del spanske/Mallorkinske også. Faktisk kender jeg kun et enkelt dansk par hernede som jeg ser privat.

Savner jeg Danmark? Nej, det gør jeg ikke. Jeg savner nærheden med mine venner. Nærheden forsvinder lidt når man er længe og langt væk, men jeg har heldigvis gode venner, og vi ved vi har hinanden. Jeg har altid åbent hus her på Mallorca, og nyder at få besøg – og jeg kommer jo også hjem på besøg et par gange om året. Jeg savner min mor og min søn og mine plejedøtre. Men igen… jeg kunne bo i København, det tager ca. lige så lang tid at komme fra Nordjylland til Palma, som til København, og kan endda være billigere at komme til Mallorca, når man er afrejse fleksibel (i sæsonen).

Jeg er så en anelse begrænset af at have tre hunde og en kat – før jeg kan rejse, har jeg brug for nogen som vil bo her gratis mod at passe mine dyr. Det er lykkedes hidtil, men er ikke så nemt. Det er dog en god ordning. Billigt fly, gratis godt hus, tæt på det hele, søde dyr at passe… men stadig masser af tid og mulighed for at komme omkring. Det kan godt være lidt frustrerende, jeg ville gerne kunne komme hjem lidt oftere eller i lidt længere tid, men man kan jo ikke få det hele.

Mange har troet, at jeg nok lever det søde liv her på Mallorca – OG DET GØR JEG OGSÅ, men ikke på den måde det var ment. Leveomkostningerne her er væsentlig lavere end derhjemme. Det er der helt sikkert nogen som vil sige IKKE er tilfældet, men det er det. Hvilket man finder ud af NÅR man bor her, og selvfølgelig, hvis man ønsker at leveomkostningerne skal være lavere.

Jeg har kun min efterløn… ergo, jeg kan ikke bare smide om mig med penge, faktisk skal jeg være lidt forsigtig. Men, jeg har en bolig (hus m. have) som jeg på ingen måde ville have mulighed for at have i Danmark, den kolde sæson er relativt kort, så tiden med varmeudgifter er tilsvarende kortere.  Dagene er lysere – hele året, så el udgifter er lavere. Man finder de rigtige steder at købe ind, ikke i turist supermarkederne eller lignende, man køber skøn frugt og grønt og andet, på de store og små markeder. Der er masser af tøj og sko over alt til yderst rimelige priser, og udmærket kvalitet – eller man kan gøre det dyrt hvis man vil, alt det lækre og eksklusive er til rådighed.

Her er et utal af gratis glæder og oplevelser. Nogle af verdens skønneste strande, med og uden turister, alt efter hvor du tager hen, og når man bor her, finder man de steder hvor der ikke er ret mange andre. De smukkeste bjerge, fantastiske oliven, appelsin, citron, og mandel plantager,  ”vilde” træer med Khakifrugter, Granatæbler,  blommer – ja et overflødighedshorn af frugt og grønt. I min lille have har jeg to citrontræer og et appelsintræ, og det bliver aldrig vane at gå ud og plukke sin citron – det er skønt hver gang… og så er menneskene her utroligt søde og venlige.

De lokale behandler dig som din opførsel inviterer til, og de mange andre udlændinge som også har valgt at bosætte sig her på Mallorca, har også, for det meste, valgt et mere afslappet liv, med fokus på hinanden, mindre materialistisk, naturen og de gratis glæder, som her er så mange af.

Mange bor her ”delvist”, halvdelen af tiden i eget land, eventuelt mens de nedtrapper en virksomhed eller et arbejde. Nogle vælger at være hjemme i den meget varme periode her, andre omvendt, og mange er her, som jeg, hele året.

Generelt er der ikke noget man ikke kan få eller gøre her på Mallorca. Øen her har haft udenlandske turister i så mange år, at de efterhånden har indrettet sig så internationalt, så selv leverpostej, groft rugbrød og sovsekulør fås i de store supermarkeder… vi har Ikea, Jysk, Bauhaus osv. flere steder, samt andre store og yderst velassorterede indkøbscentre. Her er forskellige klubber alt efter nationalitet, og også fælles klubber som arrangerer sammenkomster, fester, julemarkeder og meget andet.

