GPS stjålet fra parkeret lastbil…
Cykelsponsorrally og sommerlejr…
Cykelsponsorrally og sommerlejr kan sagtens være to sider på samme mønt. Det har de unge mennesker fra FDF og spejderkorpsene, som deltager i Sæby Y´s Mens Club´s cykelsponsorrally ofte erfaret.
Mandag d. 1. juni danner Grøns køreskole igen rammen
Mandag d. 1. juni stiller Carsten Poulsenvelvilligt det køretekniske anlæg til rådighed for det årlige cykelsponsorrally, hvor der bliver kørt, alt hvad man kan, for at tjene penge ind til de unges aktiviteter. Pengene kan f.eks. bruges til at gøre prisen på en sommerlejr mere overkommelig, eller der er måske et telt, som trænger til udskiftning.
Under cykelløbet er sponsorer og andet godtfolk meget velkommen til at heppe og lave en rigtig god stemning. Der kan købes lidt til at styrke sig på under løbet. Det kan jo blive spændende.
Fælles formål og personlig konkurrence
Ud over at køre penge hjem til sommerlejr eller telt, er der også en personlig konkurrence i cykelløbet. Der er gevinster til ryttere inden for de forskellige aldersklasser. Ryttere som har kørt længst og har kørt flest penge ind.
Mange tegner sponsorrater
Inden cykelløbet har rytterne tegnet sponsorrater hos familie, venner og firmaer, som gerne vil støtte den unges fritidsaktivitet. De foregående år har der været tegnet rigtig mange og fine sponsorater. Pengene, som rytteren kører ind, går til det forbund eller korps, som han eller hun er medlem af.
I år deltager FDF, KFUM Spejderne, Baptistspejderne og Det Danske Spejderkorps. Der er også ryttere fra Sæby – og Østvendsyssel Y´Men´s Clubber.
Derforuden støtter mange erhvervsdrivende med bannerreklamer.
Tilmelding af ryttere og sponsorer
Alle, som har lyst til at deltage i sponsorrallyet d. 1. juni kl. 18.30, kan møde en halv time før for at blive tilmeldt. Hvis man ikke er medlem af FDF eller spejderkorpsene, kan man vælge at køre for Sæby Y´s Men`s Club, som årligt uddeler penge til humanitære formål.
Top og bund mødes på Sparekassen Vendsyssel Arena
Lørdag er der igen kamp på Sparekassen Vendsyssel Arena, når Skjolds serie 1 tropper tager imod Skibsby-Højene. I holdenes omvendte opgør blev til det til en målrig og underholdende affære, da Skjold vandt kampen 4-2.
Hjemmeholdet skal være klar fra start imod SHI, da der venter dem en svær kamp imod et hold, som kommer med fuld udblæsning fra kampens start. SHI er kendt for at lægge et højt pres på deres modstandere, derfor bliver det Skjolds primære opgave at finde den rigtige taktik til at løse dette. Lørdagens modstander kæmper en brav kamp for overlevelse i rækken, hvorimod Skjold forsat holder fast i 1. pladsen. Der er derfor ingen tvivl om, at begge hold vil være top motiveret til at få alle tre point.
Kampen spilles kl.13.30, hvor der som altid er gratis entre, kolde øl samt pølser på grillen. Husk i øvrigt, at Serie 5 spiller samme dag kl.11.30 i Strandby, og serie 3 spiller søndag kl.13.30 på hjemmebane imod Bangsbo Freja.
Berigtigelse fra Lægerne Chrestensmindevej
Saebyavis.dk skrev i går, at Lægerne Chrestensmindevej var lukket af Sundhedsstyrelsen pga. fund af MRSA-bakterie hos en patient. Det viser sig ikke at være helt korrekt.
Der mødte ved 9 tiden en patient op for at få syet et hud sår, og patienten kom uomklædt iført sit blodtilstænkede arbejdstøj og gummistøvler direkte fra sit arbejde på slagteriet og fremviste først, efter at have siddet i venteværelset, en seddel om, at han arbejdede i tarmhuset på slagteriet og kunne være bærer af MRSA-bakterier fra svin.
Patienten fik selvfølgelig syet sit sår, og efterfølgende ringede læge Morten Krause Nielsen til Statens Serum Institut og spurgte, hvordan man skulle forholde sig. Det er kendt, at patienter med mulig MRSA smitte skal behandles med omtanke af hensyn til sprednings- og smitterisikoen, og her var der tale om en patient med forurenet arbejdstøj direkte fra svineslagteriet, hvilket havde forurenet klinikken.
Rådet var desinficerende vask af gulve og andre overflader, som arbejdstøj og andet som patienten havde været i berøring med, før der fortsat blev arbejdet med de andre patienter.
Nu er Lægerne Chrestensmindevej ikke en kæmpevirksomhed med rengøringsafdeling, som lige kan sættes i sving, så ISS måtte tilkaldes og resten af dagens patienter aflyses, da ISS først kunne være der om eftermiddagen.
Læge Morten Krause Nielsen udtaler:
”Vi vil gerne beklage den ulempe, hændelsen har været årsag til, men det første hensyn må være at sikre alle patienter bedst muligt hygiejniske forhold, specielt når vi også laver småoperationer, hvor infektion med MRSA er en rigtig dårlig ting.
Samtidig skal det understreges, at alle patienter skal være velkomne til behandling, og at den aktuelle patient desuden ikke var kendt med MRSA infektion. Problemet er først og fremmest at bringe det forurenede arbejdstøj direkte fra slagteriet og ind i konsultationslokalet, og der kunne jeg tænke mig den omtanke, at man bader og klæder om før fremmøde, når der ikke er tale om større skader.
