Nogle mennesker oplever, at maven slår knuder, når de ikke er de hjemlige omgivelser, men på rejser i ind- og udland. Nogle oplever – typisk i det sydlige udland, og steder, hvor hygiejnen omkring maden ikke altid er helt i top, at få diarre, medens andre får det stik modsatte problem.
Årsagerne kan være mange. Diarre kan dels skyldes fremmede bakterier, som kroppen reagerer på, ved at øge tarmbevægelserne, og derved fremkalde diarre, men det kan også være sammensætningen/krydringen af maden, der får tarmene til at reagere. Endelig kan bare det, at være af sted, få kroppen til at reagere.
Har man erfaring for at få tynd mave på ferie, er det en god ide, at forberede sig lidt hjemme fra. Er der risiko for bakterie problemet, kan man støtte sin naturlige bakterieflora i tarmen ved at tage et supplement af mælkesyrebakterier i dagene op til afrejsen og under rejsen. Derudover kan det være formålstjenligt, at medbringe et lægemiddel, som virker stoppende på diarreen.
Får man diarre er det vigtigt at få tilstrækkeligt med væske, meget gerne med lidt salt og sukker, f.eks. pasteuriseret æble- eller appelsinjuice. Ved diarre mister kroppen forholdsvis meget væske, og det kan betyde yderligere utilpashed.
Andre mennesker oplever at maven går i stå, når man ikke er i de vante omgivelser. Det kan være vanskeligt hvis men er lang tid under vejs, at komme på toilettet, og nogle gange er det en ikke særlig behagelig oplevelse, at skulle benytte offentlige toiletter, eller man sidder stille i lang tid i bus, fly eller tog, det kan få tarmene til også at tage det med ro. Man skal ikke være blind for, at selve det at være væk hjemmefra, kan påvirke maven. Maden er ofte også anderledes end til daglig, den er måske mindre grov, og man glemmer at drikke vand til, fordi nu er det ferie, og vinen er god.
Hvad gør man så?
Der er flere ting at gøre, først og fremmest sørg for at bevæge sig og få væske i kroppen, således tarmindholdet ikke bliver for tørt og knoldet. Spis også gerne nogle fiberholdige frugter og grøntsager, groft brød, eller tag et produkt, som indeholder loppefrøskaller, med på turen. Er det ikke nok, kan man bruge et afføringsmiddel. Her må man gerne bruge et af de midler, som virker fremmende på tarmbevægelserne, fordi det kun er for en kort periode. Har man reddet sig er akut forstoppelse, hvor der sidder hård afføring langt nede, kan et klysma være en god hjælp. Klysmaet fås i små 5-10 ml. tuber, hvis indhold sprøjtes ind i endetarmen. Hold på det gerne i 10-15 minutter, så det får mulighed for at bløde op og få afføringen til at passere.
God søndag
Sæby Apotek