Projekt Farligt Farvand 15-18. september 2015.
Igen i år gik sergentskolen, politiet og SSP i Frederikshavn Kommune sammen om, at arrangere projektet ”Farligt Farvand”. ”Farligt Farvand” bestod af en fire dages tur ud i det blå, hvor 24 unge mennesker i alderen 15-24 år med bopæl i Frederikshavn Kommune blev udsat for udfordrende øvelser både til lands og til vands.
I år var der 7 unge skawboer med på turen. De unge var rekrutteret ud fra kriterier om, hvilke unge der ville kunne profitere af en øvelse af denne art, hvilke unge der kunne sammensættes med forventeligt positivt udfald, samt hvilke unge der havde en motivation for at deltage. Sergentskolen stod for planlægning og afvikling af selve forløbet og bidragede med personel og materiel, ligesom de sikrede, at alle sikkerhedsforskrifter og procedurer blev overholdt.
Niveauet, belastningen og individuelle faremomenter skulle tilrettelægges med behørigt hensyn til deltagernes formåen og med ét overordnet succeskriterium, nemlig at alle skulle gennemføre øvelsen.
Turen havde flere formål. Sergentskolen manglede nogle udfordringer for deres elever på sergentuddannelsen, da de værnepligtige, som er de sædvanlige deltagere på turen, ikke gav tilstrækkelig med ledelsesmæssige udfordringer for sergenteleverne.
Det er sergent eleverne der skal planlægge og udføre de forskellige opgaver med de unge mennesker i de 4 dage. I år blev de udsat for lidt mere ”overlevelse” i plantagen. Fx skulle de selv hugge hovedet af en kylling og tilberede en rå fisk. Det var grænseoverskridende for mange unge. Det var sent inden maden var klar, da det tager tid at gøre en kylling klar. Først koges , plukkes, rengøres og derefter steges over bål.
Der var undervisning i førstehjælp, udspring i overlevelses dragt fra 5-6 meter fra krigsskibet Absalon, rundvisning på Absalon skibet og oplæg om deres mision med at bekæmpe pirater ved Afrikas kyst. Opsætning at lejr med lokum i det fri, krydse en skovsø kun iført støvler og badebukser. Komando kravl over vandløb. Kun en ung faldt i åen under øvelsen J. Nærkamps træning i Frederikshavn bryde klub’s lokaler. Sejltur i hurtigt gående speedbåde til Strandby
De unge viste overskud og vilje til at gennemføre men ikke mindst overskud til at hjælpe andre unge i pressede situationer.
SSP udvalgte blandt mange ansøgere 24 unge, som de mente kunne have brug for at noget selvtillid, mere selvkontrol og en god oplevelse.
Det var en meget blandet flok, som havde forskellige udfordringer i deres dagligdag. Nogle trængte til en positiv oplevelse. Andre havde måske en idé om, at de gerne vil i militæret. For nogle handlede det om, at skabe en positiv relation til politiet. Så der var mange forskellige typer af unge med, siger koordinator og SSP-leder Anne Roma.
Turen foregik i og omkring Frederikshavn med base i Ålbæk, hvor de unge havde fart over feltet med en masse forskellige øvelser, som skulle være med til at udvikle deres samarbejdsevner og selvværd samt overskride grænser hos de unge – og ikke mindst give dem en god oplevelse.
Alle 24 unge fuldførte de 4 dage og fik alle noget forskelligt med hjem fra turen.
For instruktørerne og SSP folkene var den største oplevelse at se det sammenhold, som de 24 unge mønstrede på så kort tid. De tog vare på hinanden og der var plads til alle. Dette sammenhold er netop det, som vi vil tilskrive at alle gennemførte, så succesen er de unges, siger Michael Yder fra SSP
Turen afsluttede med en tale fra Borgmesteren og udlevering af diplom og en speciel designet mønt med logo.