Der var 6 stemmer for og 3 imod, da Børne- og Ungeudvalget på sit møde den 4. september skulle tage stilling til ”Vedtagelse af ny struktur på det samlede børneområde”. I praksis betegnes ændringerne ”Bæredygtigt Børneområde”.
For en ny struktur stemte formand Christina Lykke Eriksen (SF), Pia Karlsen (V), Kristina L. Frandsen (V), Brian Kjær (A), Bahram Dehghan (A) og Bent H. Pedersen (A), mens Ida Skov (Ø), Mette Hardam (V) og Flemming Rasmussen (DF) gik imod.
På mødet den 14. maj blev et flertal i Børne- og Ungdomsudvalget enige om et forslag til ny struktur. Forslaget blev efterfølgende behandlet i Økonomiudvalget og Frederikshavn Byråd. Efter behandling i byrådet har forslaget været i den 8 ugers lovpligtig offentlig høring, når det foreslås at nedlægge skoler.
Ved høringsfristens udløb var der indkommet 39 høringssvar og indsigelser. Dertil kommer bemærkninger fra MED-udvalg og andre høringsparter.
B- & U-udvalget skulle overordnet forholde sig til en ændret skolestruktur fra og med starten på skoleåret august 2015, hvorved der reduceres til kun 4 store skoledistrikter i hele kommunen. Hvert distrikt har flere skoleafdelinger. Samtidig laves distrikterne på dagtilbudsområdet om. Så de geografisk er magen til skoledistrikterne.
Skolerne i Elling og Jerup lukkes, og udskolingen (7.-9. klasse)på skolerne i Stensnæs (Voerså) og Gærum fjernes.
For at styrke sammenhængen på ungeområdet, så overføres 10. klasses centret og Ungdomsskolen til Center for Unge på den tidligere Hånbækskolen.
Center for Familie tilpasser sin organisering, så der kobles et tværfagligt team til hvert distrikt. Formålet er at øge sammenhængskraften og videndelingen i barnets udvikling fra fødsel, til det forlader folkeskolen. De relevante medarbejdere vil få en øget tilstedeværelse ude i distriktet.
Det er endvidere planen at oprette 0-6 års aldersintegrerede institutioner i Jerup, Elling, Ravnshøj, Gærum, Hørby, Dybvad og Voerså.
Fra starten af skoleåret 2015/16 indføres rullende skolestart og aldersintegrerede klasser på alle kommunens skoler, og fra august 2017 sammenlægges distrikterne inden for Dag- og Fritidstilbud, så der
herefter vil være 4 ”Børnedistrikter”, der håndterer både Dagtilbud og Skole.
Forslaget Bæredygtigt Børneområde indgår som en del af det kommunale budget for 2015 og skal derfor godkendes i Økonomiudvalget og Byråd i forbindelse med den samlede godkendelse af næste års budget.
Flertallet for strukturændringerne havde til B&U-mødet ønsket en tilføjelse om, at Børnehaven Mattisborgen i Skagen ikke som foreslået nedlægges i 2015. Udvalget vil følge udviklingen i børnetallet i området frem til 2017. Den forventede besparelse ved at nedlægge Børnehaven Mattisborgen i Skagen, vil i stedet for fundet på ledelse ved børnehaverne i Skagen. Her er 160.000 kr. i spil til budgettet.
Et flertal i udvalget vil gerne sikre, at der fortsat er en lokalforankring af børneområdet i oplandsbyerne; derfor er det vigtigt for udvalget, at det så vidt muligt sikres, at dagplejere i et lokalområde personalepolitisk indtænkes i de aldersintegreret institutioner i oplandsbyerne.
Et flertal i udvalget har ønsket, at der sker en afklaring af, hvordan eleverne fra 0-9. kl. fordeles på skoleafdelingerne ved Sæby Skole og Sæbygaardskolen, dog således at det fastholdes, at der sker en fordeling af eleverne på de to matrikler.
Endelig peger udvalgsflertallet på, at der inden 1. januar 2015 kommer en afklaring af, om der skal ske en mindre tilpasning af distrikterne Frederikshavn vest og Frederikshavn syd. Dette analyseres og sendes til beslutning i Børne- og Ungdomsudvalget snarest mulig. Udvalget vil inden udgangen af 2014 tage beslutning om, hvorvidt der skal indføres en ny tildelingsmodel på skoleområdet.
Flemming Rasmussen (DF) havde forud for udvalgets behandling af punktet ønsket en mindretalsudtalelse, som fastslår, at DF støtter, at man fremover får bæredygtige skoler både fagligt og økonomisk. DF er imod
nedlæggelse af skoler i de mindre bysamfund, hvor skolen er et vigtigt omdrejningspunkt i byen og for bysamfundets fortsatte beståen, idet partiet ønsker at bevare de små bysamfund.
Mette Hardam (V) havde ligeledes ønsket en mindretalsudtalelse om, at hun med udgangspunkt i bl.a. transportberegninger og klasseoptimeringer føler, at grundlaget for de forventede besparelser er for usikre og er baseret mere på skøn end reelle beregninger. Hun har ved lukning af skoler og overbygninger i oplandet ønsket, at der foretages en efterkalkulation af det faktiske rationale.
Hvis man ønsker at læse de enkelte oversigter, tabeller samt de mange høringssvar, er der adgang via dette link: http://frederikshavn.dk/meetings/B%C3%B8rne-%20og%20Ungdomsudvalget%20(%C3%85ben)/2014/04-09-2014/Referat%20(%C3%85ben)/BUU-04-09-2014%20-%2000%20Referat%20med%20bilag.pdf