Patienter fik 1. september en ny ret til udredning, som skal ske inden for 30 dage, hvis det er lægefagligt muligt. Den nye ret stiller krav til nordjyske sygehuse, som hilser det velkomment.
Udredning af patienter handler om, at en patient på et sygehus fx får af- eller bekræftet, om man fejler noget. Nu får nordjyder ligesom resten af landet fra 1. september ret til udredning på sygehus inden for 30 dage.
- Vi er glade for at kunne skabe en hurtigere vej fra at en patient har nogle symptomer og til, at patienten bliver udredt for symptomerne. Fejler man noget, eller fejler man ikke noget. Ofte kan udredning fx handle om, at patienterne skal have afkræftet mistanken om en alvorlig sygdom, siger Morten Noreng, lægefaglig direktør, Aalborg Universitetshospital.
De nordjyske sygehuse kan i forvejen leve op til udredningsretten på en del områder og vil det især inden for de kommende måneder. Men blandt andet på grund af lægemangel vil der være større udfordringer:
- Selvom sygehusene i forvejen knokler på for at løse opgaven bedst muligt, så vil der være udfordringer på nogle områder. Men vi ved, hvad vi har at arbejde med, og nogle udfordringer kan løses ved, at vi udnytter kapaciteten endnu bedre på tværs af sygehusene, siger Peter Larsen, sundhedsdirektør, Region Nordjylland.
Nogle andre forbedringer er ved at blive undersøgt som fx øget fælles visitation og booking af patienter.
Yderligere informationer
Fakta om udredningsretten
Udredningsretten gælder for alle somatiske (dvs. ikke psykiatriske) børn og voksne.
Som patient har du ret til udredning inden for 30 dage, hvis det er fagligt muligt og som patient har du ret til at blive behandlet på et privatsygehus (hvis Danske Regioner har indgået en aftale med sygehuset), hvis regionen ikke kan behandle inden for 1 eller 2 måneder. Klagemulighederne er de samme, nemlig til Patientombuddet.
Akutte patienter og patienter i kræftpakke- eller hjertepakkeforløb vil som hidtil blive udredt inden for kortere tidsgrænser.