Som en overordnet regel skal man nok være nogenlunde lige så ren til lægebesøg, som hvis man skulle besøge naboen eller købe ind, og hud sår må altid gerne vaskes, skylles med rent vand og dækkes til med et rent viskestykke eller lignende hjemmefra, hvis man ikke direkte er ved at forbløde og skal ringe 112 i stedet”.
Populært Erhvervs-Get-Together med Asger Aamund
De første 100 deltagere har allerede meldt sig til Erhvervs-Get-Together den 27. august, som afholdes af de tre erhvervsforeninger i Skagen, Frederikshavn og Sæby, hvor erhvervsmand Asger Aamund er årets hovedtaler.
Sidste år deltog godt 300 deltagere, da Skagen Erhvervsforening, Sæby Erhvervsforening og Frederikshavn Erhvervsforening for første gang sammen inviterede til Erhvervs-Get-Together i Frederikshavn kommune for de lokale virksomheder.
Nu indbyder de igen til Erhvervs-Get-Together på Knivholt den 27. august, hvor de første 100 allerede har meldt sig til, så det er først til mølle om pladserne.
- Det er vigtigt med så bred en opbakning til vores erhvervsudviklingsarbejde så muligt, og derfor afholdt vi sidste år erhvervs-get-together for at sætte fokus på den fælles indsats for at skabe vækst og udvikling i vores område. I løbet af sidste år fik vi omkring 140 nye medlemsvirksomheder, og den strømning håber vi selvfølgelig fortsætter, siger Karl Erik Slynge, formand for Frederikshavn Erhvervsforening.
Borgmester Birgit Hansen vil holde en tale til eftermiddagens arrangement, mens årets hovedtaler er erhvervsmanden Asger Aamund. Han tager i sin vanlige, direkte stil fat på Danmarks konkurrenceevne, og hvilke virksomheder der er vinderne og taberne. Han vil give sit bud på, hvorfor skiftende regeringer intet har gjort for at sætte egentlige vækstreformer i værk, og hvilke reformer der skal til for at skabe vækst og velstand i det danske samfund. Han vil også berøre, hvad man kan sætte i gang regionalt for at skabe nye virksomheder og arbejdspladser. Aftenen sluttes af med spisning og god tid til networking for deltagerne.
De tre erhvervsforeninger driver i fællesskab Erhvervshus Nord med økonomisk støtte fra kommunen, som yder rådgivning for kommunens iværksættere og virksomheder samt afholder arrangementer. Man kan tilmelde sig arrangementet på Erhvervshus Nords hjemmeside, som er gratis for to deltagere fra medlemsvirksomheder og koster 300 kr. per person for ikke-medlemmer.
For yderligere oplysninger, kontakt venligst:
Pernille Urth, kommunikationskonsulent Erhvervshus Nord, telefon 61 28 75 17
Om Erhvervshus Nord
Erhvervshus Nord drives af Frederikshavn Kommune og de tre erhvervsforeninger i Frederikshavn, Skagen og Sæby, som til sammen har flere end 500 medlemsvirksomheder. Husets specialiserede konsulenter yder rådgivning og sparring til virksomheder og iværksættere og samarbejder med en bred vifte af aktører både lokalt, nationalt og internationalt for at udvikle erhvervslivet. Målet er at skabe økonomisk vækst, vækst i beskæftigelsen og vækst i kompetenceniveauet. Læs mere på www.erhvervshusnord.dk
Ugens klumme: Valdemars mislykkede svineavl
Slagtermester Thomas Bertelsen fra Sæby er ikke helt stolt ved situationen. Også i 1937 var svinepriserne helt i bund, og den gode slagtermester var kommet til at love husmand Valdemar Jensen i Sulbæk mere, end der var god forretning i at holde.
Bertelsen havde for et par måneder siden lovet at købe Valdemars store so for 60 kroner – men et pludseligt og vedvarende fald i svinepriserne havde resulteret i, at denne pris viste sig at være alt for høj. Men buddet var givet, og da Bertelsen var en ærekær mand, måtte han stå ved sit bud – ikke mindst fordi Valdemar var en hidsigprop og en rethaverisk husmand, man ikke gerne ville være uvenner med.
Men de lave priser fik Bertelsen til at søge om udsættelse af handlen – mod at betale lidt i foderpenge for at lade soen blive hos Valdemar indtil tiderne forhåbentlig ville blive lidt bedre.
I modsætning til de lave svinepriser var foderpriserne imidlertid høje, så foderpengene rakte hverken helt eller halvt til Valdemars udgifter for at have soen gående. Og da Valdemars økonomi som vanligt var presset, blev aftalen med slagtermesteren derfor hurtigt uholdbar for den lille husmand.
Valdemar havde ellers – stik imod sin sædvanlige forsigtighed – forsøgt sig med at øge sin svineproduktion på et tidspunkt, hvor priserne var gode.
Husmandsstedet i Sulbæk havde i mange år altid kun haft en so (den de nu kaldte den bette so) og den blev med passende mellemrum bedækket og nedkom typisk med 10-12 smågrise, der så kunne sælges når de var gamle nok. En fast aftager var Peter Jensen, ”Øster Fladholt”, der normalt var villig til at betale Valdemar 9 kroner stykket for smågrisene.
Denne forholdsvis gode pris satte den tanke i værk hos Valdemar, at han måske kunne lave lidt penge til den slunkne husholdningskasse, hvis han udvidede sin svinebesætning. Efter moden overvejelse – Valdemar gjorde ingenting i galskab hvad økonomi angik – blev der derfor indkøbt endnu en so. Det var et vældigt dyr, der i kraft af sin størrelse gav løfter om masser af smågrise. Før købet havde Valdemar sikret sig, at soen nu også havde de nødvendige tolv patter, så et forventeligt stort kuld smågrise kunne få føden ved hendes side. Dette prægtige dyr blev naturligt nok af familien kaldt ”sture so”.
