Vestre Landsret har i en nyligt afsagt dom anerkendt bortvisningen af en medarbejder, som i en forsøgsperiode med ændrede mødetidspunkter, mødte senere end aftalt.
Medarbejderen var ansat som it-tekniker hos en it-virksomhed. Medarbejderens arbejdsopgaver var primært drift, service og support af virksomhedens produkter og løsninger, og medarbejderen havde et fast mødetidspunkt kl. 8.00.
På et personalemøde i november 2012 blev der truffet en beslutning om, at den it-medarbejder, der havde ansvaret for dagens support, i december måned skulle møde kl. 7.45 som et led i en forsøgsordning. Hensigten var at give den pågældende it-medarbejder mulighed for at tømme den fælles mailindbakke og skabe sig et overblik over dagens opgaver, inden supporttelefonen åbnede kl. 8.00.
Ændringen af mødetidspunktet blev foretaget efter en accept fra it-medarbejderne, men uden forudgående varsel i henhold til funktionærloven.
Forsøgsperioden skulle oprindeligt løbe i en måned, men den fortsatte uændret i 2013, hvor der blev udarbejdet en ny plan for, hvilken it-medarbejder der skulle møde ind kl. 7.45.
Den pågældende medarbejder mødte flere gange for sent op under dennes supportvagter både i december 2012 og i løbet af foråret 2013. Dette resulterede i, at medarbejderen den 4. april 2013 modtog en skriftlig advarsel. I løbet af de efterfølgende 3 uger kom medarbejderen for sent på 4 supportdage, hvorefter han blev bortvist den 23. april 2013.
Medarbejderen anlagde herefter sag med påstand om betaling af manglende løn i en sædvanlig opsigelsesperiode, idet han mente, at bortvisningen var uberettiget. Byretten, hvis begrundelse Vestre Landsret tiltrådte, anførte, at en arbejdsgiver har ret til at tilrettelægge arbejdets udførelse, herunder mødetider for de ansatte, og at medarbejderen stiltiende havde accepteret forsøgsperioden med ændrede mødetidspunkter. Arbejdsgiveren havde derfor været berettiget til at ændre mødetidspunktet og håndhæve dette efterfølgende. Arbejdsgiveren blev derfor frifundet for medarbejderens krav om løn i opsigelsesperioden.
Dommen betyder, at det ligger inden for arbejdsgiverens ledelsesret at planlægge arbejdstiden, herunder mødetidspunkter, og at en ændring af mødetidspunktet – med medarbejdernes accept – kan iværksættes uden at iagttage de normale varslingsregler. Dommen vidner endvidere om, at en arbejdsgiver som udgangspunkt efter forudgående advarsel kan bortvise en medarbejder, som møder for sent.
HjulmandKaptain HR-Ansættelsesret anbefaler, at man altid, forinden man som virksomhed skrider til en opsigelse eller en bortvisning, drøfter sagen med en rådgiver med speciale i ansættelsesret, således den for virksomheden rigtige løsning vælges.