Klinisk Biokemisk Afsnit i Frederikshavn skal årligt modtage 30.000 afføringsprøver fra alle de nordjyder, der deltager i det nye screeningsprogram for tarmkræft. Ved at teste for blod i afføringen findes svar på, om borgerne skal indkaldes til kikkertundersøgelse.
En sæk fra Post Danmark lander hver morgen på bordet på Klinisk Biokemisk Afsnit i Frederikshavn. I sækken ligger kuverter med afføringsprøver fra hele Nordjylland.
Det lyder ulækkert, men er det slet ikke. Prøverne er nemlig forsvarligt forseglet og de åbnes først, når prøverne befinder sig i Diana. Diana bærer efternavnet OC- sensor, og hun er et analyseapparat, der selv prikker hul i beholderne med en mikroskopisk mængde afføring og tester dem for spor af blod.
Prøvebeholderne indeholder en væske, så lugtgenerne fjernes helt, bakterierne dræbes og eventuelt blod stabiliseres.
Jo tidligere, jo bedre
Blod i afføringen behøver ikke skyldes kræft. Det kan være eksempelvis skyldes hæmorider. Men det kan også være tyk – og endetarmskræft, der er den tredjehyppigste kræftform i Danmark.
- Det giver derfor rigtig god mening at deltage i screeningen. Tarmkræft giver desværre ingen særlige symptomer, før tarmen begynder at lukke til, og der er sygdommen så fremskreden, at kun cirka halvdelen bliver helbredt. Det tal kan screeningsprogrammet ændre på, fordi tarmkræften eller forstadierne til denne opdages i tidligt, siger ledende overlæge Peter Hindersson fra Klinisk Biokemisk Afsnit.
200.000 nordjyder mellem 50 og 74 år vil over de næste fire år modtage tilbuddet om screening.
- Vi forventer, at kun 60 procent af de inviterede borgere vælger at deltage, men vi håber på 100 procent. For der er ingen god grund til at lade være. Det kan redde dit liv, siger Peter Hindersson.
De første er indkaldt
Når screeningsprogrammet kører på fulde omdrejninger vil 1150 nordjyder ugentligt få tilsendt et prøvesæt.
Den netop overståede opstartsuge lagde dog forsigtigt ud med 85 breve. Af dem er 34 kommet retur med fæcesprøver. Og af de 34 prøver indeholdte to så meget blod i afføringen, at de to afsendere er indkaldt til kikkertundersøgelse.
Ud af 100 deltagere, der har blod i afføringen, regner man med, at 25 har normal tarm, 66 kan have polypper i tarmen og cirka ni personer har kræft. På baggrund af screeningen forventer man årligt at kunne finde godt 100 nordjyder med tarmkræft.
Ukendt afsender
Deltagerne i screeningsprogrammet får svar indenfor 10 dage.
- Vi har desværre været ude for at modtage en prøve, hvor afsenderen ikke har sat mærkaten med stregkode på, og dermed har vi ingen mulighed for at vide, hvem prøven er fra. Så det er vigtigt, at man følger instrukserne i brevet nøje, siger bioanalytiker Lisbeth Thomsen fra laboratoriet i Frederikshavn.
Finder laboratoriet for høj andel af blod i afføringen, indkaldes borgeren til en kikkertundersøgelse indenfor to uger. En sådan undersøgelse kan også afsløre polypper, der på sigt kan udvikle sig til kræft, og fjerne disse i forbindelse med kikkertundersøgelsen.
Yderligere informationer
Screening for tarmkræft i Region Nordjylland |