Næste gang ”wunnimai” så kom forbi med sin orne, var der således to søer at bedække – og da begge søer hurtigt blev drægtige, havde den vellystne orne endnu engang bevist sin effektivitet!
Nu fulgte der så en periode med kraftfoder og særlig pleje af de drægtige søer – dyrt foder, men med en forventning om en passende gevinst og et fornuftigt afkast. Dyreplejen var en opgave, der blev lagt i hænderne på Johanne og børnene, da Valdemar jo havde sit arbejde at passe ved mureren i Sæby. Så Oskar, Helga og Svend måtte hjælpe med at fodre regelmæssigt, så de vordende grisemødre kunne vokse planmæssigt – og blev i stand til at føde så mange levedygtige smågrise som muligt.
Den gennemsnitlige drægtighedsperiode for svin er tre måneder, tre uger og tre dage, og ”bette so” var præcis som et urværk og overholdt sin termin til punkt og prikke. Som næsten på bestilling fødte den 12 velskabte smågrise, som den med vanlig erfaring og uden problemer tog sig af.
Nu ventede familien Jensen så kun på ”sture so”, der i sin højgravide tilstand for alvor levede op til sit kælenavn – og derfor gav løfter om endnu et stort kuld smågrise.
Da der omsider var tegn til at ”sture so´s” fødsel gik i gang, holdt Jensen-familien derfor vejret i spænding. Først kom der en lille gris – så en mere. Og så… ikke flere! Fødslen var overstået og to smågrise lå i høet ved deres mors side. Valdemars skuffelse var stor. Hvordan skulle han nu kunne forrente det meget ekstra foder, det øgede grisehold kom til at koste?
Familien gik om aftenen derfor skuffede til køjs. Men det skulle blive værre endnu.
Da Valdemar næste morgen skulle tilse søerne og smågrisene, inden han cyklede til Sæby for at arbejde, var der kun en levende lille gris tilbage ved siden af ”sture so”. Den anden lå død ved siden af moderen, som havde ”lagt den ihjel”!
Da var det at Valdemars temperament og fortvivlelse for alvor kogte over – og en hurtig beslutning blev taget. Slut var det med drømmene om en fordobling af svineavlen – ”sture so” skulle bare skaffes af vejen. Og da det ikke kunne går hurtigt nok, havde han allerede samme eftermiddag efter arbejde været inde hos Slagter Bertelsen i Sæby, hvor den famøse 60-kroners handel efter hårde forhandlinger var kommet i stand.
Det viste sig imidlertid hurtigt – som nævnt indledningsvis i denne lille beretning – at Bertelsen ikke ønskede af realisere handlen lige med det samme, hvilket Valdemar modvilligt var gået med til.
Men efter et par måneders udsættelse, med et så knebent foderbidrag fra slagtermesterens side, at Valdemar så sin mislykkede satsning som svineavler bliver yderligere udhulet – og nu truede med at sætte ham fra hus og hjem – så var det en vred og stridslysten husmand Jensen, der var mødt op i slagterbutikken og forlangt handelen afsluttet. Her og nu og uden yderligere udsættelse.
Og således gik det til, at Bertelsen måtte ryste op med de famøse 60 kroner og dermed endeligt få afsluttet Valdemar Jensens fejlslagne eventyr som svinebonde.
Valdemar klarede lige netop skærene endnu engang – og hans ry som en mand man ikke skulle forsøge at snyde, fik yderligere et nøk opad.
Ak ja. Svineavl har altid været en usikker affære. Ihærdighed og dygtighed belønnes ikke altid efter fortjeneste, og den rolle som herre over en bondes økonomiske liv eller død, der i 1937 lå i hænderne på en lokal slagtermester, ligger i nutidens Danmark i hænderne på banker og kreditforeninger. Og de har næppe lige så stor respekt for den lille bonde, som Slagtermester Bertelsen i sin tid havde overfor husmand Jensen!
Verdensklasser gør elever klar til almindelige klasser
Når Integrationsrådet i Frederikshavn Kommune mødes næste gang den 2. juni om eftermiddagen, har rådet et punkt på dagsordenen om ”verdensklasser”.
På mødet vil centerchef for Center for Skole, Vibeke Post Madsen, fortælle om udfordringerne i forbindelse med verdensklasserne og forslagene til og strategien for håndteringen af udfordringerne.
Verdensklasser er klasser, hvor undervisningen består af dansk som andetsprog med henblik på at gøre eleverne parate til at blive sluset ud i almindelige klasser.
Kommunaldirektøren indstiller, at Integrationsrådet tager orienteringen til efterretning.
Tekst af Per Rye
Klar modstand mod planer om havvindmøller
Omkring 200 tilhørere var torsdag aften mødt frem i Manegen i Sæby for at høre om planerne om en stor havvindmøllepark 4 km ude i havet på en strækning lige ud for Sæby fra Haldbjerg i nord til Solsbæk i syd.
Og der blev ikke lagt fingre imellem i de mange indlæg, hvoraf mange var stærkt følelsesladede. Hvis der blandt tilhørerne var tilhængere af planerne, skjulte de det godt. Samtlige indlæg var imod, og der herskede på intet tidspunkt nogen som helst tvivl om, at man absolut ikke ønsker en havvindmøllepark ud for Sæby.
Hauke Thiessen havde undersøgt sagerne grundigt og tog udgangspunkt i, hvor kostbart det kunne blive, hvis området mister nogle af de mange tusinde turister, som hvert år gæster Sæby.
”Jeg fatter ikke, at man på en af de mest befolkede kyststrækninger fra Randers Fjord og nordpå vil lægge en havvindmøllepark. Hvor er logikken? Hvorfor skal en havvindmøllepark placeres her,” spurgte han og gav udtryk for, at han følte sig manipuleret.