At flytte til for eksempel Mallorca er et valg, en prioritering og en mulighed alle har, men det er ikke noget man bare gør – til gengæld er det heller ikke noget som er umuligt eller meget svært.

Her er mange familier med små, større og helt store børn, som har taget skridtet, og som det fungerer rigtig godt for…men man skal selvfølgelig være indstillet på, at flytter man til et andet land, så er man ikke i Danmark, eller hvor man nu kommer fra, mere…og DET er der jo så nogen som ikke helt kan affinde sig med, og som stadig forventer ”det de er vant til derhjemme fra”, men sådan er det jo ikke, man er flyttet til en anden kultur, nogle andre forhold, en til tider,  helt anden tænkemåde, og der vil være kameler at sluge, eller ting man er nødt til at ændre sine holdninger til.

Jeg er utroligt glad for at bo her på Mallorca, det er mit hjem. Men – det gør mig ikke mindre dansk, jeg elsker min fædreland, men har valgt at BO hvor der er palmer i stedet for bøgeskove… men så nyder jeg endnu mere, når jeg er på ferie i Danmark, at se de smukke skove og hyggelige gamle huse i for eksempel Sæby, og jeg nyder at se min mor, min søn, plejedøtre og mine venner… det er  ikke så ofte eller i så lang tid som jeg kunne ønske det, men det er sådan det er, og jeg nyder så at komme retur til mine dyr, bjergene, vejret, omgangskredsen og aktiviteterne her, og jeg hygger mig med at køre min Facebook side, til forhåbentlig informativ glæde for andre vandre og cykel entusiaster.

Vil du vide mere om Mallorca, så klik her

Vil du dele dit rejsebrev med os, så send gerne til redaktionen

 


Hvem bør oprette et testamente?…

$
0
0

Hvert år oprettes der rigtig mange testamenter, men der er alligevel mange, der aldrig får oprettet et testamente, og det er i virkeligheden de færreste, der ikke har grund til at oprette et testamente.

Det er først og fremmest de personer, der skylder mere væk, end de ejer, og som ikke regner med, at de nogensinde kommer til at eje noget, hvor det ikke vil være nødvendigt med et testamente.

Ellers er situationen den, at rigtig mange kan have brug for et testamente.

Ugifte samlevende
Lever man i et papirløst forhold – ugifte samlevende – skal man oprette testamente, hvis man vil arve hinanden. Dette gælder, uanset om man har børn sammen og uanset, hvor lang tid man har boet sammen. Man arver altså ikke hinanden, selvom man har boet sammen i mange år. Det er en udbredt misforståelse blandt mange.

Gifte uden børn
Er man gift og har man ingen børn, kan der også være en ide i at oprette et testamente. Man kan nemlig med et testamente bestemme, hvorledes værdierne skal fordeles efter, at den længstlevende er død. Laver man ikke testamente og dør længstlevende uden at have giftet sig igen, vil arven ved længstlevendes død blive fordelt med ½ til førstafdødes slægt og ½ til længstlevendes slægt.

Gifte med særbørn
Er man gift og har man selv eller ens ægtefælle børn – kaldet særbørn – , kan man med testamentet sikre sin ægtefælle betydeligt bedre, end hvad der følger af arveloven. Er der fælleseje i ægteskabet, hvilket der er for langt størstedelen af alle gifte danskere, vil den længstlevende uden testamente få 3/4 af de samlede værdier, og afdødes børn vil få 1/4 til deling.

Ved at oprette gensidigt testamente kan man bestemme, at den længstlevende skal have 15/16 af de samlede værdier og således, at afdødes børn alene dele 1/16, kalder tvangsarven.

Enlig uden børn
Er man enlig og uden børn, vil arven tilfalde ens forældre, søskende, søskedebørn ( nevøer/niecer), bedsteforældre, mostre/morbrødre/fastre/farbrødre, staten, i nævnte rækkefølge. Fætre og kusiner er ikke arvinger i henhold til arveloven og arver således ikke, medmindre man laver et testamente. Ønsker man en anden fordeling af arven, skal man frit oprette testamente. Man kan eksempelvis lade andre familiemedlemmer arve. Eller man kan lade arven tilfalde en velgørende institution, som kan modtage arv uden at skulle betale boafgift.

