SaebyAvis.dk bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Reviderede tal bekræfter vækst i 1. kvartal
Reviderede nationalregnskabstal bekræfter vækst i 1. kvartal
I sidste uge offentliggjorde Danmarks Statistik reviderede nationalregnskabstal for 1. kvartal. Væksten 1. kvartal blev kun revideret lidt ned fra 0,9% i første offentliggørelse til 0,8%. Med andre ord blev de pæne væksttal bekræftet, og understreger, at dansk økonomi er i bedring. Betragtes underkomponenterne var den gode nyhed, at eksporten blev revideret 0,9 procentpoint op, og var med til at trække en større del af væksten. Det følger af den generelle fremgang i den globale økonomi med USA i førertrøjen. Den dårlige nyhed var, at det private forbrug blev revideret 0,5 procentpoint ned fra 2,0% til 1,5%. Renser man for effekterne vedrørende skadesforsikringer i kølvandet på stormene Allan og Bodil, var det private forbrug uændret i 1. kvartal. Det betyder, at de danske forbrugere stadigvæk er tilbageholdene.
Lidt højere ledighed
Den registrerede ledighed steg med 800 fuldtidspersoner fra april til maj, når man korrigerer for almindelige sæsonfaktorer. Det betyder, at der nu er 133.000 bruttoledige, hvilket svarer til en arbejdsløshedsprocent på 5,0%. Stigningen kommer efter markante fald siden årsskiftet som følge af kontanthjælpsreformen, der betyder, at unge under 30 år ikke længere kan modtage kontanthjælp, men en uddannelseshjælp, hvis ydelse svarer til SU niveau. Tal viser, at kun 9% af modtagerne af uddannelseshjælpen var erklæret ”åbenlyst uddannelsesparate” i 1. kvartal, og da det kun er åbenlyst uddannelsesparate, der registreres som ledige, har det betydet et fald siden årsskiftet. På trods af faldet er der tegn på, at det går bedre på arbejdsmarkedet, og det er vores forventning, at ledigheden vil falde yderligere i år i takt med, at flere kommer i beskæftigelse.
Boligmarkedet i stærk bedring
I sidste uge fik vi også nyt fra boligmarkedet, idet Danmarks Statistik offentliggjorde tal for prisudviklingen i april måned. Huspriserne steg med 3,2% og ejerlejlighedspriserne med 1,8% fra marts til april, når man betragter landet som helhed. Det betyder, at huspriserne nu ligger 2,7% over niveauet i maj sidste år, mens ejerlejlighedspriserne ligger 9,2% over. Man skal dog være varsom med at drage forhastede konklusioner på baggrund af tallene, fordi der er tendens til, at tallene revideres kraftigt de kommende måneder i takt med, at flere og flere af bolighandlerne i maj bliver tinglyst. Når det er sagt, er det tale om en solid indikation af, at boligmarkedet er i bedring. Tallene belyser ikke prisudviklingen på regionalt niveau, men det er sandsynligt, at tallene dækker over betydelige regionale forskelle på tværs af landet. Prisudviklingen har været størst i og omkring de store byer, mens priserne stadigvæk er faldende i udkantsområderne. Der er dog spæde tegn på, at fremgangen på boligmarkedet er ved at brede sig til flere dele af landet.