Videre spurgte Hauke Thiessen: ”Hvad er det for politikere i Frederikshavn Byråd, der vil tage dette ansvar på sig?” Hans indlæg høstede bragende klapsalver fra de mange tilhørere, og stemningen resten af aftenen var ikke til at tage fejl af; der herskede klar modstand mod projektet.
Ole Eigil Nielsen pegede på, at turisterne er vores halmstrå i Sæby, og Bjerregaard ønskede belyst, hvorfor der tales om værditab. Christian Hansen fra Sommerhusforeningen Hedehusene fandt det urimeligt, at der efter første høring kun havde været 17 dage til at afgive svar. Han opfordrede til, at folk skriver ind.
Ole Bjørn gav en kommentar på vegne af beboerforeningen på havnen samt Sæby Sejlklub. Han sagde: ”Politikerne har i den grad svigtet. Jeg opfordrer til, at Byrådet bakker os op i denne sag. Lad os få at vide, hvem i Byrådet, der er for, og hvem der er imod planerne om en havvindmøllepark ud for Sæby.” Han opfordrede ligeledes folk og foreninger til at markere deres modstand – ikke som et lille dryp, men som en stor og gerne samlet indsigelse. Endvidere undrede det ham såre, at sagen ikke har været til egentlig debat i Byrådet, men blot er berørt som en opbakning til den forrige borgmester!
Ryan Petersen kundgjorde, at hans tidligere positive holdning helt klart havde fortaget sig.
Henrik Andersen præsenterede sig som borger og skatteyder i Sæby. Han roste fagfolkenes arbejde. ”Vi vil bare ikke have de møller!” slog han fast til stort bifald fra salen. Han fortsatte: ”Byrådet må stille sig op og sige, det er noget forskrækkeligt bras, og alle foreninger må gå sammen imod planerne!”
Ulrik Langagergaard fandt, at planerne kun kan standses ved massiv modstand, og han opfordrede til underskriftsindsamling.
Niels Ole Nielsen, Frederikshavn, frygtede, at hvis planerne realiseres, og man vælger Starbakken for ilandføring af kabler, så risikerer man at løbe ind i masser af arkæologiske problemer, fordi man skal krydse områder med tidlige bosætninger. I øvrigt fandt han Energinets tidligere brev om besigtigelse nedladende i tonen. ”Dæmp myndighedsrollen og vær mere dialogsøgende”, lød hans opfordring.
Byrådsmedlem Jens Hedegaard Kristensen betragtede sig på en måde som inhabil denne aften. Han nævnede samtidig, at han kunne regne ud, at en ilandføring ved Starbakken ville føre elkabler lige hen under terrassen der, hvor han bor i Haldbjerg.
Andre kommentarer gav udtryk for, at møllernes placering er alt for tæt på Sæby Havn. En tilhører ville gerne have oplyst, om der findes tilsvarende parker så tæt ved kysten (svaret fra fagfolkene henviste til et område nær Lolland-Falster). En tilhører gav udtryk for, at der ville være mere fornuft i at placere møllerne nord for København, hvor de så er tættere på byen, hvor strømmen skal bruges.
En spørger foreslog at flytte møllefeltet nogle kilometer sydpå, men her lød fagfolkenes svar, at det ikke var så lige en sag, idet man så løb ind i et Natura 2000-område, som var fastlagt ud fra EU-bestemmelser.
En tilhører rettede sin formulering direkte til lokalpolitikerne: ”Jeg er så bekymret over, hvad der foregår på rådhuset. Først var der skifergassen og nu mølleplaner. Hvor er politikerne? Lad os få et borgermøde, hvor politikerne står frem og gør rede for deres holdninger!”
Fagfolkene forsikrede, at der stadig er tid til at gøre indsigelser. Dette skal i så fald ske inden den 3. august på email-adressen nst@nst.dk
Tekst af Per Rye
Løbet 24timervedhavet blev skudt i gang
I dag klokken 12 havde Borgmester Birgit Hansen æren af at skyde 24 timers løbet I Sæby i gang.
Det foregik efter en kort briefing fra Gunner Møller fra SIK80 om regler og retningslinjer for løberne og en tale fra Frederikshavns Kommunes Borgmester Birgit Hansen, som brugte sin taletid på bl.a. at rose arrangørerne for værtsskabet, og den store indsats det kræver at arrangere et DM og et 24 timers løb.
Præcis kl. 12 skød Birgit Hansen løbet i gang, og de 480 deltagere kan nu se frem til 24 timer i de smukke omgivelser ved og omkring Sæby havnepromenade.
Masser af tilskuere var også på plads langs ruten for at heppe på deltagerne, og det er der nok ingen tvivl om, at de får brug for. For udover tiden og distancen, så var vejrguderne heller ikke helt med fra start på paradisjorden, hvor både regn og blæst gjorde det surt for løberne allerede fra første minut. Flere løbere måtte have yderligere tøj og handsker på for at holde varmen, også selvom solen nu er begyndt at titte frem. Heldigvis er det ikke længere regnen, der sætter dagsordenen, og mon ikke lidt mindre vind ville være ønskværdigt.
Vi ønsker alle deltagerne held og lykke og vil løbende opdatere artiklen med billeder fra havnen i Sæby.
Paul Rode Andersen: Sygehusstrukturen
Der skal på ny lukkes sygehuse og skæres ned i Regionen. Besparelser, strukturforandringer, centraliseringer er tilsyneladende en never-ending-story i Nordjylland som i alle andre regioner.
I den udstrækning små sygehuse lukkes som følge af, at fagligheden prioriteres højere end nærheden, er det fornuftigt set med SF-øjne. F.eks.er samlingen af aplopleksi og cancer i Aalborg sket for at få et større flow af patienter, så lægerne får mere erfaring, og kvaliteten af behandlingen bliver højere. Det har SF støttet. Men samtidig arbejder vi for, at specielt ældre medicinske patienter, men også andre med ukomplicerede diagnoser er bedre placeret på et mindre sygehus – dels for patientens skyld, men også fordi de ikke unødigt skal optage en seng på et højt specialiseret afsnit.
