Forsyningens kloakarbejde i området omkring Søndermarksvej er afsluttet. Nu er det grundejernes tur til at få kloakken på egen grund separeret.
Arbejdet har bestået i at separatkloakere i Solsbækvej, Munkevang, Rosenvej, Rosenstien, Klostervænget og Bispevang samt at etablere en udløbsledning fra Solsbækvej til Kattegat.
Separatkloakeringen af området er gennemført over en periode på cirka 14 år. Beslutningen om at separatkloakere området blev grundlagt allerede i tidligere Sæby Kommune på baggrund af en principbeslutning i byrådet om at separere hele Sæby på sigt.
Separatkloakeret område i den sydlige del af Sæby.
Nyt kloaksystem med mange fordele
Der er mange fordele ved at udskifte det aldrende fællessystem med et nyt separatsystem. De nye rør er så store, at de kan aflede de forøgede nedbørsmængder, der er en konsekvens af kilmaforandringerne. Samtidig minimeres risikoen for oversvømmede kældre ved de store regnskyl, da regn- og spildevand nu bliver afledt i hvert sit adskilte system. Så kommer der fremover oversvømmelse i kælderen, er det altså ikke vand fra kloakken (tilbagestuvning), men derimod overfladevand, fx fra haven.
Beregninger viser, at gennemsnitlig ca. 55.000 m3 regnvand om året fremover bliver ledt direkte til Kattegat. Tidligere er regnvandet blevet blandet med det øvrige spildevand og ledt til Sæby Renseanlæg eller udledt via overløbsbygværker i det gamle fællessystem. Med det tætte separatsystem undgår vi desuden, at rent grundvand siver ind i kloaksystemet og blandes med spildevandet.
Det er således en betydelig mængde “uvedkommende” vand, der ikke længere vil belaste renseanlægget. Dette betyder, at rensning af spildevandet bliver forbedret, og energiforbruget til behandling af spildevandet reduceres. Desuden reduceres energiforbruget i de pumpestationer, der ofte pumper regnvandet frem til renseanlægget.
Da koncentrationerne af uønskede stoffer ligeledes er væsentlig lavere i regnvand sammenlignet med koncentrationerne i overløbsvand, viser beregningerne, at udledningen af fx organisk stof, kvælstof og fosfor til Kattegat reduceres med flere hundrede kilo pr. år.
En separatkloakering af den sydlige del af Sæby er derfor til gavn for både havmiljøet og badevandskvaliteten langs med kysten.
Regnvandsudløb i Kattegat
Regnvandssystemet for hele det separatkloakerede område er samlet i et underjordisk bygværk på østsiden af Solsbækvej ud for Solsbækvej 60. Herfra bliver regnvandet ført ud i Kattegat via en stor udløbsledning, der er en meter i diameter. Ledningen er indbygget i en stenhøfde for at skjule den i forhold til den omgivende natur samt for at beskytte udløbsledningen mod Kattegats påvirkninger.
Den private grundejers pligt
For at opnå en effekt af separatkloakeringen i de offentlige veje er det nødvendigt, at de private grundejere i området også gennemgår en separatkloakering på egen grund. Det er den enkelte grundejer, der skal afholde udgifterne til separatkloakering på privat grund. De økonomiske konsekvenser er derfor ”bagsiden af medaljen” for at opnå ovennævnte fordele for havmiljøet, badevandskvaliteten og spildevandsrensningen.
De berørte grundejere vil få et brev med varsling og dernæst påbud om at separatkloakere på egen grund. Brevet bliver sendt fra Frederikshavn Kommune, der er myndighed på området, og vil indeholde vigtig information om, hvordan grundejeren skal forholde sig.
Det er vigtigt, at grundejeren overholder de tidsfrister, der er angivet i påbuddet og får en autoriseret kloakmester til at udføre arbejdet. Når arbejdet er færdigt, skal kloakmesteren sende dokumentation for det udførte arbejde til Frederikshavn Kommune. Først herefter kan kommunen i BBR (Bygnings- og Boligregisteret) notere, at ejendommen er separatkloakeret. Dette er også vigtigt for grundejeren, fx i tilfælde af et senere salg af ejendommen.
Yderligere oplysninger
Har du spørgsmål om separatkloakering i offentlige veje kan du kontakte Forsyningen v/Halfdan Bøgh, tlf. 5163 3055. Har du spørgsmål om kloakarbejder på privat grund, er du velkommen til at kontakte Frederikshavn Kommune v/Lars Chr. Mortensen, tlf. 9845 6351.
Endvidere kan du på Forsyningens hjemmeside forsyningen.dk finde information om separatkloakering.