Torsdag den 24. september er der berammet åbent samråd med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) om initiativer på baggrund af erfaringerne med tilladelsen til efterforskning og indvinding af skifergas.
Udvalget har bedt ministrene redegøre for, hvad regeringen agter at foretage sig på baggrund af erfaringerne med VK-regeringens tilladelse til efterforskning og indvinding af skifergas i 2010.
Udvalget har endvidere stillet 5 spørgsmål til skriftlig besvarelse, som de to ministre forventes at besvare inden samrådet.Samrådsspørgsmålet og spørgsmålene til skriftlig besvarelse er stillet efter ønske fra Pia Olsen Dyhr (SF) og Lisbeth Bech Poulsen (SF).
Samrådet er åbent for alle, men tilmelding er nødvendig senest dagen før, samrådet bliver afholdt. Samrådet tv-optages og vises live på Folketingets hjemmeside, hvor det også kan findes efterfølgende under “TV fra Folketinget”. Desuden vises samrådet forskudt på Folketingets tv-kanal.
Her kan læses mere om de forestående samråd i Folketinget:
Endvidere har folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen (Enhedslisten) stillet et såkaldt paragraf 20-spørgsmål til energi-, forsynings- og klimaministeren, hvor han anmoder ministeren om at give en nærmere udredning af, i hvilket omfang det franske geotermiprojekt er relevant i forhold til danske skifergasprojekter, samt i hvilket omfang der benyttes frakturering ved danske skifergasprojekter?
Søren Egge Christensen har endvidere – med henvisning til tilladelsen til efterforskning og indvinding af skifergas i Nordjylland til oprindelig Devon Energy (nu Total) og Nordsøfonden – bedt ministeren oplyse, om det er dennes hensigt at lade en eventuel ansøgning om forlængelse ud over juni 2016 forelægge for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg som led i behandlingen?
Der kan læses yderligere om den politiske behandling via dette link:
På Totals hjemmeside kan man i øvrigt blandt nyhederne læse, at Statens Institut for Strålebeskyttelse under Sundhedsstyrelsen den 13. august foretog en uanmeldt besigtigelse af prøveboringen ved Dybvad.
Konklusionen lød, at der ikke er nogen risiko for stråling ved arbejde og ophold på borepladsen. På besøgstidspunktet var boret nået godt 3600 m ned i dybden og 30 m ned i alunskiferen.
Her kan læses nærmere på Totals hjemmeside:
Tekst af Per Rye