Hvis derimod lukningen af de mindre sygehuse er økonomisk bestemt og en følge af regeringens krav om effektiviseringer, stiller sagen sig anderledes. Så handler det ikke om lægefaglighed, men om politik. Mere konkret om de årlige forhandlinger mellem regioner og regeringen. Og her må et nyt folketing gøre op med Finansministeriets teknokratiske krav om 2% pct.’s besparelser hvert år. Fra SF’s side vil vi investere i et stærkt, offentligt sundhedsvæsen, hvor alle har lige og fri adgang til behandling.
En af årsagerne til, at regionens budgetter løber løbsk, er den dyre sygehusmedicin. Det har vist sig, at priserne på sygehusmedicin er op til tre gange så dyre i Danmark sammenlignet med andre lande. For det første er det uforståeligt, at regeringen indgår så uøkonomiske aftaler med medicinalindustrien, når man betænker, hvilke bugnende overskud, den kan præstere. For det andet er det uacceptabelt, at regeringen tvinger så skrabede økonomiaftaler ned over regionerne, at de selv må løse problemerne med den stærkt fordyrede sygehusmedicin.
Et nyt Folketing må sikre de demokratisk valgte regioner en så robust økonomi, at de ikke af økonomiske, men kun af lægefaglige grunde reformerer sygehusstrukturen.
Paul Rode Andersen
FT-kanddat for SF
Apoteket informerer: Ferieforberedelser
I morgen begynder juni måned, og dermed står sommerferien for døren for rigtig mange. For at ferien kan blive så god som muligt, kan det være en god ide i god tid at få fundet de ting frem, som man helst ikke skal glemme, sikre sig at det man har, er i orden, medens der er god tid til at anskaffe nyt.
Hvor skal ferien gå hen, og hvad skal ferietiden bruges til. Der er stor forskel på, hvad der kan være godt at have med, om turen går til sol og strand, til bjerge eller til storbyen. Det kan være en god ide, at sætte sig og lave en liste over de ting man kunne få brug for på ferien, måske endda have den liggende i et stykke tid og supplere med det man kommer i tanker om.
Næsten uanset hvor man skal hen er der et par ting de fleste skal have med. Personlig medicin – spørg på apoteket, om du har behov for et medicinpas til din medicin, håndkøbsmedicin til f.eks. at afhjælpe hovedpine og maveproblemer, plaster både til almindelige småsår og til vabler, samt solbeskyttelse. Derudover kan det være en god ide, at medbringe et termometer, alcogel til hånddesinfektion, skal man rejse langt, kan et par rejsestrømper være med til at forebygge blodpropper i benene.
På Sæby Apotek kan få et lille hæfte med gode råd til ferien, vi giver også gerne råd om hvad du kan få brug for på rejsen..
God ferie. Sæby Apotek
Debatindlæg: Havmøllepark ved Sæby
Redaktionen har modtaget dette indlæg fra Jens Hedegaard Kristensen, medlem af Byrådet.
I 2012 blev daværende Borgmester Lars Møller Venstre kontaktet af også daværende Klima og Miljøminister Martin Lidegaard, der i håndtasken havde en plan om en Havvindmølle Park ud for Sæby. Med udsigt til en milliard investering og adskillige afledte arbejdspladser, og hertil en massiv investering i fremtidig grøn energi, blev der svaret ja uden betænkning. Et samlet Byråd bakkede op, hvilket også det nuværende Byråd har gjort. Byrådet har længe ønsket flere vindmøller på havet, da det har vist sig vanskeligt at placere store møller på land, uden at genere folk på det groveste med støj og skyggepåvirkninger. I dag ligger der et grydeklart projekt for 6-8 store møller sydvest for Hirsholmene. Der kun venter på at investorerne kan blive enige.
Det er Staten der igennem Energinet.dk og Naturstyrelsen er Myndighed på området. Det vil sige at de står for hele planlægningsfasen og høringsfasen. Frederikshavn Kommune er på lige fod med alle andre borgere høringsberettige.
Projektet ved Hirsholmene gav kun ganske få indsigelser. Projektet ved Sæby blev præsenteret ved et offentligt møde i 2014. Her var der almindelig knurren i krogene, men der blev mest lyttet. Projektet blev bearbejdet noget mere og igen præsenteret på et offentligt møde her i torsdags 28 MAJ. Nu var den tidligere knurren erstattet af et grangiveligt brøl. Nej tak til havmøller ud for Sæby, og det blev sagt så det kunne høres.
Vel er Kommunen ikke Myndighed på området, men vi er altid interesseret i komme i en konstruktiv dialog med vore borgere. Derfor er der fra begge sider interesse i en sådan dialog og den vil snarrest rent praktisk komme i stand.
At Byrådet vil gå ind og protestere mod hele projektet finder jeg utænkelig, men der er mange andre muligheder for at imødekomme nogle af kritikpunkterne. Antal og størrelse af møller, vinkling i opsætning, rokering af feltet m.m.
Der blev fremført meget på mødet i torsdags. Bl.a. at turismen ville lide ubodelig skade på grund af Havmøllerne. Det er jeg lodret uenig i. Tværtimod viser store bygningsanlæg, herunder store vindmøller, at være de rene turistmagneter.
For en god ordens skyld skal det nævnes, at der er 6 områder rundt om i Danmark i spil til Havmølleparker. Kun 1 til 2 af områderne vil blive realiseret i 2020.