Enlig med børn
Er man enlig med børn, arver ens børn automatisk alt, hvad man efterlader sig. Ønsker man en anden fordeling eller en begrænsning i den arv, som et barn måtte modtage, skal man oprette et testamente. Et barn skal altid modtage sin tvangsarv. Tvangsarven er ¼ af, hvad barnet ville have arvet efter arveloven. Man kan ikke gøre sine børn arveløse, medmindre man har brugt hele sin formue og der således ikke er noget at arve.

Særeje
I alle ovennævnte tilfælde, vil der være behov for at få lavet et testamente, hvis man ønsker, at den arv, der skal gå til sin arving, skal være særeje for arvingen. Særeje betyder, at arvingen i tilfælde af skilsmisse eller separation ikke skal dele arven med sin ægtefælle. 

Øvrigt forhold
Der er mange andre ting, man kan bestemme i et testamente. For eksempel kan man bestemme, at arven til ens børn skal båndlægges, til børnene fylder 25 år. Man kan også bestemme, at der skal sættes et beløb af til vedligeholdelse af ens gravsted for eksempel i 50 år. Eller man kan tilkendegive, hvem man ønsker skal have forældremyndigheder over ens børn, hvis man selv dør, inden børnene fylder 18 år.

Vi tilbyder i øjeblikket et gratis familietjek, hvor man helt uforpligtende kan komme til møde til en drøftelse af behov for testamente med videre. Ring 70 15 1000 og få en tid.

Advokat Helle Mørch Sørensen (L)
Advokat Carsten Jacobsen

Helle Mørch billede caj copy

Den heldige vinder af en pølsevogn

$
0
0

Til Sæby Borgerforening og Handelstandsforeningens Fastelavn på Torvet, lørdag d. 6. februar, var der mulighed for at deltage i Spar Nord Sæbys konkurrence om en pølsevogn til en børnefødselsdag.

Frønse (Spar Nords maskot) trak lod blandt de mange deltagere, og den heldige vinder er:

Anders Frahm på 8 år.

Anders og hans fødselsdagsgæster kan se frem til en anderledes 9 års fødselsdag, når pølsevognen fra Spar Nord ruller ind for at servere en hotter med det hele.

Kommunikationsskærme til Sæby Ældrecenter

$
0
0

Saeby Aeldrecenter_600x250Når Socialudvalget mødes næste gang den 2. marts, har udvalget på dagsordenen en drøftelse af et pilotprojekt om kommunikationsskærme til Sæby Ældrecenter.

Projektleder er Hanne Engholm Hansen, som også deltager i udvalgets møde under dette punkt. Ansvarligt kommunalt center er afdelingen for IT, Digitalisering og Velfærdsteknologi. Forud for mødet indstiller direktøren for Social og Sundhed, at pilotprojektet gennemgås for Ældrerådet, og at sagen sendes til høring i Ældrerådet, inden Socialudvalget træffer endelig beslutning.

En afdeling på Sæby Ældrecenter har eksperimenteret med teknologisk understøttelse af arbejdsgange. Eksperimentet har været med til at modne medarbejderne digitalt og givet dem lyst til at udnytte de digitale muligheder yderligere. Eksperimentet har vist, at en teknologisk understøttelse af arbejdsgange giver et bedre overblik i forhold til opgaverne på afdelingen. Medarbejdere og ledelse på Sæby Ældrecenter kan se et potentiale i at udvide eksperimentet til et pilotprojekt, hvor en mere forkromet og omfattende løsning, som også gælder centrets øvrige afdelinger, tages i anvendelse.

Pilotprojektet drejer sig både om optimering af arbejdsgange plus forbedrede forhold omkring kommunikation mellem borger, pårørende/netværk og Sæby Ældrecenters personale. Det drejer sig helt konkret om en kommunikationsløsning, hvor beboerne (borgerne) og medarbejderne hver især anvender en skærmløsning opstillet hos borgeren. Desuden skal projektet hjælpe med at understøtte borgernes selvhjulpenhed i dagligdagen og en effektiv tilrettelæggelse af arbejdet. Projektet skal danne grundlag for en vurdering af, om et sådan system med fordel kan udbredes til andre plejecentre, bo- og dagtilbud og/eller borgere i eget hjem.

