SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhængig analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Eksporten har det svært
Danmark
Det gik en lille smule bedre for eksporten i april. Her steg den med knap to procent i forhold til marts. Selvom eksporten steg i april, så ændrer det ikke ved det grundlæggende billede, at eksporten i øjeblikket har det svært. Over de seneste tre måneder er eksporten således faldet. At pilen peger nedad for eksporten i øjeblikket skyldes dels, at økonomien i euroområdet kæmper med at slippe ud af recessionens klør – euroområdet er det største marked for danske varer i udlandet, men også, at kronekursen er styrket overfor en række af de valutaer danske virksomheder handler mest med. Det gør danske varer dyrere i udlandet og rammer dermed eksporten.
Inflationen steg en anelse i maj. I maj lå inflationen på 0,9 procent, hvilket var en tand højere end i april, hvor den lå på 0,8 procent. Inflationen ligger et godt stykke lavere i øjeblikket end den normalt gør – normalt ligger inflationen omkring 1½-2 procent. Det skyldes blandt andet afskaffelsen af fedtskatten som trådte i kraft i januar. Den lave inflation betyder, at danskerne, på trods af meget lave lønstigninger, alligevel vil opleve en voksende købekraft i øjeblikket.
Renter
I både USA og i Europa er markedsrenterne steget betydeligt på det seneste. Siden starten af maj, hvor investorerne begyndte at sælge ud af obligationsbeholdningen, er renten på den 10-årige amerikanske statsobligation for eksempel steget med cirka 0,5 procentpoint, mens renten på den tilsvarende tyske statsobligation er steget 0,35 procentpoint. Siden begyndelsen af maj er renten på den 10-årige danske statsobligation tilsvarende steget 0,35 procentpoint. Stigningen i markedsrenterne bunder blandt andet i en forventning om, at Federal Reserve snart vil begynde at aftrappe obligationsopkøbsprogrammet. Derudover så er forventningen til yderligere rentenedsættelser fra den Europæiske Centralbank aftaget på det seneste. Den seneste stigning i markedsrenterne er dog formentlig overgjort. Dermed er renterne på det seneste formentlig steget for hurtigt, og de ligger derfor i øjeblikket for højt. De kommende måneder vil markederne derfor formentlig rette sig igen, hvilket vil medføre at markedsrenterne vil falde en anelse tilbage igen. Når økonomien får det bedre, så vil renterne naturligt stige, og da økonomien i både USA og Europa formentlig vil fortsætte med at vise bedringstegn den kommende tid, så vil renterne over det kommende år stige.