Lærerne sprang ud af skabet…
I Agersted fejrede man i pinsen byens nye friskole. Man er nu nået sålangt i planlægningen, at det var tid til at fejre, at skolen nu er en realitet, fortæller bestyrelsesmedlem Marlene Hedegaard:
- Det er virkelig stort, smiler Marlene. – Det er lykkedes os her i Agersted at etablere en friskole, ikke som en “protestskole”, men som et helt unikt pædagogisk projekt, der vil give alle elever plads til at vokse både fagligt og personligt i et trygt og stærkt fællesskab. Vi har ansat et forrygende team af lærere påskolen, og til festen kunne vi endelig præsentere lærerne for elever, forældre og andre borgere i byen, fortæller hun.
Gøgl og glæde
Til festen sprang lærerne en efter en ud af et “trylleskab”for at møde de spændte elever, som talte med påskoleleder Gitte Troelsgaards magiske trylleremse. Hver lærer havde taget et kostume på, der signalerede de fag, som han eller hun skal undervise i, til stor glæde for eleverne. Efter præsentationen havde lærerne arrangeret forskellige lege påskolens område, såder blev brændt en masse krudt af påde store grønne områder op til skoven.
Efter legen var der grillmad, snacks og kaffe, og tid til at lære de nye lærere at kende. Der blev snakket og hygget både inden- og udendørs, hvor mere end 300 mennesker deltog i festen.
- Vi glæder os alle rigtig, rigtig meget til skolestart i august, og det ville vi gerne fejre. Vi har helt utrolig stor opbakning her i byen. Alle er med – både ung og gammel – og den nye friskole er virkelig “hele byens skole”, som vi ynder at kalde den. Det betyder rigtig meget, at byen har en skole. Både for børnene og familierne, men ogsåfor sammenholdet i byen og troen på, at Agersted har en fremtid som lokalsamfund, siger Marlene Hedegaard.
Men det handler ikke kun om at sikre byen en skole. Ambitionerne for friskolen som pædagogisk projekt er høje, og man ønsker at skabe en skole, der både styrker børnenes læring og klæder dem påtil livet:
- Vi har lavet et stærkt værdigrundlag, hvor vi prioriterer både et højt fagligt niveau og plads til fokus for den enkelte elevs udvikling, i et stærkt fællesskab. Det lærerteam, som vi nu har påplads vil udmønte værdigrundlag i en skolehverdag, der giver mening for eleverne, stimulerer deres nysgerrighed og kreativitet, og som vil skabe en tryg stemning, såalle nyder at komme i skole. PåAgersted Friskole vil man ikke se udbrændte øje, hos hverken lærere eller elever, lover Marlene Ulrikke Hedegaard.
Den nye friskole i Agersted har vind i sejlene. Siden byrådet i Brønderslev Kommune vedtog at lukke byens folkeskole, har den engagerede landsby arbejdet ihærdigt påat skabe deres egen skole. Det er et projekt, der nu er en realitet. Med en status i skrivende stund på75 indmeldte børn, til skolestart d. 9. august og 25 børn i den tilhørende fribørnehave, tegner både opstarten og fremtiden lovende for den nye frie skole.
SuperBrugsen dannede rammen om det lokale HK
Lokalrådet for HK Frederikshavn var lørdag formiddag på visit i Sæby, for at fortælle og vise at vi sår stærkt lokalt, udtaler formand for lokalrådet Pia Degn.
Vi fik i løbet af formiddagen mange gode snakke med tidligere og nuværende Hk medlemmer, samt en masse andre, som også lige skulle forbi og have et stykke af den lækre kage, som Brugsen havde bagt og en kop varm kaffe, på den råkolde maj dag.
Det er dejligt at mærke, at det gør en forskel at vi sådan kommer ud og møder medlemmer og borgere der hvor de er det er vigtigt for os som fagforening at vi kan vise at det giver vi os tid til, siger Pia Degn.
Lokalrådet var repræsenteret ved 3 lokalrådsmedlemmer og en faglig konsulent fra HK Aalborg, så vi var klar til en god snak både den sociale men også den faglige slutter formand Pia Degn.
På billedet ses glæde besøgende ved HK Lokalt for dig – og en kage der hurtigt fik ben at gå på.
Spar Nord Sæby: Tjen renter på dit boliglån
I samarbejde med Totalkredit tilbyder Spar Nord Sæby nu for første gang et boliglån, der reelt indbringer boligejeren et renteafkast. Aktuelt lyder renten på -0,05 procent svarende til, at boligejeren tjener 500 kroner i renteafkast på et boliglån på 1 million kroner.
De negative renter kan nu blive en kontant fordel for de boligejere, der vælger Totalkredits nye F-kort boliglån, som blandt andre udbydes af Spar Nord Sæby.
Med det nye F-kort boliglån kommer de negative renter boligejeren til gode i form af et renteafkast, der automatisk omsættes til afdrag på gælden uanset, om boligejeren har valgt afdragsfrihed på boliglånet. Aktuelt lyder renten på et F-kort boliglån på -0,05 procent, og det svarer til, at boligejeren ud over at slippe for rentebetalinger får nedskrevet gælden med cirka 500 kroner om året for hver million kroner, der er lånt.
- Det lyder jo fuldstændig grotesk, at du kan opnå et renteafkast ved at tage et boliglån, men det er ikke desto mindre tilfældet med lige nu med F-kort boliglånet, siger Privatkunderådgiver Camilla Nørgaard i Spar Nord Sæby.
Beskattes af renteafkast
Ifølge Camilla Nørgaard medfører det nye lån blandt andet, at boligejerne nu også skal forholde sig til, at de kan blive beskattet af det renteafkast, de har på boliglånet.
- Når du låner penge til negativ rente, så kan du forvente at blive beskattet af det renteafkast, som du opnår. Og det gælder også, selv om renteafkastet automatisk bruges til at nedbringe gælden, forklarer Camilla Nørgaard.