Investeringen beløber sig på 1.000.000 kr. det første år. Den finansieres af Digitaliseringspuljen under direktøren for Social og Sundhed. Effektiviseringsgevinster ved anvendelse af kommunikationsløsningen skal finansiere udgifter til drift på 500.000 kr. de efterfølgende år.

Implementering af løsningen i andre kommuner har vist en værdiskabelse uden integration med omsorgssystemer. En form for integration vil være banebrydende i forhold til fremtidige integrationer med andre leverandører og omsorgssystemet.

Med udgangspunkt i et plejehjem i en anden kommune har leverandøren beregnet en årlig besparelse på Sæby Ældrecenter på 1,7 mio. Leder af Sæby Ældrecenter, Birthe Ploug, og centerchef Jytte Thøgersen vurderer, at Sæby Ældrecenter kan opnå en årlig besparelse på ca. halvdelen. Der er endnu ikke påvist fra andre steder om og hvordan en integration mellem en kommunikationsløsning og omsorgssystemet vil give en økonomisk gevinst.

Tekst af Per Rye

 

 

Bil i brand på E45 i sydgående retning

$
0
0

Kl. 21.41 gik alarmen hos Falck i Sæby – en bil var i brand på motorvejen, ca. 500 m før afkørsel Sæby N i sydgående retning. Bilen holdt heldigvis placeret i nødsporet, men der var en så kraftig røgudvikling, at motorvejen i en periode var spærret i begge retninger.

Da brandfolkene fra Falck i Sæby nåede frem, var bilen, som var en 4-hjulstrækker, allerede overtændt, og den stod ikke til at redde.

Årsagen til branden formodes at være et olieudslip.

Kl. 22.15 fortæller indsatslederen at motorvejen er åben for normal trafik i nordgående retning, mens der er langsom kørsel i sydgående retning.

Foto: Henrik Christensen, SaebyAvis.dk Foto: Henrik Christensen, SaebyAvis.dk Foto: Henrik Christensen, SaebyAvis.dk Foto: Henrik Christensen, SaebyAvis.dk

FiskeriLAG Nord skal stemme om udviklingsstrategi

$
0
0

Invitation til møde i Hirtshals om FiskeriLAG Nords udviklingsstrategi.
Bestyrelsen for FLAG Nord har opnået godkendelse af foreningen i Erhvervsstyrelsen, og arbejdet med udvikling af foreningens udviklingsstrategi er ved at være i mål.

Udviklingsstrategien er styrende for, hvilke projekter der kan opnå indstilling om tilsagn om tilskud via FiskeriLAG midlerne i Danmark under Hav- og Fiskeriudviklingsprogrammet i perioden 2014-2020.

På mødet fremlægges FiskeriLAG Nords forslag til udviklingsstrategi, og der skal stemmes om, hvorvidt foreningens medlemmer kan godkende udviklingsstrategien. Er du ikke allerede medlem, kan du blive det ved tilmelding. Medlemskab er gratis.

Du er således inviteret til orientering og afstemning om udviklingsstrategien mandag den 29. februar kl. 19.00 på Skaga Hotel, Willemoesvej 1, 9850 Hirtshals.

Program:
Fællesspisning med bestyrelsen kl.19.00
Information og afstemning kl. 19.45
Alle borgere over 15 år i Hjørring og Frederikshavn kommuner er velkomne.

Af hensyn til bestilling af forplejning skal deltagere tilmelde sig senest søndag den 28. februar tilfiskerilagnord@gmail.com

En lokal aktionsgruppe (LAG’er) er en forening, som skal drive udviklingen af landdistrikterne og fiskeriområderne i bredt samspil med lokalsamfundet.

Der er lokale aktionsgrupper i hele landet, som arbejder med at skabe liv og jobs i landdistrikter og fiskeriområder med støtte fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter og EU.

Foto: Henning Hansen

Viewing all 16003 articles
Browse latest View live