Mandag d. 29. september kl. 19.00, holder museumsinspektør Erik Christensen foredrag i Manegen, sal 4.
Af den 60.000 mand store sikringsstyrke, der indkaldtes under første verdenskrig kom en bataljon til Vendsyssel for at sikre neutraliteten. Det var først og fremmest havnene i Skagen og Frederikshavn der skulle sikres.
Sejladsen rundt om Skagens gren både den regionale og i særdeleshed den internationale sejlads blev en stadigt vigtigere motorvej for handelen mellem øst og vest. Danmarks krige med Sverige og England viste med al tydelighed, at det var handelsruten til Englands kornkammer i Baltikum, der var en væsentlig konfliktårsag. I slutningen af 1800 tallet byggede staten en storhavn i Frederikshavn, der fungerede både som nød- og handelshavn, og derudover var trafikknudepunkt for trafikken på tværs af Kattegat og Skagerrak.
Denne havn indgik som en naturlig havn for flåden på øvelser i Kattegat og Skagerrak, og for inspektionsskibene der hævdede landets territoriale ret på de to have. I forbindelse med første verdenskrig frygtede den danske regering at enten Tyskland eller England ville overtage magten over sejlruterne gennem bælterne og op gennem Kattegat. Under Englandskrigen havde engelske tropper besat Anholt for at holde fyret tændt. I Skagen var fyret slukket og englænderne forsøgte bl.a. at udlægge et fyrskib, som imidlertid erobredes af robådene fra Fladstrand.
Kaffe/kage, øl, vand, vin kan købes på stedet. Entré: 50 kr. Medlemmer af Sæby Museums Forening gratis adgang.