Forleden blev der på Christiansborg holdt samråd i Folketingets energiudvalg om skifergas. I den forbindelse nævnede folketingsmedlem Bjarne Laustsen (A), at den administrative side af sagen har kostet Frederikshavn Kommune tusindvis af timer og dermed kommunens borgere massevis af skattekroner, fordi Frederikshavn Kommune ufrivilligt skulle stå som myndighed for udarbejdelse af beskrivelser m.v.
Sæby Avis har forelagt Bjarne Laustsens udsagn for borgmester Birgit Stenbak Hansen (A), som helt åbenhjertigt konstaterer, at der fra kommunal side er brugt mindst 2000 arbejdstimer.
”Det har været hårde lærepenge for kommunen, og jeg håber, det også har været hårde lærepenge for staten. Der har godt nok ikke været megen hjælp at hente fra statslig side og fra de statslige myndigheder,” pointerer borgmesteren.
Hun forklarer, at der er en klar opdeling i forhold til, hvornår kommune, region og stat er myndighed. ”Staten er myndighed ved undergrund, havet og statsveje. Altså har staten myndighedsrollen, når der så planlægges efterforskning efter råstoffer som skifergas. Frederikshavn kommune har brugt over 2000 timer på skifergassagen, og nu truer et sagsanlæg fra borgere, der føler, de ikke er hørt,” udtaler Birgit S. Hansen.
Hun fortsætter: ”Der er krav om foroffentlighedsfaser, borgermøder, høringer osv., men det kniber af og til gevaldigt for staten at opfylde den rolle, som jeg i al beskedenhed synes, kommunerne mestrer – nemlig inddragelse af borgerne og især synlighed og mulighed for, at borgerne kan komme igennem med deres forskellige synspunkter.”
Borgmesteren lægger ikke fingrene imellem: ”De fleste kender skifergassagen. En ”åben dør”-proces resulterede i, at et det franske firma Total og Nordsøfonden fik koncession til efterforskning af skifergas. Frederikshavn Kommune, som var den første kommune, hvor der skulle efterforskes, blev ikke kontaktet af staten. Vi hørte om koncessionen fra det franske firma. Det er immervæk, hvor vi bor, at der blev givet en koncession. I bagklogskabens klare lys fristes man til at sige, at hvor var det en elendig proces med hensyn til åbenhed og inddragelse af borgere og kommune. Dialogen var ringe, ja man fristes til at sige, at det er fortællingen om dialogen, der blev helt væk!”
Borgmesteren efterlyser ikke nødvendigvis vetoret for kommunerne. Når staten er myndighed, må beslutningstagerne tage ansvar, og de skal have deres ret og rum til at planlægge. Hun efterlyser mere dialog og inddragelse af borgere og kommune.
Fra Frederikshavn Kommunes borgmester lyder en klar opfordring til stat og myndigheder: ”Lidt banalt sagt: kom nu ud i landet, ud i kommunerne, vis jer, mød borgere og tag diskussionen. Det gælder også, når der skal holdes borgermøder. I min kommune har vi af og til holdt borgermøder om emner, hvor staten er myndighed. For nogle skal møde op, lytte og formidle oplysninger. Det er en af styrkerne ved vores demokrati – vi tager dialogen åben og fordomsfrit – men det kræver, at parterne møder op.”
Tekst af Per Rye