- For langt de fleste boligejere vil kroner og øre-effekten af de negative renter dog være til at overse, men det ændrer ikke ved, at du med et F-kort boliglån principielt skal angive en renteindtægt på din forskudsopgørelse, hvis du gerne vil afregne skatten løbende, fortsætter hun.
Billigere end F1
F-kort boliglånet blev i sin tid lanceret som et alternativ til det særdeles populære men også risikable F1-lån. Og med det nye F-kort boliglån, hvor boligejerne får kontant fordel af de negative renter, har F1-lånet fået endnu hårdere konkurrence.
- Hvis du tager et F-kort lån med negative renter i dag, så er omkostningerne ved F-kort lånet næsten 280 kroner lavere end ved F1-lånet, præciserer Camilla Nørgaard.
Hun vurderer dog ikke, at de negative renter er kommet for at blive.
Aktuelt er de samlede månedlige omkostninger ved at låne 1 million kroner i et afdragsfrit F1-lån 855 kroner efter skat, mens den tilsvarende omkostning ved et F-kort lån er 577 kroner. Den månedlige ydelse på F-kort lånet er imidlertid på 618 kroner efter skat, når afdrag medregnes.
Totalkredit lancerede første gang F-kort lånet i september 2014, men har per 20. maj 2015 ændret lånet, så negative renter nu kommer boligejerne til gavn.
Om Spar Nord
Med flere end 385.000 kunder, cirka 1.500 medarbejdere og 71 lokale banker (filialer) over hele landet er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Banken har gennem finanskrisen hvert år leveret trecifrede millionoverskud og landede i 2014 et overskud før skat på 705 millioner kroner.
Spar Nord ejes af cirka 120.000 aktionærer.
For yderligere information se www.sparnord.dk
Samråd om skifergas aflyst…
Torsdag kunne Sæby Avis skrive, at der på Folketingets hjemmeside figurerede et møde – et såkaldt samråd – i Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg berammet til den 4. juni, ligesom der i samme artikel var et referat fra møde i Frederikshavn Byråd om samme emne.
Samrådet skulle dreje sig om boring efter skifergas og var baseret på spørgsmål fra Per Clausen (Enhedslisten).
Når man fredag morgen frekventerer Folketingets hjemmeside, viser det sig imidlertid, at mødet nu er aflyst: http://www.ft.dk/Folketinget/udvalg_delegationer_kommissioner/Udvalg/Det_energipolitiske_udvalg/Kalender/Vis.aspx?itemid={4D89CB94-2580-4AEE-919C-6C218624F452}
Det hænger sammen med, at mødeaktiviteten i Folketinget normalt indstilles, når statsministeren har udskrevet valg; men Folketingets hjemmeside var åbenbart endnu ikke helt opdateret på dette felt i går. I øvrigt har Per Clausen officielt haft sin sidste arbejdsdag ”på borgen” i forbindelse med valgets udskrivelse, idet han ikke genopstiller for sit parti.
Hvad der så kommer til at ske med samrådsspørgsmålene til Energiministeren og Miljøministeren står foreløbig hen i det uvisse. De bliver i hvert fald ikke stillet i samrådet.
Tekst af Per Rye
To danske seniormestre til Sæby i Ultraløb
Ved de danske mesterskaber i Ultraløb (24 timers løb) fik Sæby to mestre. Stine Rex og Claus Vesterskov Christensen begge i aldersgruppen 35 til 39 år. Stine Rex løb 208 km og 971m, og Claus V. Christensen løb 195 km og 675m to fantastiske præstationer af de to løbere. Der var mange flotte løbspræstationer, men nogen, som også var seje, var atletikpigerne og drengene på 9 til 12 år, som løb 129 km i 12 timers stafetløbet, hvilket gav en 2. plads blandt hold med primært voksne løbere.
Kendetegnet for dette års 24timervedhavet var, trods den megen kulde og blæs, at der var en fantastisk stemning blandt løberne, publikum og de frivillige hjælpere. Dette gik op i en højre enighed sammen med at vejret i løbet af de 24 timer, blev gradvist bedre og endte op i solskin.
Alt i alt var det et arrangement, som Sæby kan være stolte af. En event, som alle i fremtiden skal stå sammen om at udvikle i Sæby. De flotte omgivelser ved Paradisjorderne, den gode forplejning til løberne, musik og speak der fungerede, og de mange positive frivillig, som var parat til at hjælpe løberne på alle tider af døgnet. Det gav megen positiv respons fra løberne. Det at være frivillig ved et arrangement som dette giver en energi for fremtiden. Det er altid fedt at være en del af en succes. Der blev talt med mange tilskuere under løbet, som er klar med et hold til næste år. Der er altid personer i et arrangement, som yder ekstra. De nævnes ikke altid. Men Tanja Nielsen og Lene Petersen var to bærende kræfter, som bør nævnes. De fik også velfortjente blomster overrakt. SIK 80 atletik og Sæby Floorball klub stod bag løbet.
Resultaterne kan ses på www.run2u.dk og billederne herunder eller på www.24timervedhavet.dk og www.sik80.dk
Vuggestue i Thorshøj Børnehus…
Ildsjæle hviler aldrig – det gør de heller ikke i Thorshøj Børnehus, som fra juni kan tilbyde vuggestue for de 0-3-årige.
Frederikshavn Kommunes Børne- og Ungeudvalg har for kort tid siden givet grønt lys til en ansøgning fra bestyrelsen i Thorshøj Børnehus. Tilladelsen går på etablering af en vuggestue i eksisterende lokaler.
Udvalget kunne ikke komme med mange indvendinger til det nye tiltag, som på forhånd har det økonomiske grundlag helt på plads. Lokalt er de ikke i tvivl om, at der er behov for et pasningstilbud til de helt små. – Grunden til at vi starter vuggestuen op er, at der ikke længere eksisterer en dagpleje i Thorshøj by, fortæller Karin Mølbjerg Thomsen, formand for bestyrelsen i Thorshøj Børnehus. Vinteren igennem har vi set forfrosne mødre stå ved det lokale busstoppested med barnevogne for at bringe deres børn til dagpleje og vuggestue i Østervrå. Det synes vi ikke er rimeligt! Et andet godt argument er, at Thorshøj Børnehus også har mærket den nye skolereform, som bl.a. har bevirket færre store børn i institutionen. – Vi har ledige lokaler til rådighed, og så synes vi da, at det kunne være oplagt at udnytte dem til nye tiltag, forklarer formanden.
Alle faciliteter på plads
Vuggestuen, der skal drives sammen med børnehaven, ventes at få plads til 5-8 børn i alderens fra 0-3 år.
– Det er heldigvis ikke så meget, der skal gøres for at leve op til kravene, forklarer Karin Mølbjerg Thomsen, vi har jo i forvejen køkkenet, og naturligvis også vores fantastiske personale, som er så klar til at tage imod de nye børn.
I Thorshøj Børnehus kan forældre og børn forvente en lille institution, der har fokus på at skabe nærvær og tryghed for børnene. – Vi blev for et par år siden idrætsbørnehave, og som sådan har vi særligt fokus på bevægelse, udvikling og læring, fortæller formanden. Thorshøj Børnehus lægger også stor vægt på en fast dagsrytme i rolige rammer med et fast personale. Et ekstra plus med vuggestuen er, at der ikke bliver behov for gæstedagpleje, understreger Karin Mølbjerg Thomsen.
Prisen for en vuggestueplads følger de kommunale takster, og der er mulighed for søskenderabat og økonomisk friplads.
– Vi forventer som sagt at kunne modtage børn fra juni måned, hvor det også er muligt at blive skrevet op hos kommunens pladsanvisning, oplyser formanden.
I øjeblikket knokler de løs for at blive klar, men det er ikke noget problem i Thorshøj, hvor fællesskabet vægtes højt og der altid er nogen, der er klar til at give en hjælpende hånd. – Vi har ikke lige planlagt en officiel indvielse, indrømmer formanden, lige nu tænker vi bare på at blive helt klar til den 1. juni.
Interesserede er velkommen til allerede nu at tage kontakt til Thorshøj Børnehus eller kigge ind på hjemmesiden www.thorshøjbornehus.dk
ÅB
Springteam Sæby vinder DM guld i Odense
Guld fest i Springteam Sæby – junior elite vinder DM guld i 2 division.
Springteam Sæby viste igen i weekenden, at de ligger blandt landets bedste klubber indenfor TeamGym.
Denne weekend var det Springteam Sæbys juniorpiger, som skulle deltage i forbundsmesterskaberne (DM), hvor det sidste weekend var foreningens minipiger, som deltog og erobrede guld ved DM i 2 division.
Forbundsmesterskaberne (DM) blev afholdt i Odense Idrætspark, så det var spændte gymnaster, trænere og forældre som drog til Fyn, for at kæmpe om guldet.
I 1. runde af DM havde juniorpigerne kvalificeret sig til 2. division ud af 8 divisioner. Der er 8 hold i hver division, hvor pigerne endte på en 9. plads, kun 0,8 point fra 1. division.
Pigerne var totalt overlegne i 2. division og endte på en 1. plads med 3 point ned til 2. pladsen. Herudover fik de dagens bedste rytme og trampet karakter i divisionen.
Springtræner Mikkel Møller, som flere gange om ugen kører den lange tur fra Viborg for at træner pigerne, og rytmetræner Pamela Hansson kan kun være stolte af deres egen og gymnasternes arbejdsindsats.
Et kæmpe stort tillykke med guldet til de dygtige gymnaster og trænere.
Svenske boligfolk besøger Sæby i den kommende uge
31 svenske boligfolk besøger Frederikshavn Boligforening med den svenske boligorganisation SABO, der er en interesseorganisation for 770.000 svenske ”almene” boliger.
Den 3. og 4. juni er der arrangeret tur til 6 byggerier og renoveringer i Sæby og Frederikshavn. Besøget skyldes især, at Frederikshavn Boligforening er blevet kendt i Norden, da de vandt NBO´s Bostadspris 2014.
NBO er de nordiske landes fælles interesseorganisation for boliger som vore almene boliger, der hvert andet år uddeler en pris for det bedste byggeri i Norden.
Det blev Sæby Strand, der vandt prisen i 2014, og i forbindelse med den endelige afgørelse i Reykjavik i september 2014 fortalte boligforeningen om deres byggerier og renoveringer og især Sæby Strand og Frederikshavn Boligforenings energipolitik imponerede.
Deltagerne skal blandt andet se Frederikshavn Boligforenings og Frederikshavn Kommunes byggeri: SCN på Anholtvej, der er 24 boliger, servicearealer og center for borgere, der senere i livet har fået en hjerneskade på grund af sygdom eller ulykker.
Borgmester Birgit S. Hansen vil byde gæsterne velkommen og fortælle om formål og erfaringer med mere fra byggeriet og driften af en af de mest moderne centre for senhjerneskadede borgere.
Besøget på SCN er torsdag den 4. juni kl. 8.15.
Onsdag den 3. juni besøges Sæby Strand kl. 14.15, Havnebo, kl. 15.15 og de netop færdigrenoverede lavenergi boliger i Ringparken.
Torsdag besøges, ud over SCN kl. 8.15, Børnehuset Hånbæk kl. 9.30 med 100 børn, der bruger energi svarende til et lille parcelhus, og kl. 10.45 er det Højbo, boligforeningens renoverings- og energiflagskib, der energimæssigt er helt unik i Danmark.
Man er meget velkommen til at deltage, hvor og hvornår det passer bedst og samtidig få en snak med de svenske kollegaer om, hvorfor de rejser til Danmark for at se boliger og renoveringer.